ABD Hava Kuvvetleri, Agility Prime programı için elektrikli dikey iniş kalkışlı BlackFly (eVTOL) uçağını test etmeye başladı. Testler, Modern Technology Solutions Inc. işbirliği ile gerçekleştirildi.
Araç, Ohio’daki Springfield-Beckley Havaalanı’nda insansız konfigürasyon denemelerinde çeşitli senaryoları başarıyla tamamladı.
Dikkat çeken bir detay olarak, dikey iniş kalkış sistemine DANNAR tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı bir mobil elektrik santrali entegre edildi. DANNAR’ın santrali testler sırasında uçuş operasyonları için 120 voltluk güç üretirken, santralin uçağı 240 voltluk bir güç ile şarj ettiği görüldü.
Testlerde uygulanan simülasyonların belirli hedefler üzerinde keşif faaliyetleri yürütmeye yönelik olduğu görülürken, aracın güvenli uçuş süresinin 20 dakika olduğu belirlendi. Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve İnovasyon Birimi AFWERX, uçağın uçuş sonrası şarj aralıklarını takip etti ve hazırlıklara yönelik zaman çizelgelerini tuttu.
AFWERX uçuş testi mühendisi Josh Lane “Genel uçuş faaliyetlerini Hava Kuvvetlerinin ve diğer paydaşların istihdam kavramına verdikleri mana bağlamında değerlendiriyoruz. DANNAR’ın elektirikli santrali, şarj sistemleri, orijinal parça tedarikçilerinin sağladığı taşınabilir şarj cihazları olmak üzere altyapıya bakıyoruz.” diyerek sadece uçağın uçuş yetenekleri ile ilgilenmediklerini ifade etti.
Agility Prime projesi kapsamında BlackFly’ın yanı sıra Pyka’nın Pelican Cargo’su, Pipistrel’in Velis Electro’su ve BETA’nın ALIA’sı dahil olmak üzere diğer eVTOL seçenekleri de değerlendirildi. Değerlendirmeler hükümetin olası bir alımı için gerekli verileri toplamak amacıyla Eylül ayına kadar devam edecek. Agility Prime şefi Jacob Wilson durumla ilgili olarak “Buradaki amaç, yenilik ve gelişmelerin ABD’de benimsenmesini hızlandırmak ve bu teknolojileri güçlü bir sanayi tabanına yaymak ve ihtiyaç duyulduğunda en uygun olanını seçmektir” dedi. Ayrıca eVTOL’ların lojistik faaliyetlerden, istihbarat amaçlı keşif ve gözetleme çalışmalarına ve acil müdahale durumlarına uygunluklarına yönelik testlere tabi tutulduğunu söyledi.
BlackFly eVTOL
Pivotal tarafından geliştirilen BlackFly 255 kilogram ağırlığında ve 4,1 metre kanat açıklığında 2 adet kanada sahip. Gücünü 31 kW değerinde 8 adet motordan alan araç, 130 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 65 kilometrelik bir menzilde faaliyet gösteriyor.
Pivotal mart ayında BlackFly’ın test tesislerine, kaynaklarına ve hava sahalarına erişimi için 2 yıllık bir sözleşmeye imza attı. Sözleşmenin ardından Agility Prime testleri için BlackFly sistemleri ve ilgili uçuş simülatörleri Modern Technology Solutions Inc.’e devredildi.