ABD Ordusu Merlin yapay zeka uçuş sistemini uçaklarına entegre ediyor.
Daha önce C-130J Super Hercules askeri nakliye uçağı için ABD Ordusuyla 105 milyon dolarlık sözleşme imzalayan Merlin firması bu kez de KC-135 tanker uçaklarının otonom uçuş sistemi için anlaştı.
İnsanlı uçakları ekstra sensörler ve otonom uçuş yazılımı ile insansız hâle getirme üzerine çalışan Merlin, 2018 yılında kuruldu. Firma geçtiğimiz Haziran ayında C-130J uçağına yapay zeka destekli otonom uçuş sisteminin entegrasyonu için anlaşmıştı. Sistem temelde uçakta görev yapan mürettebat sayısını azaltmaya amacıyla geliştirilse de kalkıştan inişe kadar insan müdahalesi olmadan tam otonom uçuşu sağlayabilecek kapasiteye sahip.
KC-135 entegrasyonu
Yakıt ikmal uçağı olarak görev yapan KC-135 için entegrasyon anlaşması imzalayan Merlin; 2024 yılında tasarım faaliyetlerini, 2025 yılında yer testleri, uçuş testleri ve görev demonstrasyonlarının gerçekleştirileceğini belirtiyor. Hassas ve stabil bir uçuş gerektiren yakıt ikmal görevi için geliştirilecek sistem, sensör füzyonu ve yapay zeka destekli otonomi ile uçağın insanlı uçuştan farksız bir şekilde uçmasını sağlayacak.
Merlin’in kurucusu ve CEO’su Matt George “Merlin Pilot’un ABD Hava Kuvvetlerinin en önemli uçaklarından birine entegrasyonu, pilot verimliliği ve ulusal güvenlik açısından askeri havacılığın gelişiminde çok önemli bir adım.” diyerek anlaşmanın önemini vurguladı.
Merlin Pilot özellikleri
Merlin Pilot, günümüz İHA’larında bulunana benzer bir dizi aviyonik sistemin ve uçuş yazılımının insanlı uçaklara entegre edilmesiyle otonom hale getirilmesi projesidir. Sensörlerden aldığı verilerle uçuş öncesi kontrolleri, kalkış, uçuş ve inişi tam otonom bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Hatta doğal dil işleme yöntemleriyle eğitilen sistem, uçağın kule ile iletişimini bile otomatik şekilde gerçekleştiriyor. Sistem şu ana kadar C-130J ve KC-135 askeri uçaklarına, Cessna-208B sivil kargo uçağına, ve ismi kaynaklarda belirtilmeyenlerle beraber 5 farklı uçağa entegre edilmiş durumda. Gelecekte F-16 savaş uçağına entegrasyon da firma tarafından hedefleniyor.