Suriye Rejimi, rejim karşıtı muhalif güçlerin süratli ve başarılı operasyonları neticesinde ağır kayıplar vererek geri çekiliyor!
Muhalif güçler, 27 Kasım Çarşamba günü tüm dünyanın dikkatini çeken bir koordinasyon ve hızda Suriye Rejimine karşı şok saldırısı başlattı. Saldırıların önemli gelişmelerinden biri olarak muhalif güçler, 29 Kasım gecesi merkez de dahil olmak üzere Halep’in büyük kısmını ele geçirdiklerini duyurdu.
Yıllardır süren sessizliğin ardından muhaliflerin gerçekleştirdiği bu hızlı ilerleyiş ve Esad güçlerinin direnemeyişi Suriyeli muhaliflerin bu başarıyı neye borçlu olduğu sorusunu akıllara getirdi.
Muhalifler nasıl bu kadar başarılı oldu ve Suriye Rejimi neden direnemedi?
Konu ile ilgili analiz ve çalışma yapan uzmanlar temelde birkaç noktayı neden olarak gösteriyor. Bu noktalar Suriye Rejimi’nin dışarıdan aldığı desteğin azalması veya yokluğu ile rejimin kendi içerisinde yaşadığı zayıflığa işaret ediyor.
Bilindiği üzere Suriye Rejimi’nin dış ülkeler açısından en büyük destekçisi Rusya ve İran olarak öne çıkıyor. 2022 yılında başlayan Ukrayna-Rusya savaşından bugüne Rusya’nın Suriye Rejimi’ne yönelik desteği ciddi oranda azalmış vaziyette. Moskova yönetimi personel, ekipman, mühimmat ve ekonomik kaynaklarını Ukrayna cephesindeki başarıya odaklamış durumda. Doğal olarak da süreç içerisinde Rusya tarafından Suriye Rejimi’ne gönderilen her tür destek düşüş gösterdi.
Suriye Rejimi’nin bir diğer destekçisi olarak İran’ın yardımları ise İsrail’den kaynaklı olarak zayıflama yaşadı. İsrail’in gerçekleştirdiği operasyonlar neticesinde Hizbullah’ın etkisini ciddi oranda azalması, Suriye Rejimi’nin muhaliflere karşı yürüttüğü faaliyetleri de derin şekilde etkiledi.
Bir diğer nokta olarak ise Suriye Rejimi’nin içerisinde bulunduğu çöküş durumu dikkat çekiyor. Savaşın başlangıcından beri personel sıkıntısı yaşayan ve bunu ilan ettiği çok sayıda genel af ile gidermeye çalışan Suriye Rejimi, en son ki hamlesinde %50 maaş zammı vesilesiyle ordu kademelerini güçlendirmeye ve korumaya çalıştı.
#BreakingNews | Assad has raised military salaries by 50%.
— Mintel World (@mintelworld) December 4, 2024
Muhalifler geçtiğimiz süreç içerisinde sadece Halep gibi önemli bir bölgeyi ele geçirmekle kalmadı, aynı zamanda değeri toplamda milyonlarca doları geçen askeri ekipman ve mühimmatı ele geçirdi.
Gelişmeleri fırsat olarak gören PKK/YPG, Münbiç üzerinden Tel Rıfat’a doğru bir operasyon başlatarak iki bölge arasında bağlantı sağlamaya çalıştı. Bu durumu takip eden zaman içerisinde Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı gruplar Fırat Kalkanı Bölgesi üzerinden güneye doğru hareketlenerek PKK/YPG’nin ilerleyişini engellemek ve Tel Rıfat’ı almak adına “Özgürlük Şafağı Operasyonu”nu başlattı. Özgürlük Şafağı’nın ilk ve en önemli hedefi Tel Rıfat olurken SMO, 1 Aralık tarihi itibarıyla ilçede kontrolü sağladı.
Suriye Rejimi’nin devasa askeri kayıpları belgelendi
Açık kaynak istihbaratı çalışmaları gerçekleştiren Mintel World, 27 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında muhalif güçlerin Suriye Rejimi’nden ele geçirdiği ürünleri görsel kanıtlarıyla birlikte teyitli şekilde listeledi. Ele geçirilen ekipmanlar arasında uçaklar, hava savunma sistemleri, tanklar, radarlar, zırhlı muharebe araçları ve topçu sistemleri gibi çok sayıda ürünün yer aldığı görülüyor.
List of military equipment seized by Syrian rebels from Assad regime
Military equipment seized by Syrian rebels from Assad regime forces during clashes between November 27 and December 4
Aircraft, air defense systems, tanks, radars, IFVs, artillery systems.
Here is the flood: pic.twitter.com/2abJJoiPh9
— Mintel World (@mintelworld) December 4, 2024
Hava Savunma Sistemleri
- 1 adet 9K35 Strela-10
- 1 adet 9K37M1 BUK M1
- 1 adet Pantsir S-1
- 3 adet S-125 Pechora fırlatıcısı
- 12 adet ZSU-23-4 Shilka
Hava Araçları
- 24 adet L-39 Albatros
- 1 adet Mi 8/17
- 9 adet Mig 23
Topçu Sistemleri ve Çok Namlulu Roketatarlar
- 2 adet 2B9 Vasilek
- 16 adet 2S1 Gvozdika
- 1 adet 2S3 Akatsiya
- 5 adet 63-Model
- 20 adet M1954
- 14 adet BM-21 Grad
- 1 adet BM-27 Uragan
- 2 adet BM-30 Smerch
- 4 adet D-20
- 17 adet D-30
- 5 adet M1938
Zırhlı Araçlar
- 79 adet BMP-1
- 1 adet BMP-2
- 1 adet BRDM-2
- 4 adet BRM-1K
- 1 adet BTR-70
- 1 adet BTR-80
- 4 adet MT-LB
- 3 adet SAV 4×4
- Tigr-M 4×4
Radar Sistemleri
- 1 adet SNR-125
- 1 adet 48Y6-K1 Podlet
- 1 adet modeli belirsiz radar
Tanklar
- 64 adet T-55
- 21 adet T-62
- 51 adet T-72
- 5 adet T-90A
- 4 adet modeli belirsiz tank