Türkiye, 2000’lerden bu yana savunma sanayisini güçlendirerek kendi zırhlı araçlarını geliştirme sürecine girmiş ve dünya genelinde de dikkat çeken üreticilerden biri haline gelmiştir. Her geçen gün de zırhlı kara savaş araçları, sürekli yenilenen teknolojilerle geliştiriliyor ve savunma sanayisinin en önemli alanlarından birini oluşturuyor.
Zırhlı kara savaş araçları alanında pek çok şirket, zırhlı araç sınıflarına yönelik ürünler geliştirir ve milli imkânlarla üretilen bu araçların ihracat potansiyeli de oldukça yüksektir. Dolayısıyla Türkiye’nin zırhlı kara araçları, sürekli yenilenen teknolojilerle geliştiriliyor ve savunma sanayisinin en önemli alanlarından birini oluşturuyor.
Son yıllarda yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Altay tankının üretimi için gerekli çalışmaların tamamlanması ve artık seri üretime geçilmesi bekleniyor.
Altay tankı nedir, genel özellikleri nelerdir?
Altay tankı, Türkiye’nin ilk yerli ana muharebe tankı olarak geliştirilmiş bir kara savaş aracıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda modern muharebe ortamına uygun bir tank olarak tasarlanmıştır. Yüksek ateş gücü, dayanıklı zırh koruması ve yüksek hareket kabiliyeti ile dikkat çeken Altay, Türk savunma sanayisinde milli bir proje olarak öne çıkıyor.
Modern kabiliyetler ve milli alt sistemler ile yeniden tasarlanan Altay, barındırdığı teknolojiler ile 3+ Nesil tank olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine güç verecek. Roketsan üretimi hafif ancak dayanıklı üstün teknoloji zırh, Aselsan üretimi aktif koruma sistemi AKKOR, modern atış kontrol sistemleri ve optik sistemler ve daha birçok yeni teknoloji sistemle donatılmış Yeni Altay, esnek bir mimariyle güncel teknolojiyle modernize edilebilecek şekilde geliştirildi.
Proje takvimine göre 2025 yılı içerisinde ilk seri üretim tankların teslim edilmesi hedeflenirken, bu yılsonuna doğru seri üretim Altay teslimatı gerçekleşebilir. İşte Altay tankının genel özellikleri:
- Yerlileştirilmiş Alt Sistemler
- Güncellenmiş Teknolojiler
- Dijital Teknolojiler
- Artırılmış Hareket Kabiliyeti
- Yeni Nesil Atış Kontrol Sistemi
- Lazer Uyarı Sistemi
- Durumsal Farkındalık Sistemi
- Hassas Stabilizasyon Sistemi
- Gelişmiş Zırh Modülleri
- AKKOR Aktif Koruma Sistemi
- Nükleer ve Kimyasal Tehdit Algılama Sistemi
- 120 mm 55 Kalibre Ana Silah Sistemi
- Yeni Nesil Araç Kontrol Sistemi
- Hibrit Koruma Konsepti
- 7 ve 7.62 mm Silah Sistemi
- Bütünleşik Eğitim Simülatör Sistem
Türkiye’nin Zırhlı Kara Savaş Araçları
Türkiye, Altay tankını envantere almaya hazırlanırken, aktif olarak kullandığı Leopard ve M60 tanklarını modernize ederek savaş koşullarına uyum sağlamasını öncelikli bir hedef olarak görüyor. Bununla birlikte yüksek korumalı ve farklı amaçlara yönelik zırhlı araçları hem terörle mücadele hem de sınır operasyonlarında aktif olarak kullanıyor. Ayrıca son yıllarda insansız kara araçları (İKA) geliştirme çalışmalarını hızlandırmış olup, bu araçlar keşif, gözetleme ve lojistik destek gibi görevlerde etkinlik sağlamaya çalışıyor. Sınıflarına göre Türkiye’nin Zırhlı Kara Savaş Araçları şunlardır:
Ana Muharebe Tankları (2,378)
Ana muharebe tankı (AMT), kara savaşlarında yüksek ateş gücü, güçlü zırh koruması ve hareket kabiliyetiyle ön plana çıkan, modern orduların zırhlı birliklerinin temel unsurlarından biridir. AMT’ler, savaş alanında hem düşman tanklarına hem de diğer kara ve hava hedeflerine karşı üstünlük sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
Leopard 2A4 (316 Adet)
Leopard 2A4, Almanya tarafından geliştirilen ve dünya çapında birçok ülke tarafından kullanılan, modern bir ana muharebe tankıdır. İlk olarak 1979’da üretilen Leopard 2 serisi, özellikle ateş gücü, hareket kabiliyeti ve zırh korumasıyla ön plana çıkmıştır. 2A4, Leopard 2 serisinin temel versiyonlarından biridir ve NATO ülkelerinde yaygın olarak kullanılır.
