TCG Anadolu’nun yapımına ne zaman başlandı ve ne zaman tamamlandı?
TCG Anadolu için İnşa çalışmaları 30 Nisan 2016’da İstanbul’daki Sedef Gemi İnşa A.Ş. tersanesinde başladı. Ancak Geminin inşasına ilişkin nihai sözleşme 7 Mayıs 2015 tarihinde Navantia – Sedef Tersanesi arasında imzalanmıştır.
Geminin hizmete girmesi başlangıçta 2021 için planlanmıştı ve geminin nihai şartnamelere göre tahmini maliyeti 2015 yılında 1 milyar ABD doları olarak açıklandı.
29 Nisan 2019 akşamı kuru havuzdayken geminin ön tarafındaki küçük bir alan alev aldı, ancak yangın hızla söndürüldü ve kaplama boyasındaki küçük hasar (duman ve alev lekeleri) daha sonra yeni bir boyama ile onarıldı. 27 Şubat 2022’de TCG Anadolu’nun deniz denemeleri başladı. TCG Anadolu, 10 Nisan 2023’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle hizmete girdi.
Türk Deniz Kuvvetleri, TCG Trakya adını taşıyacak bir başka kardeş geminin inşasını planlamaktadır.
TCG Anadolu’nun yapılmasındaki amaç nedir?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzun süreli ve uzun mesafeli askeri muharebe veya insani yardım operasyonlarını sürdürme gibi ihtiyacından dolayı böyle bir geminin yapımı amaçlandı. Bununla beraber çeşitli ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılaması ve Türk Deniz Kuvvetleri için bir komuta merkezi ve amiral gemisi olarak görev yapması üzerine TCG Anadolu projesine başlandı.
TCG Anadolu kimlerle beraber yapıldı?
TCG Anadolu, Sedef – Navantia şirketler birliği, Türk Deniz Kuvvetleri’nin amfibi hücum gemisi projesi için ihaleyi kazandı. Anadolu, İspanyol gemisi Juan Carlos I ile aynı tasarımı kullandı. Geminin tüm silah sistemleri Türk firmaları Aselsan ve Havelsan tarafından tedarik edildi. Gemide, Aselsan ve Havelsan tarafından entegre edilen bir Türk muharebe yönetim sistemi olan GENESIS-ADVENT adlı Hassas Yaklaşım Radarı tarafından her türlü hava koşulunda desteklenmektedir.
İspanyol Navantia şirketi de TCG Anadolu’nun tasarımı ve geliştirilmesi için Türkiye’deki Sedef Tersanesi’ne tasarım, teknoloji transferi, takım ve teknik yardım sağladı.
TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) özellikleri nelerdir?
Gemi için ilk çalışmaların başladığı Aralık 2013 döneminde, Türk LPD/LHD programının 375 milyon avroya (500 milyon $) mal olacağı tahmin ediliyordu. İlk plana göre Türk Donanması, yalnızca helikopterlerle kullanım için optimize edilecek, önünde rampası olmayan biraz daha kısa bir uçuş güvertesi istiyordu.
Türk Deniz Kuvvetleri daha sonra planını değiştirdi. Karar vericiler, F-35B tipi dikey iniş kalkış yapabilen yeni nesil savaş uçağı satın almaya karar verdikten sonra önünde uçuş rampası bulunan tam donanımlı bir uçuş güvertesi tercih etti. Ancak Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemi satın alması nedeniyle, Türkiye’ye F-35 ihracatını engelledi. Türk Deniz Kuvvetleri, kısa vadede F-35B STOVL versiyonu yerine Bayraktar TB3 gibi yerli üretim İHA ve çeşitli maksatlarda kullanılan helikopterler konuşlandıracak. Şayet F-35B veya benzeri bir dikey iniş kalkış yapan uçak tedariki söz konusu olursa, TCG Anadolu 10 kadar bu tipte uçaktan konuşlandırabilecek.
Son değişikliklere göre TCG Anadolu, 231 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde, 6,8 metre draftında ve 58 metre yüksekliğindedir. Deplasmanı “dikey iniş kalkış yapan uçak gemisi” görev yapılandırmasında 24.660 ton olurken, “amfibi hücum gemisi” görev yapılandırmasında 27.079 ton olacak.
TCG Anadolu’nun seyrüsefer hızı, uçak gemisi yapılandırmasında 21,5 knot (39,8 km/s; 24,7 mil/s) amfibi hücum gemisi yapılandırmasında 29 knot (54 km/s; 33 mil/s) olacaktır. Ekonomik bir hızda azami menzili 9.000 deniz mili (17.000 km; 10.000 mil) olacaktır. Gemide 30 subay, 49 astsubay, 59 kıdemli denizci ve 123 er olmak üzere toplam 261 personel bulunuyor.
TCG Anadolu’nun uçak gemisi yapılandırması nasıl olacak?
