NATO’nun Ukrayna’ya desteklerinin ardından Rusya’dan nükleer hamlesi!
Rusya, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya yönelik desteklerinin ardından NATO ve Avrupa ülkelerine yönelik nükleer gözdağı verme çabalarını artırma kararı aldı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov 1 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın nükleer doktrinini revize etme konusundaki devam eden çalışmalardan bahsetti ve bunu Batı’nın Ukrayna’ya yönelik askeri desteğine ve askeri eylemlerindeki artışa bir yanıt olarak nitelendirdi.
Rusya, geçtiğimiz temmuz ve ağustos aylarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile stratejik olmayan nükleer güçlerin katıldığı bir dizi askeri tatbikat gerçekleştirmişti.
Tatbikatlar Vladimir Putin tarafından 6 Mayıs’ta emredildi. İlk aşama mayıs ayı sonunda Ukrayna sınırındaki Güney Askeri Bölgesi’nde gerçekleşti. İkinci aşama, haziran ayı ortasında Leningrad Askeri Bölgesi ve Belarus güçlerini içeriyordu. Üçüncü aşama hem Güney Askeri Bölgesi’nde hem de daha doğuda bulunan Merkez Askeri Bölgesi’nde gerçekleşti.
Batılı askeri uzmanlara göre Rusya’nın son tatbikatları ve açıklamaları, NATO ve Batı ülkelerini Ukrayna’ya askeri yardımlarını artırmaktan caydırma girişimlerinin bir diğer örneği. Rusya tarafından paylaşılan nükleer silah kullanma tehditlerine rağmen Batılı ülkeler Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarını artırmaya devam etti.
Rusya, 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaştan bu yana nükleer silah kullanma tehditlerine rağmen somut bir adım atmaktan kaçınmıştı. 2024’ün mart ayında Belarus’a nükleer silah konuşlandıracağını duyuran Rusya, bu tarihten sonra daha somut adımlar atmaya başladı.
Putin, Rusya – Ukrayna savaşının ikinci ayında, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nı (New START) askıya alma kararını verdi. Aynı yılın haziran ayında Putin’in danışmanlarından Sergei Karaganov, Moskova’yı Ukrayna’daki savaşı olumlu bir sonuca ulaştırmanın bir yolu olarak Batı Avrupa’ya sınırlı nükleer saldırılar başlatmayı düşünmeye çağırdı.
Ekim ayında Rusya parlamentosu Duma’da gerçekleşen oylamada, Moskova hükümetinin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ndan çekilmesi yönünde karar çıkmıştı.
Rusya’nın uzaya nükleer silah yerleştireceği iddia edildi
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna – Rusya Savaşı sonrasında nükleer doktrinini yenileme kararının ardından uzaya nükleer bir uydusavar silah yerleştirmek için çalışmalar yürüttüğünü iddia etti.
ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Silah Kontrol, Caydırıcılık ve İstikrar Bürosunda görevli Müsteşar Yardımcısı Mallory Stewart, Rusya’nın uzaya nükleer bir uydusavar silah konuşlandırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmaların ABD Hükümeti tarafından endişeyle takip edildiği açıkladı.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından düzenlenen panele katılan Müsteşar Yardımcısı Mallory Stewart açıklamasında, “ABD, Rusya’nın bu tür bir yetenek arayışının yıllardır farkındaydı, ancak son zamanlarda ilerlemelerine ilişkin daha kesin bir değerlendirme yapabildik. ABD, Rusya’nın güvenilir görülen bilgilere dayanarak nükleer silahları karşı uzay programlarına dahil etmeyi düşünebileceğinden son derece endişeli.” ifadelerini kullandı.
Mallory Stewart açıklamasının devamında, “Rusya, bu çalışmaların bilimsel amaçlı olduğunu iddia etti ancak yörünge başka hiçbir uzay aracı tarafından kullanılmayan bir bölgede; bu da başlı başına alışılmadık bir durum. Yörünge, normal alt Dünya yörüngelerinden daha yüksek radyasyona sahip bir bölgede, ancak Rusya’nın amacını açıkladığı gibi elektroniklerin hızlandırılmış testlerine izin verecek kadar yüksek bir radyasyon ortamına sahip değil.” dedi.
Rusya tarafından yürütülen çalışmaların halihazırda devreye alınmış aktif bir yetenek içermediği konusunda güvence veren Stewart, Rusya’nın bu yeteneği elde etme çabası son derece rahatsız edici olsa da yakın bir tehdit söz konusu olmadığını söyledi. Ancak Rusya’nın bu gibi bir yeteneği ne zaman uzaya konuşlandırmaya hazır hale geleceğine dair açıklama yapmadı.
Geçtiğimiz mart ayında ABD Kongresi’nden üst düzey yetkililer Rusya’nın yeni bir uydusavar silah geliştirdiğini iddia etmiş ve ABD Başkanı Joe Biden’dan konuda önlem alması için istekte bulunmuştu.
ABD Temsilciler Meclisi Daimî Seçilmiş İstihbarat Komitesi başkanı Mike Turner, ABD Başkanı Joe Biden’dan “ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi” hakkındaki istihbarat raporunun gizliliğinin kaldırılması çağrısında bulunmuştu.
Komiteye ve Kongredeki diğer üyelere bu istihbarat raporunun uzay konuşlu yeni bir nükleer silah veya nükleer tahrikli bir askeri sisteme dair bilgiler içerdiğini sanılan bu istihbarat raporuyla ilgili olarak Turner, Rusya’nın “istikrarsızlaştırıcı askeri eylemlerde” bulunduğunu belirtmişti.
Mike Turner’ın açıklamasıyla birlikte artan spekülasyonların ardından açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü, sistemin nükleer başlığa sahip kısmi yörünge bombardıman sistemi (FOBS) olmadığını, sitemin yeni bir uydusavar silah sistemi (ASAT) olduğu üzerinde durulduğunu açıkladı. Rusya ise bu iddiaları yalanladı ve bu raporların, Kongre’de Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım yapılması konusunda oylamayı teşvik etmeyi amaçlayan manipülasyon olduğunu iddia etti.