Türk gemisine Rus füzesi!
St. Kitts & Nevis bayraklı ticaret gemisi olan MV Aya, Ukrayna’nın Çoronmorsk limanından Mısır’a 26.550 ton tahıl taşımak için sulara açıldı. Olayı bildiren kaynaklara göre gemi, 11 Eylül saat 23:05 civarında Yılan Adası’nın 75 km (46 mil) güneyinde füzeyle vuruldu. Geminin vurulduğu anda konum itibariyle Romanya karasularında olduğu iddia edildi.
Söz konusu saldırı hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski şunları söyledi: “Mısır’a giden bir buğday kargosuna Rus füzesi. Bu gece Rusya, Ukrayna karasularından ayrıldıktan hemen sonra Karadeniz’de sıradan bir sivil gemiye saldırı düzenledi. Neyse ki, ön raporlara göre can kaybı yaşanmadı.”
A Turkish operated merchant vessel, the MV Aya, has been hit by a supersonic anti-ship missile in the Black Sea. The Kh-22 missile was launched from a Russian Tu-22M Backfire bomber. The ship was carrying 26,550 tons of grain for Egypt. 🇺🇦💥🇷🇺https://t.co/I3AD9PQ0IA
— Naval News (@navalnewscom) September 12, 2024
Hasar aldıktan sonra geminin rotasını Köstence limanına çevirdiği belirtildi.
Rusya – Ukrayna savaşı başladığından bu yana, Ukrayna’nın tahıl ihracatı Rusya’nın hedefinde oldu. Ancak sivil gemiler BM Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) kapsamında korunduğu için ticari gemilere saldırmaktan kaçındı. Sözleşme, seyrüsefer özgürlüğüne ve açık denizlerin barışçıl amaçlarla kullanılmasına yardımcı olmak için oluşturuldu. Ayrıca birçok uluslararası hukuk normu da sözleşme bünyesinde bulunuyor.
Kh-22 füzesi özellikleri
Kh-22 (NATO kodu: AS-4 “Kitchen”), Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve günümüzde Rusya tarafından kullanılmakta olan uzun menzilli, süpersonik bir gemisavar füzesidir. 1960’lı yıllarda hizmete giren bu füze, esasen büyük deniz hedeflerine, özellikle uçak gemisi gruplarına karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Kh-22 füzesi, 600 kilometreye kadar menzile sahip olup, 4.6 Mach’a (yaklaşık 5.500 km/sa) kadar ulaşabilen süpersonik bir hızda seyredebilir. Füzeyi genellikle Tupolev Tu-22M gibi uzun menzilli bombardıman uçakları taşır. Yüksek irtifada (yaklaşık 25 bin metreye kadar) uçabilen füze, hedefe yaklaştığında dikey olarak dalış yaparak saldırıyı gerçekleştirir.
Kh-22 füzesi, yaklaşık 1000 kg’lık konvansiyonel patlayıcı bir savaş başlığı taşıyabildiği gibi, nükleer başlık taşıma kapasitesine de sahiptir. İlk modellerde radar güdümlü sistemler kullanılmış, daha sonraki versiyonlarda radar ve atalet güdümlü sistemler birleştirilmiştir. Bu yüksek hız ve irtifa yeteneği sayesinde düşman hava savunma sistemlerinden kaçınma kabiliyeti yüksektir.
Kh-22’nin modernize edilmiş versiyonları, örneğin Kh-32, daha gelişmiş teknolojilere ve daha uzun menzile sahiptir. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin stratejik silahlarından biri olarak öne çıkan bu füze, günümüzde de etkili bir silah sistemi olarak Rusya’nın envanterinde yer alıyor. Kh-22 füzesi, zamanla birçok modernizasyon geçirmiştir. En gelişmiş varyantlarından biri Kh-32 füzesidir.