Dikey iniş ve kalkış yapabilen güverte sahibi olan TCG Anadolu, bu tipte uçaklar tedarik edildiği takdirde, 10 adet savaş uçağı ve 12 adet orta boy helikopter taşıyabilir. Geminin uçuş güvertesinde altı helikopter daha barındırma olasılığı vardır. Geminin 100 metrekarelik havacılık hangarı bulunuyor.
Gemide sadece helikopter konuşlandırıldığı takdirde, güvertesinde 12 adet orta boy helikopter ve 8 adet ağır sınıf helikopter bulundurabilir. Şayet kargo garajı da havacılık kullanımına dâhil edilirse, 30 civarı helikopter gemide konuşlandırabilir.
Şayet İHA görevleri için sevk edilirse, 11 adedi güvertede 30 adedi hangarda olmak üzere 41 adet SİHA’nın konuşlandırılabileceği ön görülüyor.
TCG Anadolu’nun amfibi hücum gemisi yapılandırması nasıl olacak?
TCG Anadolu’nun amfibi hücum gemisi olarak yapılandırılması halinde, çok çeşitli savaş araçlarını ve askeri personeli konuşlandırabilir. Çünkü TCG Anadolu’nun esas yeteneği amfibi harekât tarzına yöneliktir. Yaklaşık 1220 kişiyi taşıyabilir. Bu da bir amfibi taburunu istenilen bölgeye çıkarabileceği anlamına geliyor.
Gemi, TEU konteynerler ve 27 adet Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) için 1.880 m² hafif kargo garajına sahiptir. Bununla beraber 1.165 m² alanında 4 adet Mekanize Çıkarma Gemisi veya 2 adet Hava Yastıklı Çıkarma Aracı (LCAC) ile 2 adet Araç ve Personel Çıkarma Gemisi (LCVP) barındırabilecek bir doka sahiptir. Ayrıca gemi, ana muharebe tankları (MBT), Amfibi Hücum Araçları ve TEU konteynerleri barındırabilecek 1.410 m² ağır yük garajına sahiptir.
TCG Anadolu’nun komuta, savunma ve silah sistemleri nelerdir?
TCG Anadolu üzerinde, biri geminin pruva tarafında diğeri sancak tarafında olmak üzere iki adet 20 mm, 6’lı döner namlulu Phalanx kısa menzilli gemi hava savunma sistemi bulunur. Bu sistem neredeyse bütün modern savaş gemilerinde yer alır. Bununla birlikte iki tanesi pupa, iki tanesi pruva tarafında biri de uçuş rampasının altında olmak üzere beş adet 25 milimetrelik ASELSAN STOP adlı Stabilize Top Sistemi, dört adet 12,7 milimetrelik STAMP adlı Stabilize Makineli Tüfek Sistemi bulunuyor. MİLGEM sınıfı korvetlerde de yer alan RIM-116 RAM Hava Savunma Sistemi de TCG Anadolu’da yer alıyor.
Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı tarafından, Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Direktör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler milli olarak geliştirildi.
Geminin su altı savunması maksadıyla ARAS-2023 adlı yerli ve milli dalgıç tespit sonarı yer alıyor. Bu sistem, su altından gelebilecek tehditleri önlemek maksadıyla kullanılıyor.
TCG ANADOLU teknik özellikleri
Genel özellikler
- Uzunluk: 231 metre
- Genişlik: 32 metre
- Derinlik: 27,5 metre
- Maksimum Hız: 21 knot
- Yükseklik: 58 m
- Hareket Menzili: 9000 deniz mili
- Dayanıklılık: 50 gün
- Kalkış Rampası: 12 derece
- Uçuş Güvertesi Alanı: 5.440 m²
- Hangar Alanı: 900 m²
- Havuz Alanı: 1165 m²
Silah Teçhizatı
- 5 adet 25 mm’lik Stop
- 4 adet 12,7 mm’lik STAMP
- 2 adet Phalanx Hava Savunma Sistemi
- 1 adet RAM G/M Sistemi
Amfibi harekâtlar
- 46 adet Tank ve 77 hafif araç
Amfibi Gemi Havuzu
- Uzunluk: 70 m
- Genişlik: 17 m
- 4 adet çıkarma gemisi
- 4-6 adet lastik bot
- 1 adet paletli araç
Sensörler
- Amfibi ve ortak çalışma kabiliyetli Genesis – Advent CMS
- Link 11/16/22 / jre / vmf
- 1 adet 3D arama radarı
- 1 adet Uçak algılama ve kontrol radarı
- 1 adet Hassas yaklaşma radarı
- 2 adet LPI radar
- 2 adet Navigasyon radarı
Dalgıç tespit sonarı
- IFF sistemi
- Lazer uyarı sistemi
- Kızılötesi arama ve takip sistemi
- 2 adet Elektro optik arama sistemi
- Elektronik destek sistemi
- Elektronik saldırı sistemi
- Torpido savunma sistemi
Tahrik ve Enerji Sistemleri
- Tahrik: Dizel-Elektrik
- Motorlar: Dizel jeneratör
- Güç: 5 X 8000KW