Türk köyüne Yunanistan ve adadaki Rumlar deniz üssü kuruyor!
Yunanistan ve GKRY arasındaki işbirliği, Akdeniz için ortaya konulan ortak strateji çerçevesinde gelişmeye devam ediyor. İki tarafın ‘’savunma ekosistemi’’ oluşturma projesinin yanı sıra şimdi de bir deniz üssü kurma girişimi, dikkatleri üzerine çekti.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs darbesinin 50. Yıldönümü sebebiyle Yunanistan’ın GKRY yönetimine verdiği desteği vurgulamak için 15 Temmuz tarihinde bir ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında 1974 yılından önce Türklerin yaşadığı Larnaka yakınlarındaki Tatlısu (Mari) köyü yakınlarında bir deniz üssü kurulması konusunda iki tarafın da mutabık kalındığı belirtildi. Bir zamanlar Türklerin yaşadığı bir köy olan Tatlısu, EOKA teröristlerinin katliamları yüzünden boşaltıldı.
Yunan Savunma Bakanı Dendias, iki ülkenin istikrar rolünü vurgulayarak, gerginliği azaltmak ve seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak için çalıştığını söyledi. GKRY Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Doğu Akdeniz bölgesinde barışı, güvenliği, istikrarı ve iş birliğini korumak için mümkün olan her türlü adımı atma konusunda ortak arzularını vurguladı.
Ziyaret sırasında Yunan Bakan, Türkleri işgalci olarak suçlarken, EOKA teröristlerine saygı ve şükranlarını sundu. Dendias: ‘’Helenizmin birliği Yunanlıların hayatta kalması için gerekli bir koşuldur. Bölünmek değil, birleşmek gerekiyor” dedi. Böylece darbe karşıtı tutum takınmaya çalışırken de kendisiyle çelişmiş oldu.
Yunanistan ve Kıbrıs aktif olarak ortak tatbikatlar ve savunma programları yürütüyor. Savunma iş birliği, Kasım 2024’te yapılacak ikinci hükümetler arası konferansın ana teması olacak.
Yunan Bakanın ziyaretinden sonra GKRY’de yayın yapan RİK radyosuna konuşmacı olarak katılan Rum Bakan Palmas, Güney Kıbrıs’ın jeopolitik olarak önemli bir noktada olduğunu, bunu operasyon ve uluslararası görevleri destekleme yeteneği ile pratikte kanıtlanması gerektiğini söyledi. Bakan, deniz üssü için çalışmanın sürdüğünü, Yunanistan’ın bu süreçte teknik uzmanlık sağladığını sözlerine ekledi. Güney Kıbrıs’ın savunmasına da hizmet edecek üsse diğer devletlerden savaş gemilerinin de yanaşacağını kaydetti.
Yunanistan ve GKRY’den Larnaka – Tatlısu deniz üssü hamlesi, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah tarafından yapılan açıklama sonrasında geldi. Nasrallah, Kıbrıs topraklarının Lübnan’a saldırılar için kullanılması halinde Ada’da işgalcilere ait hedefleri vuracaklarını söylemişti. GKRY’nin İsrail ile yakınlığı biliniyor. İki taraf uzun yıllardır birlikte askeri tatbikatlar yürütüyor. İsrail’in Gazze operasyonları ertesinde GKRY topraklarında kendi çıkarları için faaliyette bulunması, Kıbrıs’ın kurucu anlaşmasına aykırıdır.
Güney Kıbrıs’ta yapılacak deniz üssünün kurulması akabinde ABD ve İsrail savaş gemilerinin üsse yanaşması ihtimali, adadaki güvenlik risklerini artıracağı gibi adada yaşayan Türkleri de zor durumda bırakabilir.
Bu noktada Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın GKRY bölgesinin bir operasyon merkezi haline dönüştüğü uyarısını dikkate almak gerekiyor. Bakan Fidan, GKRY topraklarının Orta Doğu’ya yönelik operasyonlar için kullanılmaya çalışıldığını, bunun Rum ve Yunan çıkarlarına faydalı olmayacağını belirtti. Bakan Fidan: ‘’Orta Doğu’da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur, bizi de bulur” dedi. Türkiye, anlaşmalara tamamen aykırı olan askeri amaçla kullandırılan üsler meselesini Birleşmiş Milletler Genel Kurulu makamına taşıyabilir.
GKRY’deki ziyareti sırasında Yunan Bakan Dendias’ın Türkiye’ye yönelik ifadelerine Milli Savunma Bakanlığı’ndan tepki gecikmedi. Milli Savunma Bakanlığı: ”Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ın, Kıbrıs Türklerini ve Türk ordusunu hedef alan düzeysiz, yalan ve iftira dolu açıklamasını şiddetle kınıyoruz” dedi.