Türkiye, Leopard 2A4 tanklarını 2000’li yıllarda Almanya’dan satın almış ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine dahil etmiştir. Bu tanklar, TSK’nın modern muharebe gücünü artırmak için önemli bir adım olarak kabul edilmiş ve çeşitli modernizasyon programlarına tabi tutulmuştur. Türkiye’nin Leopard 2A4 tankları özellikle Suriye sınırındaki operasyonlarda da kullanılmıştır.
Operasyonlardan edinilen tecrübeler sayesinde Roketsan ve ASELSAN gibi yerli firmalar tarafından geliştirilen modernizasyon paketleri, zırh korumasının artırılmasının yanı sıra elektronik sistemlerin güncellenmesini de kapsar.
Roketsan tarafından geliştirilen modüler zırh paketleri, tankın balistik, mayın ve RPG (roket güdümlü el bombası) tehditlerine karşı dayanıklılığını artırmayı hedefler. Bu ek zırhlar, tankın özellikle ön ve yan korumasını güçlendirmek üzere uygulanır. ASELSAN’ın geliştirdiği AKKOR Aktif Koruma Sistemi, tankı gelen tanksavar füzeleri ve roketlere karşı korur. Bu sistem, yaklaşan tehditleri tespit ederek karşı tedbirlerle tankı koruma altına alır.
Ayrıca ASELSAN tarafından geliştirilen modern atış kontrol sistemi, tankın hareket halindeyken dahi yüksek isabet oranı sağlamasına yardımcı olur. Bu sistemde, lazer mesafe ölçer, gece-gündüz görüş sağlayan termal kameralar ve gelişmiş hedef takip yetenekleri bulunur. Bununla birlikte yine ASELSAN tarafından geliştirilmiş entegre komuta ve kontrol sistemleri de vardır.
Leopard 1T Volkan (171 Adet)
Leopard 1T Volkan tankı, Türkiye’nin yerli tank modernizasyon programı kapsamında geliştirilmiş bir zırhlı kara savaş aracıdır. 1982 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan Leopard 1 tankları 2000’li yıllarda Türk Kara Kuvvetleri’nin yeniden yapılanma programı doğrultusunda modernizasyona tabi tutulmuştur.
ASELSAN bünyesinde geliştirilen Volkan Atış Kontrol Sistemi; Leopard 1 tanklarının özellikle atış kabiliyetini ve gece-gündüz hedef tespit performansını artırmayı hedeflemiştir ve 2003-2009 yılları arasında 170 tanka uygulanmıştır. Böylece bu tankların operasyonel ömrünü uzatmıştır.
Leopard 1A3 (227 Adet)
Bazı kaynaklara göre aktif olarak kullanılan tank adedine binaen 184 adet denilse de genel olarak Türkiye’nin 227 adet Leopard 2A3 tankı olduğu kabul edilir. Bu tanklar da Leopard 1A1 tankları ile birlikte envantere alınmıştır. Bazı kaynaklar ise Türkiye’nin sahip olduğu Leopard 1A3 tanklarının atış kontrol, radyo ve gece görüş sistemi farklı olan modellerden olup bunların Leopard 1A3A3 olduğunu ifade eder. Bazı kaynaklarda da bu tanklara Leopard 1A3T1 adı verilmiştir.
M60A1 Patton (100 Adet)
M60A1 tankı, ABD tarafından 1960’ların başında üretilmiş olan M60 serisinin ikinci ana modelidir. Soğuk Savaş döneminde NATO ülkelerinin önemli bir kısmı tarafından kullanılan bu tank, gelişmiş atış gücü ve zırh korumasıyla dönemin zırhlı araçlarına karşı üstünlük sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. M60A1, özellikle M48 Patton tanklarının yerine geçmesi için üretilmiştir ve ilk defa 1963 yılında ABD ordusunda kullanılmaya başlanmıştır.
