Aerobalistik Füze sistemleri, uçuş anının belirli bir kısmı boyunca bombardıman uçakları veya savaş uçakları gibi harici bir hava aracı tarafından taşınarak belirlenen hedeflere havada ateşlenen ve yarı-balistik bir uçuş gerçekleştiren füzeleri ifade etmektedir.
Bu füzeler, başlangıçta yüksek hızlara ulaşılmasını sağlayan roket motorlarını ateşler ve uçuşlarının büyük bir kısmını atmosferin içinde geçirdikten sonra hedefe yönelir.
Bu tür füzeler, genellikle daha düşük irtifalarda uçan, kısa ve orta menzilli sistemlerdir. Başlıca özellikleri şunlardır:
Fırlatma ve Yönlendirme: Füze, roket motoru tarafından fırlatılır ve hedefe yönlendirilir. Yönlendirme, genellikle uçuşun erken aşamalarında yapılır.
Atmosferde Hareket: Aerobalistik füzeler, uçuşlarının çoğunu atmosferin içinde geçirdikleri için rüzgarlar ve hava sıcaklığı atmosfer koşullarından etkilenebilirler.
Hedefe Ulaşma: Füze, parabolik bir yörüngede uçarken yerçekimi etkisiyle hedefe doğru yönelir. Bu uçuş sırasında motoru devre dışı kalır ve balistik bir hareket sergiler.
Aerobalistik füzeler fırlatmayı gerçekleştiren uçağının belirlenen hedefleri düşman hava savunma tehdit bölgesinin dışında kalarak vurulmasına olanak sağlamakla birlikte yüksek hızları sayesinde hava savunma sistemleri tarafından önlenmeleri seyir füzeleri gibi daha düşük hızla uçan füzelere göre daha zordur.
Gelişen teknoloji ile birlikte hipersonik süzülme araçları, çoklu savaş başlıkları ve terminal aşamada manevra yeteneğine sahip farklı tip başlıklar ile donatılabilen aerobalistik füzeler, düşman hava savunma sistemlerine çok daha düşük reaksiyon süresi tanıyarak yüksek hızlarda seyir gerçekleştirebilmekte ve hedeflerini imha edebilmektedir.
Aerobalistik füzeler, Rusya tarafından Ukrayna’ya gerçekleştirilen hava saldırıları sırasında sıklıkla kullanılmaktadır. İsrail’in 1 Ekim 2024 tarihinde İran’daki askeri hedeflere yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarında da aerobalistik füzeler kullanılmıştır.