Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında Savunma Bakanı John Healey, İngiltere’nin, 2030’lara kadar Avrupa’nın savunma sistemlerini geliştirmeyi amaçlayan çok uluslu bir çaba olan; Avrupa Uzun Menzilli Saldırı Yaklaşımı (ELSA) programına katılımını doğruladı.
Avrupa Uzun Menzilli Saldırı Yaklaşımı (ELSA) programı nedir?
ELSA, 1.000 kilometreden (621 mil) fazla menzile sahip olması beklenen bir Fransız girişimidir.
Bu yeteneğin yokluğu, Soğuk Savaş’tan sonra NATO müttefiklerinin (ABD hariç) toplam savunma harcamalarında yaşanan önemli düşüşe, 2008 küresel mali krizinin ardından yüzde 20’lik bir düşüşe bağlanıyor. Ancak Rusya – Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte ülkeler bu alanda önemli adımlar atmaya başladı.
Ukrayna savaşı, Rus balistik ve seyir füzelerinin Ukrayna şehirlerini uzak mesafelerden vurmasıyla, karadan fırlatılan derin vuruş kabiliyetinin gerekliliğini ortaya koydu. Haliyle Avrupa ülkeleri, füze sistemlerine gerekli önemi vermek istiyor.
Söz konusu programa dair ilk öneri, Almanya, Fransa ve Polonya’yı kapsayan ”Weimar Üçgeni” olarak bilinen ülkelerinin savunma bakanlarının 24 Haziran’daki toplantısında görüşüldü.
Bu program kapsamında İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç ve Polonya arasında, NATO’nun kolektif hava savunmasını iyileştirmek üzere tasarlanan son teknoloji ürünü uzun menzilli füzelerin geliştirilmesi amacıyla iş birliği yapılacağı yönünde kararlar alındı. Projenin hayata geçmesi akabinde ELSA katılımcısı olan ülkeler 1000 kilometre menzilli yeni füze sistemlerine sahip olacak.
ELSA girişiminin yanı sıra İngiltere, Diamond adlı bir girişime de öncülük etmeye hazırlanıyor. Girişimin amacı, Avrupa genelindeki hava savunma sistemlerinin birlikte çalışabilirliğini artırarak füze saldırılarına karşı daha güçlü ve koordineli bir savunma sağlamak olacak. Bu girişim vesilesiyle NATO’nun entegre hava ve füze savunma sistemlerini iyileştirilmeye çalışılacak.
İngiliz Savunma Bakanı John Healey, projenin NATO’nun gelecekteki hedefleriyle ne kadar uyumlu olduğunu vurgulayarak, projenin Avrupa NATO müttefiklerinin füze saldırılarına karşı hava savunmalarını koordine etme biçimini güçlendireceğini söyledi.
Avrupa’da seyir füzelerinin gelişimi sürüyor
ELSA programı için henüz hangi sistemin kullanılacağı netlik kazanmasa da Avrupalı savunma şirketleri bu alanda çalışmalara başlamış durumda. Son olarak Fransız savunma şirketi MBDA, Deniz Seyir Füzesi’ne (NCM) dayalı kara ve deniz konuşlu seyir füzesini tanıttı.
Avrupa’da tasarlanan, üretilen ve monte edilen Kara Seyir Füzesi (LCM) sistemi, hayatta kalma ve derin vuruş yeteneklerinin bir karışımını sunuyor.
MBDA, LCM’nin operasyonel Deniz Seyir Füzesi’ne (NCM) dayandığını ve aynı özellikleri sunduğunu, böylece çok uzun menzilde metrik hassasiyet, azaltılmış radar kesit alanı, arazi takip yeteneği gibi yetenekleri olduğunu, haliyle sayesinde düşmanın entegre hava savunma sistemlerini deldiğinde yüksek hayatta kalma ve hedeflere karşı yüksek öldürücülük kapasitesi bulunduğunu belirtti.
Şirketin açıklamalarına göre füze 1000 ila 1400 kilometre menzile sahip olacak ve 800 kilometrelik bir hıza ulaşacak.