Son dönemde askeri yatırımlara ağırlık veren Yunanistan, ülkenin savunması için kapsamlı değişikliklere gidileceğine dair haberler ile gündeme geliyor.
Daha önce İsrail’in Demir Kubbe sistemine benzer bir hava savunma sistemi kurulacağına dair açıklamalar yapan Yunan karar vericilere, Yunan Savunma Bakan Yardımcısı Ioannis Kefalogiannis de eklendi. Kefalogiannis’in açıklamalarına göre ülke sadece hava savunma sistemi almakla kalmayacak, ülkedeki kışla ve lojman yapılanmalarında dahi değişikliğe gidilecek.
Talk Radio’da Spyros Lamprou ve Anna Stamatiadou’nun sorularını yanıtlayan Kefalogiannis, Yunanistan’ın değişen hava savunma sistemi hakkında şunları söyledi: ‘’Eskiden daha geleneksel bir yaklaşımla hava savunmasının esas olarak uçaklarımızdan oluştuğu düşünülürdü. Ancak artık bir “kubbe” oluşturarak savunma hatlarımızı güçlendiriyoruz’’ dedi. Kubbe hakkında da detay veren Bakan yardımcısı, söz konusu sistemin Meriç’ten tüm Doğu Ege’ye kadar tüm ülkeyi kapsayacağını, ihasavar, füzesavar ve hava savunma kabiliyetlerine sahip olacağını belirtti. Ayrıca Yunanistan’ın tedarik edeceği Belharra firkateynlerine çok fazla güvendiği de açıklamalar sırasında ortaya çıktı.
Geçen hafta Atina Parlamento’sunda partilerin temsilcilerine yönelik kapalı bir bilgilendirme toplantısında da yeni kuvvet yapısı ve 2030 reformu çerçevesinde tanıtıldığını ifade eden Kefalogiannis: ‘’Diğer şeylerin yanı sıra, partilere Kara Kuvvetleri, Donanma ve Hava Kuvvetleri teşkilatları hakkında bilgi verdik. Önümüzdeki yılın başlarında Yeni Kuvvet Yapısı, Kurmayların üzerinde çalıştığı ve nihai aşamada olan on yıllık silahlanma programıyla entegre edilecek” dedi.
Yunan ordusu, kubbe savunmasının inşası ile uğraşıyormuş gibi görünse de ülkede ciddi bir kışla problemi bulunuyor. İç savaş yıllarından günümüze kadar birbirine yakın kışlalar inşa eden Yunanistan, zorunlu askerlik sisteminin uygulamaları yüzünden kışla doluluk oranları çok düşük kalıyor.
Kâğıt üzerinde zorunlu askerlik süresinin 12 ay olduğu ülkede, nüfus yoğunluğu düşük bölgelerde (örneğin, ücra adalarda) ve cephe bölgelerine yakın görev yerlerinde askerlik süresi 9 aya kadar düşüyor. Bu noktada Kefalogiannis şu tespiti paylaştı: ‘’Ülkede 837 kışlamız var. Bu sayı ABD’nin kendi topraklarındaki kışla sayısından daha fazla. Bu durum, diğer faktörlerle birlikte; örneğin demografik nedenlerle, birçok kışlanın yüzde 20’ye kadar düşebilen çok düşük bir personel mevcudiyetine sahip olmasına neden oluyor. Amacımız, çok işlevli kışlalar oluşturarak, Meriç ve Doğu Ege adaları gibi kritik bölgelerde en azından istediğimiz personel düzeylerine ulaşmak ve böylece uygun caydırıcı gücü elde etmek” dedi.
Kışlalara yerleştirecek asker bulamayan Yunanistan, ciddi bir askeri konut sıkıntısı da yaşıyor. Bakan yardımcısına göre inşa programı Meriç ve Doğu Ege adalarından başladı. İlk aşamada 1.000 konut planlanıyor ve bunların çoğu hâlihazırda inşa ediliyor. Tümü iki yıl içinde tamamlanacak. İkinci aşama, Atina, Selanik ve Girit gibi bölgelerde konut inşaatını kapsayacak. Konutların yüzde 15’i de sosyal amaçlar için, yani ani ücra bölgelere atanan doktorlar veya öğretmenler için tahsis edilecek. Yunan Genelkurmayı tarafından belirlenen ihtiyaçların karşılanması için 4 bin konut inşa edilmesi hedefleniyor.
Bunların yanı sıra maaş düzenlemeleri, askeri akademilerin modernizasyonu konularına değinen Kefalogiannis, Türk – Yunan ilişkileri hakkında da konuştu. Komşular arasında normalliğin hedef olması gerektiğini söylemesine rağmen, Türkiye’yi aşırılıkla suçlamaktan geri durmadı. Buna karşı en iyi yanıtın güçlü bir Yunan Silahlı Kuvvetler olduğunun altını çizdi.