Baba Yaga güdümlü mühimmat entegrasyonu
Rusya-Ukrayna savaşında her iki taraf da insansız teknolojilerde avantaj elde etmek için çaba sarf ediyor. Bunun son örneği olarak Ukrayna, adını Slav kültüründe yer alan Baba Yaga’dan alan döner kanatlı İHA’nın güdümlü mühimmat entegrasyonunu tamamladı.
Bu gelişme ile drone, hedefi vurmak için üzerinde sabit durmak zorunda kalmayacak, hareket halindeyken dahi zırhlı araçları büyük hassasiyetle vurabilecektir.
Bu gelişme Rus askerleri tarafından drone’un ele geçirilmesi ile ortaya çıktı. Birçok anten ile desteklenen drone, yüksek ihtimalle lazer tarayıcı olan bir güdüm kitine sahip bir mühimmatı taşıyor ancak elektro optik başta olmak üzere başka güdüm kiti ihtimalleri de mevcut.
Kullanılan mühimmatlar
Drone’un taşıdığı mühimmatın tam olarak ne olduğu belirsiz ancak Kiril alfabesi ile BK-30F olarak adlandırılan mühimmattın, parçalayıcı bir savaş başlığı taşıdığı görülüyor. Uzmanlar mühimmatın, 9K112 Kobra füzesinin bir varyantı veya Ukrayna’nın çok sayıda konfigürasyonda geliştirdiği bir klonu olması ihtimali üzerinde duruyor.
Bu gelişme ile birlikte Baba Yaga saldırılarını daha yüksekten gerçekleştirebilecek. Ayrıca hedefin üzerinde sabit durmasına gerek kalmaksızın, angajman sırasında hareket edebilecek olan drone’ların hayatta kalma kabiliyetleri artacaktır.
Güdüm amaçlı kullanılan arayıcı başlıklar, geldikleri gelişim seviyesi sayesinde oldukça küçük boyutlarla ulaştılar ve mühimmatlara entegre hale geldiler. Eğer plan amaçlandığı şekilde gerçekleşebilirse ön saflardan Rus arka bölgelerini hedef almak oldukça kolaylaşacak. Kobra füzesi yaklaşık 4 kilometre ötedeki hedefleri vurabiliyor. Stugna-P ise bundan biraz daha uzağa ulaşabilir. Baba Yaga’nın faydalı yük kapasitesi ise bu mühimmatlar için fazlasıyla yeterli. Ayrıca füzelerin menzil yeteneği sayesinde drone’un görüş hattı ve faaliyet alanı genişlemiş olacak.
Yani, genel olarak, burada sadece Baba Yaga’nın yeni bir mühimmat kazanmasının ötesinde hafif drone kategorisine kazandırılmış yeni bir teknolojik yetenekten bahsediyoruz. Çünkü savaşın başında büyük fark yaratan ancak Rusya’nın uzun menzilli hava savunma sistemlerini geniş alanlara yaymasıyla etkisi düşen Bayraktar TB2’de kullanılan mühimmatlara benzer mühimmatlar daha az maddi kayıp riskiyle kullanılabilecek. Savunmaya hazır olmayan birlikler uzaktan vurularak Rus bölgelerinin derinlerine nüfuz edebilecek.