Türkiye M60A1 tanklarına sahiptir. Türkiye, 1970’lerin sonunda ve 1980’lerde ABD’den önemli miktarda M60A1 tankı almıştır. Bu tanklar uzun süre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) zırhlı birliklerinde aktif görevde bulunmuştur. Ancak zamanla artan modernizasyon ihtiyacı nedeniyle TSK, M60A1 tanklarını modernize etmeye yönelik çeşitli projeler geliştirmiştir.
M60A1 tankları özellikle İsrail ile yapılan modernizasyon programı olan M60T Sabra projesi ile güncellenmiş; bu modernizasyon sonucunda tanklara daha gelişmiş zırh koruması, modern atış kontrol sistemleri ve yeni bir top eklenmiştir. Ancak, M60T Sabra modernizasyonu her M60A1 tankı için uygulanmamış olup, bazı M60A1 tankları orijinal konfigürasyonlarıyla veya daha düşük seviyede güncellemelerle hizmette kalmıştır.
Kaynaklarda bu düşük seviyede kalan tank sayısının 100 adet olduğu belirtilir.
M60A3 TTS (650 Adet)
M60A3 TTS (Tank Thermal Sight), M60 serisinin en gelişmiş varyantlarından biridir ve özellikle termal görüntüleme sistemiyle öne çıkar. TTS (Thermal Thera Sight) yani “termal nişangâh” anlamına gelir ve bu özellik, tankın gece veya düşük görüş koşullarında etkinliğini artırır.
Türkiye, ABD’den M60A3 TTS tanklarını satın almış ve bu tankları envanterine katmıştır. Günümüzde ise bu tanklar, Leopard ve Sabra gibi daha modern tankların yanında görev yapmaktadır, ancak daha çok sınır güvenliği ve düşük yoğunluklu çatışma bölgelerinde kullanılır.
M60A3 TTS ile M60A1 arasındaki temel farklar, özellikle atış kontrol sistemleri, gece görüş yetenekleri ve elektronik iyileştirmelerdir. M60A3 TTS, M60A1’e kıyasla daha gelişmiş bir modeldir ve çeşitli modernizasyonlar ile tankın savaş kabiliyetini artıracak yenilikler içerir. İki model de aynı Continental AVDS-1790 dizel motoru kullanır ve benzer hız ile hareket kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla performans açısından ciddi bir fark yoktur.
M60A3 TTS, M60A1’in daha gelişmiş ve modernize edilmiş bir varyantı olup, daha iyi bir nişan alma ve gece operasyonu performansı sunar.
M60T (170 Adet)
İsrail Askeri Endüstrileri tarafından geliştirilen kapsamlı bir şekilde yükseltilmiş bir M60 tankıdır. Sabra, başlangıçta İsrail menşeili Magach 7C’nin daha da geliştirilmiş bir versiyonu olarak geliştirildi. Aplike zırhın balistik profili iyileştirildi ve IMI tarafından geliştirilen MG253 120 mm topu içeriyordu. Türkiye ise Sabra Mk II’yi seçti.
29 Mart 2002’de 688 milyon ABD Doları değerinde olduğu tahmin edilen bir sözleşme imzalandı. İlk Sabra Mk II, 2005’te Türk denemeleri için teslim edildi ve Mayıs 2006’da yeterliliklerden geçti. 2007 ile Nisan 2009 arasında 170 adet M601 tankı, Sabra seviyesine yükseltildi. Bu tank, eski versiyon M60 tanklarından bariz üstünlüklere sahiptir. Örneğin M60 tankları genelde 105 mm yivsiz top kullanırken, M60T Sabra, 120 mm yivsiz top ile donatılmıştır.
Diğer tanklar standart çelik zırha sahipken, M60T tankları kompozit ve reaktif zırhla güçlendirilmiştir. Eklenen reaktif zırh (ERA), tankı RPG ve güdümlü tanksavar füzelerine karşı daha dayanıklı hale getirir. Bu sayede M60T, asimetrik tehditlere karşı daha etkin bir savunma sağlar.
M60 tankları genelde 750 beygir güç üreten Continental AVDS-1790 dizel motora sahipken, Sabra için 1000 beygir gücünde Alman menşeili MTU 881 dizel motor tercih edildi.
