Cezeri Uçan Araba
20. yüzyılın gelişmiş teknoloji hayallerinde başrol olarak yer alan uçan arabaların gerçekten var olduğunu görmemize oldukça az bir zaman kaldı. Çeşitli firmalar farklı özelliklere sahip prototiplerini denemeye başladılar. Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncülerinden BAYKAR da bu kervana katıldı ve 2019 yılında gerçekleşen TEKNOFEST yarışmasında Cezeri Uçan Araba prototipini tanıttı. Cezeri ilk test uçuşunu 15 Eylül 2020’de gerçekleştirdi.
Konsept amacı
Cezeri Uçan Araba, kentsel taşımacılıkta otomobillere alternatif olarak geliştirilen elektrikli kentsel hava taşımacılığı konsept aracıdır. Cezeri bu doğrultuda kentsel taşımacılık için köklü bir değişiklik olarak tanımlanmakta ve bu amaçla yolcu ve kargo taşımacılığında aktif rol alacak biçimde tasarlanmaktadır.
Kentsel Hava Taşımacılığı ile kastedilen şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenli ve etkin bir yolcu ve kargo taşıma ekosistemidir. Bu doğrultuda yolcu taşımacılığının yanı sıra sağlık sektöründe ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilecek.
Cezeri ihtiyaç duyduğu gücü şarj edilebilir bataryalardan alacak ve tamamen elektrikli olacak. Böylece petrol bazlı ulaşım araçlarının oluşturduğu hava kirliliği azaltılmaya çalışılacak.
Cezeri Uçan Arabanın kullanımının yaygınlaşmasıyla trafik sıkışıklığının azalacağı böylece trafikte geçirilen sürenin de azaltılarak insanların zaman yönetiminin kolaylaşacağı ayrıca trafik kazalarının da azalacağı söylenebilir.
Cezeri Uçan Arabanın ilk uçuşunda konuşan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar “Önümüzdeki süreçte daha gelişmiş prototiplerini yapacağız. İnsanlı uçuşlar gerçekleştireceğiz. Ancak CEZERİ Uçan Araba’nın yollara inmesi tahminen bir 10-15 yılı bulacak. Muhtemelen 3-4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıma şahit olabiliriz. Akıllı otomobillerden sonra otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak.” ifadelerini kullandı. Bu çalışmaların geleceğin yarışı olduğunu ifade eden Bayraktar, bu yarışta önde ve öncü olabilmek adına gençlerin motive edilmesi ve özgüven kazandırılması gerektiğini açıklamalarına ekledi.
Teknik Özellikler
Cezeri Uçan Araba, minimum teknik ve havacılık bilgisi ile yüksek güvenlik ile uçacak şekilde üretilecek. 8 adet pervaneli elektrikli motor ile havalanacak olan Cezeri, yapay zeka sistemleri ile donatılacak ve üç yedekli akıllı uçuş sistemine sahip olacak. Yaklaşık 1 saat havada kalma süresi olması planlanan Cezeri 1 saatte tam şarj olacak. 2000 metre irtifaya çıkabilecek olan uçan araba 100 km/saat hıza ulaşabilecek.
- Yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemi
- Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri
- Sabit hatveli pervaneler
- Lityum-iyon batarya paketi
- Üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi
- Karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları
- 8 adet elektrikli fırçasız motor
- 2000 metre azami uçuş irtifası
- 1 saat havada kalma süresi
- 100 km/s seyir hızı
- Menzil: 70-80 km
- 241 kg Azami Kalkış Ağırlığı