Ukrayna saldırılarına karşı Rusya’dan uçaksavar kulesi önlemi’
Ukrayna’nın Rusya içlerindeki hedeflere yönelik düzenlediği Kamikaze İnsansız Hava Aracı Saldırılarına çözüm arayan Rusya, çözümü 2. Dünya savaşında buldu.
Almanya’nın 2. Dünya Savaşı sırasında inşa ettiği kulelerin üzerine uçaksavar silahları konuşlandırmasına benzer şekilde Rusya da inşa ettiği kulelerin üzerine hava savunma sistemleri konuşlandırarak Ukrayna Kamikaze İnsansız Hava Araçlarına karşı kullanmaya başladı.
Uçaksavar kulelerine konuşlandırılan hava savunma sistemleri Moskova’yı koruyor
Moskova bölgesinde inşa edilen küllerdeki hava savunma sistemlerinin Ukrayna Kamikaze İnsansız Hava Araçlarını düşürdüğü görüntüler Rus medyasında paylaşılırken, sistemlerin dünyanın eğriliği sebebiyle kısıtlanan tespit menzillerini artırmak ve düz arazi nedeniyle ağaç, bina ve elektrik direkleri gibi engellerden etkilenmemek için inşa edildiği aktarıldı.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Rus güçlerinin Moskova’ya doğru uçan on Ukrayna Kamikaze İnsansız Hava Aracını uçaksavar kulelerine konuşlandırılan hava savunma sistemleriyle başarıyla durdurup düşürdüğünü söyleyerek şehrin hava savunmasının etkili olduğunu belirtti.
Yüksek kule yapılarının tepesinde Pantsir-S1 ve TOR-M2M sistemleri konuşlandırılarak kurulan bu uçaksavar mevzileri ilk olarak yaklaşık bir yıl önce ortaya çıktı. Yükseltilmiş platformlar radarın görüş alanını genişleterek sistemin alçaktan uçan hedefleri daha uzun menzilden tespit etme ve önleme yeteneğini artırıyor.
Ukrayna, Rusya içerisindeki hedeflere karşı savaşın başından beri Kamikaze İnsansız Hava Araçlarını yoğun bir şekilde kullanıyor.
Ukrayna’nın Kamikaze Hava Aracı Kullanımı
Ukrayna – Rusya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte cephe derinliklerinde bulunan Rus hedeflerine yönelik saldırı gerçekleştirme ihtiyacı duyan Ukrayna, bu kapsamda savaşın başında taktik balistik füzeler, savaş uçakları, taarruz helikopterleri ve Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla Rusya Federasyonu topraklarında ve Kırım’da bulunan Rus hedeflerine karşı cesurca saldırılar gerçekleştirmesine rağmen hem Ukrayna Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu savaş uçağı ve taarruz helikopteri sayısının az olması hem de Rusya karşısında aleyhlerine olan güç asimetrisi nedeniyle bu saldırılar giderek momentumunu kaybetti.
Düşman derinliklerine saldırı düzenleyebilecek uzun menzilli güdümlü sistemlerden savaşın başında yoksun olan Ukrayna bu nedenle sivil ve askeri insansız hava araçlarından dönüştürülmüş Kamikaze İnsansız Hava araçlarıyla Rus hedeflerine saldırılar düzenleme yoluna yöneldi.
İlk başlarda internet üzerinden de temin edilebilen sivil insansız hava araçlarını patlayıcı ile silahlandırarak kullanan Ukrayna daha sonra daha gelişmiş askeri kullanım amaçlı insansız hava araçlarını bu amaçla kullanmaya başladı.
Rusya’ya ait hava üsleri, limanlar, savaş gemileri, komuta merkezleri, cephanelikler ve endüstriyel tesisleri hedef alan bu saldırlar giderek artan bir tempoda gerçekleşmeye başladı.
Saldırılarda kullanılan araçlar Rus hava savunması tarafından çoğunlukla önlense de düşük maliyetleri sebebiyle çok sayıda üretilebilen araçların sürü halinde ve koordineli şekilde kullanılması sayesinde Rusya içlerinde 1.500 km derinliklere kadar başarılı saldırılar gerçekleştirildi.
Rus petrol endüstrisini hedef alan Ukrayna rafineri ve üretim tesislerini hedef alan başarılı saldırılar ile Rusya’nın petrol üretimini ciddi şekilde düşürmeyi başardı, Rus hava üslerini hedef alan saldırılarda ise çok sayıda hava aracı imha edildi.
Kırım’da bulunan Rus Karadeniz Filosu hedeflerine Kamikaze İnsansız Deniz Araçları ile koordineli şekilde gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda gemiye doğrudan ve dolaylı olarak hasar verildi.