Fırat Kalkanı Harekatı sırasında edinilen tecrübeler ışında M60T tanklarının tanksavar tehditlerine ve terör unsurlarına karşı daha etkin korunabilmesi için yeni bir proje başlatıldı. Bu proje kapsamında ilk imzalar IDEF’17 fuarında atıldı. Proje kapsamında M60T tanklarına şu yenilikler getirildi;
- Aselsan ve Tübitak SAGE Aktif Koruma Sistemi (PULAT)
- Aselsan Sürücü Görüş Sistemi (ADİS)
- Aselsan Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi (YAMGÖZ)
- Aselsan Tank Lazer Uyarı Sistemi (TLUS)
- Aselsan Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi (SARP UKSS)
- Aselsan Volkan Atış Kontrol Sistemi (AKS)
Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda, tanklarda yer alan yurtdışı menşeli Atış Kontrol Sistemi yerine Milli Atış Kontrol Sistemi VOLKAN-M sisteminin geliştirilmesi Fırat M60T Projesi kapsamında başlamış olup seri olarak entegre edilmesi kapsamında yeni bir proje olan TİYK-M60T Projesi sözleşmesi 04 Temmuz 2022 tarihinde SSB ile ASELSAN arasında imzalandı. Bu yeni proje kapsamında 2017’deki yeniliklerin yanı sıra şu yenilikler getiriliyor;
- Aselsan Volkan – M AKS
- Tubitak SAGE Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi (TKKBS)
- Roketsan İlave Zırh Koruması
- T- Kalıp firmasından mürettebat koltukları
M48 Patton (750 Adet)
Türkiye, ABD üretimi M48 Patton tanklarını 1950’lerin sonlarından itibaren envanterine katmaya başlamıştır. M48 serisi, Türkiye’nin zırhlı birliklerinde uzun yıllar ana muharebe tankı olarak görev yapmış ve halen bazı modernize edilmiş versiyonları sınırlı görevlerde kullanılır. Leopard 1 ve 2 tanklarının envantere girmesiyle ikinci hat görevlerine çekilmiştir. Günümüzde Türkiye’nin sınır güvenliği, eğitim ve iç güvenlik gibi daha düşük yoğunluklu görevlerde hâlen sınırlı sayıda kullanılmaktadır.
Türkiye, M48 tankının farklı varyantlarını kullanmıştır. Bunlar arasında M48A1, M48A2, M48A3 ve M48A5 gibi versiyonlar bulunur. Bu tankların envanterde daha uzun süre kalabilmesi ve daha etkin hale gelmesi için modernizasyon projeleri de gerçekleştirmiştir. Bu modernizasyonlar sayesinde tankların ateş gücü, zırh koruması ve elektronik sistemleri geliştirilmiştir.
M48A5T1 ve M48A5T2 olarak bilinen bu modernize tanklar, M48A5’in günümüz koşullarına uyarlanmış halleridir. Aralarındaki farklar, daha çok atış kontrol sistemleri, gece görüş kabiliyeti ve bazı donanımsal güncellemeler ile ilgilidir. Bunun sonucunda T1 tankları daha çok eğitim ve sınır güvenliği gibi görevlerde kullanılır. T2 tankları ise asimetrik savaş ortamları ve düşük yoğunluklu çatışmalarda görev almıştır.
FNSS ACV -15 veya ZMA-15 (2800 Adet)
ACV-15, Türk savunma şirketi FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen amfibi özellikli zırhlı kara savaş aracı ailesidir. Türkiye’nin envanterinde tahmini olarak 2,500 adet ACV-15 zırhlı muharebe aracı bulunur. Bu araçlar, çeşitli modernizasyonlardan geçirilerek güncel görev ihtiyaçlarına uygun hale getirilmiştir.
ACV-15, TSK’nın farklı kuvvet komutanlıkları tarafından hem yurtiçinde hem de sınır ötesi operasyonlarda yoğun şekilde kullanılır. Farklı görevlerde kullanılmak üzere çeşitli varyantlara sahiptir.
M113 ZPT (3600 Adet)
ABD yapımı olan ve 1960’lı yıllardan itibaren birçok ülkenin envanterine giren M113, Türkiye’de de uzun yıllardan bu yana kullanılır. M113’lerin farklı varyantları, piyade taşıyıcı, komuta kontrol, ambulans ve mühimmat taşıyıcı gibi çeşitli görevler için uyarlanmıştır.
Türkiye’nin envanterinde yaklaşık 3,000 civarında M113 türevi zırhlı araç bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu araçlar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından modernize edilerek aktif kullanımda tutulmaktadır. Modernizasyon çalışmalarıyla motor ve zırh güçlendirmeleri yapılmış, bazıları ileri teknoloji ile donatılmıştır.
