Rus Android Technology şirketi tarafından geliştirilen ve Kornet Tanksavar Füzesi ve sürü İnsansız Hava Araçlarıyla donatılabilen “Marker” İnsansız Kara Aracının seri üretimine yakında başlanacağı belirtildi.
Farklı görev sistemleri ve silahlarla donatılabilen çok yönlü İnsansız Kara Aracının özellikle insansız sistemlerin stratejik avantajının giderek belirginleştiği Ukrayna – Rusya Savaşı’nda önemli bir rol oynamaya hazır olduğu ifade ediliyor.
Marker İnsansız Kara Aracı muharebe görevlerinden keşif görevlerine kadar geniş bir kapsamdaki görevleri getirmek üzere tasarlanmıştır. Sahip olduğu değiştirilebilir görev sistemleri ve silah sistemleri ile muharebe sahasında çok yönlü bir platform olarak ortaya çıkan araç, 80 km/s azami hıza ulaşabilen tekerlekli model ve 70 km/s hıza ulaşan paletli versiyon olarak üretilmektedir. Her iki modelin de asfalt yol üzerinde 1000 kilometreye varan bir menzili olduğu belirtilmektedir. Araç ayrıca 0,8 metre derinliğe kadar su engellerini aşabilir ve bu da zorlu arazilere sahip ortamlarda bir avantaj sağlar.
Marker İnsansız Kara Aracı Sürü İHA Taşıyacak
Savaşın ilk yıllarında küçük çaplı keşif faaliyetleri için hem Ukrayna hem de Rus İKA’ları 2024 yılında savaş sahasının en önemli unsuru haline geldi. Kornet Tanksavar Füzesi, Marker İnsansız Kara Aracının ana silah sistemi olarak yer almaktadır. 1000 mm’den fazla zırhı delebilen tandem zırh delici savaş başlığıyla donatılan Kornet Tanksavar Füzesi, Marker İnsansız Kara Aracına ciddi bir zırhlı karşıtı yetenek sağlamaktadır.
Kornet sisteminin 8 kilometreye varan menzili, İnsansız Kara Aracına güvenli bir mesafeden düşman zırhlı araçlarını imha etme yeteneği sağlamaktadır.
Marker İnsansız Kara Aracının Kornet Tanksavar Füzelerin ek olarak 100 adet mini Kamikaze İnsansız Hava Aracı Sistemi ile de donatılabileceği ve bu Kamikaze İnsansız Hava Araçlarının sürü yeteneğine sahip olacağı ifade edilmektedir. Kamikaze İnsansız Hava Araçlarının sürü yeteneğine sahip olmasının, Marker İnsansız Kara Aracının yalnızca saldırı avantajları değil, aynı zamanda stratejik esneklik de sağlayabileceği ve hem kara hem de hava varlıklarıyla koordineli saldırılar gerçekleştirmesine olanak tanıyacağı düşünülüyor.
Yüksek patlayıcı harp başlıklarıyla donatılmış bu Kamikaze İnsansız Hava Araçları, düşman mevzilerini, ikmal hatlarını ve araçlarını yüksek hassasiyetle hedef alabilir ve düşmanın savunma çabalarını daha da zorlaştırabilmektedir.
Marker İnsansız Kara Aracının modüler multispektral sistemi görüntüleme sistemi ise araca gelişmiş durumsal farkındalık sağlar ve hassas hedeflemeyi mümkün kılar. Bu sistem, Marker İnsansız Kara Aracına hem gündüz hem de gece koşullarında görev yapabilme yeteneği sunarak çeşitli muharebe ortamlarında etkinliğini daha da artırır.