Yunanistan, son yıllarda Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD ile yoğun bir işbirliği yürüterek silahlanmaya devam ediyor. Bu süreçte neredeyse tamamen ABD envanterinin bir parçası olan Yunan ordusu, şimdi de gözünü İsrail’in demir kubbesine dikti.
Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Yunanistan borç krizinden kurtulması akabinde silahlı kuvvetleri bünyesinde bir hava savunma ve füze kalkanı geliştirmek için çalışmalara başladı. Yunan yetkililere göre, bu sistem İsrail’in “Demir Kubbe” (Iron Dome) gibi kısa ve uzun menzilli füzeleri durdurmaya yönelik sistemlerini örnek alacak.
Söz konusu yeni sistem, Gazze ve Lübnan’daki mevcut çatışmalar sırasında İsrail’in komşularından gelen füze saldırılarına karşı geliştirdiği koruma yöntemlerine benzer bir yapı sergileyecek. Yunanistan, bu projeyle Türkiye ile askeri dengeleri koruma hedefinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin de kendi hava savunma sistemlerini geliştirdiği biliniyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın katıldığı kapalı oturum sonrası Reuters’a bilgi veren bir kaynak: “Amaç, çok katmanlı bir hava savunma ve insansız hava aracı karşıtı sistem oluşturmak” dedi. Kaynak, İsrail ile görüşmelerin sürdüğünü de doğruladı. Bir diğer yetkili, anlaşmanın ölçeğini doğrularken, Yunanistan’ın 2035’e kadar silahlı kuvvetlerini modernize etmek için 12,8 milyar avro harcama yapması gerektiğini vurguladı.
Bu hava savunma sistemi, Yunanistan’ın 10 yıllık askeri satın alma planının bir parçası olarak öne çıkıyor. Plan dâhilinde ABD’den 40’a kadar F-35 savaş uçağı ve insansız hava araçları alınması, Fransa’dan dört Belharra sınıfı fırkateyn ile Rafale savaş uçaklarının tedarik edilmesi bulunuyor.
Yunanistan hâlihazırda hava sahasını korumak için ABD yapımı Patriot ve eski Rus yapımı S-300 sistemlerini kullanıyor. Ancak bu sistemler, günümüz tehditlerine karşı yetersiz kalıyor. Özellikle insansız hava araçlarına (İHA) karşı etkili çözümler sunamaması, yeni sistem ihtiyacını gündeme getiriyor.
Son yıllarda Türkiye’nin attığı adımlara karşılık Atina yönetimi tarafından olumlu cevap gelse de arka planda bir silahlanma gayreti içinde olduğu gözden kaçmıyor. Türkiye’nin Siper Hava Savunma Sistemi ve Hisar serisi hava savunma sistemleri konusunda kat ettiği mesafe, Yunanistan’ın da benzer bir modernizasyon çabasına girmesine yol açtı.
Yunanistan’ın Türkiye ile Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları ve deniz yetki alanları konularındaki tutumu, ekonomik krize rağmen askeri yatırımlar yapmasına sebebiyet veriyor. Bu noktada Yunanistan’ın İsrail ile işbirliği yaparak modern bir hava savunma sistemi inşa etme planı, bu bağlamda stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor.
Atina yönetimi hava savunma sistemleri konusunda girişimlerde bulunurken ABD, Yunanistan’a F-16 jet motoru desteği satışını onayladı. Pentagon yönetimi, söz konusu satışın Doğu Akdeniz’de güvenliği artırmak için kullandığı F-16 uçak filosunu muhafaza etme kabiliyetini artırmak’ için yapıldığını söyledi.
Söz konusu program, motor parçaları, yedek parçalar, sarf malzemeleri, yazılım ve yer motor taşıma ekipmanlarının tedarikini içeriyor. ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan açıklamaya göre, F110-GE-100 ve F110-GE-129 motorları önemli bir bölümü kapsıyor. Böylece program kapsamında motorları yenilenecek olan uçakların, Block 30, Block 50 ve Block 52+ Advanced Block olduğu anlaşılıyor. Tedarik için ana yüklenici General Electric Aerospace olacak.