BMC KİRPİ 1 ve KİRPİ 2 (2000 Adet)
BMC Kirpi,Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Araç (MRAP – Mine-Resistant Ambush Protected) sınıfında bir araçtır. Kirpi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından iç güvenlik ve sınır ötesi operasyonlarda yoğun bir şekilde kullanılır. Araç, özellikle mayın ve el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı koruma sağlayarak personelin güvenliğini en üst seviyede tutmayı amaçlar.
Kirpi, V şeklindeki gövde yapısı ile mayın ve patlayıcıların etkisini dağıtarak aracın devrilmesini ve içindeki personelin zarar görmesini önler. Balistik koruması ile hafif ve orta düzeydeki ateşli silahlara karşı dayanıklıdır. Gövde tasarımı, mayın ve EYP’lerin patlama etkilerini absorbe edecek şekilde optimize edilmiştir. Özellikle mayınlı bölgelerde güvenli geçiş sağlamak amacıyla zırh takviyeleri ve dayanıklı alt gövde yapısına sahiptir.
Araca uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) entegre edilebilir. Genellikle 7,62 mm veya 12,7 mm makineli tüfeklerle donatılabilir. Kirpi, 10-12 personel taşıma kapasitesine sahiptir. 4×4 veya 6×6 konfigürasyonları ile çeşitli zorlu arazi şartlarında hareket kabiliyeti sağlar.
BMC VURAN (600 Adet)
Türk savunma sanayi üreticisi BMC tarafından geliştirilen ve 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araç sınıfına giren çok amaçlı bir araçtır. Mayına ve balistik tehditlere karşı koruma sağlayan Vuran, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilmiştir.
Bu araç, yüksek manevra kabiliyeti ve zırh koruması ile özellikle iç güvenlik operasyonları ve sınır ötesi harekâtlarda kullanılır. Araç 9 personel taşıma kapasitesine sahiptir ve personel koltukları, patlama etkisini minimize edecek şekilde tasarlanmıştır.
Ayrıca uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) ile donatılabilir. Genellikle 7,62 mm veya 12,7 mm makineli tüfek entegre edilebilir. Ayrıca, çeşitli görev modifikasyonlarına göre roket sistemleri veya diğer hafif silahlarla da donatılabilir.
Bazı kaynaklarda Vuran’ın 500 adet bazılarında da 600 adet olduğu belirtilir.
FNSS PARS (250 Adet)
Pars ( Anadolu parsı ) , FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından üretilen 4×4, 6×6 ve 8×8 versiyonlarına sahip amfibi zırhlı muharebe aracı ailesidir.
Pars ailesi, özellikle zorlu arazilerde yüksek hareket kabiliyeti sunması, gelişmiş zırh koruması ve modüler yapısı ile öne çıkar. Farklı konfigürasyonlarıyla keşif, muharebe, komuta kontrol ve personel taşıma gibi çeşitli görevlerde kullanılır.
Araç 25 mm otomatik top veya 12,7 mm makineli tüfek gibi çeşitli silah sistemleriyle donatılabilir. Görev gereksinimine göre farklı silah sistemleri entegre edilebilir. 8-12 personel taşıma kapasitesi vardır. İç kabin tasarımı, personelin güvenliği ve konforunu en üst düzeyde tutar. Pars, keşif, zırhlı muharebe, komuta kontrol ve ambulans gibi farklı görev tipleri için uyarlanabilir.
Nurol Ejder (1000 Adet)
Nurol Ejder, Türk savunma sanayi firması Nurol Makina tarafından geliştirilen, taktik tekerlekli zırhlı araç ailesine ait bir araçtır. Ejder ailesi, Ejder Yalçın ve Ejder Toma gibi farklı varyantlara sahiptir ve özellikle zorlu arazi koşullarında yüksek hareket kabiliyeti, güçlü zırh koruması ve geniş görev çeşitliliği ile dikkat çeker. Ejder, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet birimleri tarafından kullanılmakla birlikte, birçok ülkeye ihraç edilmiştir.
Ejder ailesinin en bilinen modeli olan Ejder Yalçın, 4×4 konfigürasyonlu bir Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Araç (MRAP) olarak öne çıkar ve iç güvenlik operasyonlarından sınır ötesi operasyonlara kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aracın bir de 6×6 versiyonu vardır.
Ejder ailesi, Kara Kuvvetleri’nde 360 adet, Jandarma Genel Komutanlığında 200 adet Emniyet Genel Müdürlüğünde 417 adet olmak üzere hizmet etmektedir.
