Gökdemir Hava Savunma Sistemi, Türkiye’nin hava sahasını güvence altına almak, özellikle kısa ve orta menzilli tehditlere karşı etkin bir savunma sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. ASELSAN ve TUBİTAK SAGE tarafından geliştirilen sistem, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Gökdoğan Hava- Hava Füzesinin kara konuşlu versiyonu kullanacak.
Her bir fırlatma aracının 8 ila 12 adet füze fırlatacağı Gökdemir Hava Savunma Sistemi’nin ilk atış testleri, 2022 yılının ikinci yarısında gerçekleştirildi. Paylaşılan bilgilere göre 70 kilometrelik menzile sahip olan füzeler, Gökdemir fırlatıcısından atıldığı takdirde, 35 kilometrelik bir menzile sahip olacak.
Gökdemir’den Bozdoğan füzelerinin fırlatılması halinde 10 kilometrelik etkili bir menzile sahip olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’nin kısa ve orta menzilli hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen Hisar serisi füzeler, Gökdemir için de potansiyel bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Örneğin Hisar-RF radar güdümlü füzesinin kullanılması ile birlikte sistem 40 kilometreden fazla bir menzile ulaşmış olacak. Böylece Gökdemir Hava Savunma Sistemi, yüksek hızda hareket eden çeşitli hava tehditlerine karşı etkili bir savunma sunuyor.
Yerli ve yabancı kaynaklar, Gökdemir’i NASAMS olarak bilinen sisteme benzetiyor. NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System), Kongsberg Defence & Aerospace ve Raytheon tarafından geliştirilmiş bir orta menzilli karadan havaya füze savunma sistemidir. Bu sistem, çoklu hedef tespit, izleme ve angajman kabiliyeti ile dünyanın en başarılı ve yaygın kullanılan hava savunma sistemlerinden biri olarak kabul edilir. İlk olarak Norveç tarafından 1990’larda hizmete alınmış olup, zamanla birçok ülke tarafından benimsenmiştir.
Gökdemir Hava Savunma Sistemi’nde HİSAR-A+/O+/RF sistemlerinde de kullanılan KALKAN radarının kullanılacağı düşünülüyor.