Beşar Esad rejiminin çökmesinin ardından Suriye’de yeni bir siyasi dönem başlıyor. Muhaliflerin oluşturduğu yeni geçiş hükümeti, Muhammed el-Beşir başkanlığında şekilleniyor.
Muhammed el-Beşir, dün (10 Aralık) yaptığı açıklamada 1 Mart tarihine kadar geçici başbakan olarak ülkenin yönetimini devraldığını duyurmuştu. Yapılan bir toplantı sonrası gazetecilere konuşan el-Beşir, belirlenecek bakanların mart ayı başına kadar sürecek geçiş döneminde yetki ve portföylerin geçici hükümete devri konusunu görüştüklerini ifade etmişti.
Bugün de Suriye’nin geleceğini yeniden inşa etmek üzere kurulan bu hükümetin ilk bakanlar kurulu listesi kamuoyuyla paylaşıldı. Yeni Suriye Geçiş Hükümeti Bakanları şu şekilde:
- Hükümet Başkanı: Muhammed el-Beşir
- Adalet Bakanı: Şadi el-Veysi
- İçişleri Bakanı: Muhammed Abdurrahman
- Ekonomi Bakanı: Basil Abdulaziz
- Ziraat Bakanı: Muhammed el-Ahmed
- Eğitim Bakanı: Nezir el-Kadiri
- Enformasyon Bakanı: Muhammed el-Umer
- Evkaf (Diyanet) Bakanı: Husam Hac Huseyin
- Sağlık Bakanı: Mazin Duhan
- Yüksek Öğretim Bakanı: Abdulmunim Abdulhafız
- Yerel İdare Bakanı: Muhammed Muslim
- Gelişim Bakanı: Şadi el-Kasım
Geçiş hükümetinin başbakanı Muhammed el-Beşir, yeni kabineyle birlikte devrilen rejimin eski bakanlarıyla bir araya gelerek kurumların devralınması ve yetki devir işlemlerini gerçekleştirdi. Suriye Bakanlar Kurulu Başkanlığı’nın resmi açıklamasında, toplantının temel amacının, işlerin devri ve yürütülmesine ilişkin prosedürlerin belirlenmesi olduğu ifade edildi.
Muhammed el-Beşir, yaptığı açıklamada geçiş hükümetinin çalışmalarını yürütmek üzere Genel Komutanlık tarafından görevlendirildiklerini belirtti. Bu sürecin, hükümet dosyalarının ve kurumların devralınmasını, işçilerin görevlerine dönmesini ve bu kurumların yeniden aktif hale getirilmesini amaçladığını söyledi. El-Beşir, devrim hükümetinin anayasal süreç tamamlanana kadar Mart 2025’e kadar görevde kalacak bir bekçi hükümet olduğunu vurguladı.
El-Beşir, geçiş hükümetinin görevlerini “güvenliği sağlamak, kurumların istikrarını korumak, devletin dağılmasını önlemek ve halka temel hizmetleri ulaştırmak” olarak tanımladı. Halkın insana yakışır bir yaşam ve kaliteli hizmet alma hakkına sahip olduğunu dile getiren el-Beşir, bu hedeflere ulaşmak için eski rejim bakanlarının desteklerini beklediklerini ifade etti.
Önlerindeki süreçte büyük zorlukların bulunduğuna dikkat çeken el-Beşir, özellikle İdlib Valiliği ve çevresindeki yönetim deneyimlerinin, mevcut kaynakları geliştirme ve sorumlulukları yerine getirme açısından kendilerine önemli bir rehberlik sağladığını belirtti.
Şu ana kadar gelen tepkiler, yeni hükümetin şeffaflığı ve kapsayıcılığının ön planda tutulması gerektiği yönündeyken halkın da yeni düzene uyum sağlaması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Uzmanlar, hükümetin atacağı ilk adımların, Suriye’nin geleceği için belirleyici olacağını vurguluyor.