Otokar Cobra ve Cobra 2 (1400+ Adet)
Türk savunma sanayi firması Otokar tarafından üretilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile diğer güvenlik birimleri tarafından yaygın olarak kullanılan 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araçlardır. Cobra ailesi, özellikle yüksek hareket kabiliyeti, zırh koruması ve modüler yapısıyla dikkat çeker ve çeşitli görevlerde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Cobra II, Cobra’nın geliştirilmiş bir versiyonudur ve daha fazla koruma, kapasite ve teknolojiye sahiptir.
-
Otokar Cobra Genel Özellikleri
Hafif ve orta kalibre silahlara karşı koruma sağlar. Mayın patlamalarına karşı dayanıklıdır, ancak Cobra II kadar gelişmiş bir mayın koruma düzeyi yoktur. Cobra, 9 personel taşıyabilir. Üzerine 7,62 mm veya 12,7 mm makineli tüfek, 40 mm bombaatar gibi uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) monte edilebilir. 4×4 konfigürasyonu sayesinde zorlu arazi koşullarında yüksek hareket kabiliyeti sağlar. Amfibik özellikleri sayesinde de suda yüzme kabiliyetine sahiptir. Cobra’nın bir üst modeli olarak geliştirilen Cobra 2, özellikle artan güvenlik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmıştır.
-
Otokar Cobra 2 Genel Özellikleri
Cobra 2 önceki modele göre daha gelişmiş balistik zırha sahiptir. Hafif ve orta kalibreli silahlara karşı koruma sunar. Mayın ve EYP Koruması: Cobra II, Cobra’ya kıyasla daha güçlü mayın ve EYP korumasına sahiptir. Cobra II, daha geniş bir iç hacme sahiptir ve 10 personel taşıyabilir. Cobra II de, farklı görevlere uygun olarak çeşitli silah sistemleri ile donatılabilir. UKSS entegrasyonu mümkündür. Cobra II, personel taşıma, keşif, komuta kontrol, ambulans, havan taşıyıcı ve kimyasal-biyolojik radyolojik-nükleer (KBRN) savunma gibi farklı görevlerde kullanılabilir. Yüksek tırmanma kapasitesi ve engel aşma yeteneği sunan Cobra II, farklı arazi şartlarında üstün performans gösterir.
Envanterde 1000+ adet OTOKAR Cobra-1 ve 400+ adet OTOKAR Cobra-2 tahmin ediliyor.
OTOKAR AKREP (600 Adet)
Otokar Akrep, Türk savunma sanayi firması Otokar tarafından üretilen bir taktik tekerlekli zırhlı araçtır. İlk olarak 1990’ların başında geliştirilen Akrep, zırhlı birlikler için tasarlanmış olup iç güvenlik operasyonları, keşif ve gözetleme gibi çeşitli görevlerde kullanılmaktadır. Araç, 4×4 konfigürasyonuna sahip olup, zorlu arazi koşullarında yüksek manevra kabiliyeti sunar.
Otokar Akrep II, Otokar Akrep aracının modernize edilmiş bir versiyonudur. Bu araç, zırhlı birliklerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla daha yüksek koruma, hareket kabiliyeti ve görev esnekliği sağlamak için tasarlanmıştır. Akrep II, 4×4 konfigürasyonuna sahip olup, zorlu arazi şartlarında üstün manevra yeteneği sunarak farklı görevlerde kullanılabilir. Akrep II’nin elektrikli Akrep IIe ve dizel Akrep IId olmak üzere iki ana modeli bulunur.
FNSS KAPLAN STA (200+ Adet)
FNSS Kaplan STA (Süratli Taarruz Aracı), Türk savunma sanayi firması FNSS tarafından üretilen bir zırhlı muharebe aracıdır. Kaplan STA, özellikle zırhlı birliklerin ve motorize piyade unsurlarının ateş gücünü artırmak amacıyla geliştirilmiştir. Araç, modern savaş gereksinimlerine cevap verecek şekilde tasarlanmış ve zırhlı birliklerin etkinliğini artıracak niteliklere sahiptir.
Kaplan STA, 105 mm toplar ile donatılabilir. Böylece hafif tank halini alabilir. Ayrıca, çeşitli makineli tüfek ve top sistemleri ile de donatılabilir. Genellikle, araca 7,62 mm ve 12,7 mm makineli tüfekler entegre edilir. Araç farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platformdur.
Kaplan STA, sınıfında yer alan, amfibi özelliğe sahip az sayıda zırhlı kara savaş araçlarından biridir.