Çin, Ay keşif planlarındaki büyük zorluklardan birini çözmek için Ay yörüngesinden lazer gücü iletimi yapmayı değerlendiriyor.
Araştırmacılar, Ay yüzeyinde uzun ve karanlık geceler boyunca enerji ihtiyacını karşılamak için, lazer ışınlarıyla enerji iletimine dayanan “lazer kablosuz güç iletimi (LWPT)” teknolojisinin Ay yörüngesindeki uydulardan kullanılması olasılığını inceliyor.
Bu teknoloji neden araştırılıyor? Ay, 14 gün süren karanlık gece dönemleri ve büyük sıcaklık değişimleriyle oldukça zorlu bir çevre sunuyor. Bu şartlarda uzay araçlarının hayatta kalabilmesi için ısıya ve enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Gündüzleri güneş enerjisi bu ihtiyacı karşılarken, uzun gecelerde enerji eksikliği ciddi zorluklara yol açıyor. İşte bu teknoloji, tam da bu soruna çözüm üretmek için önem kazanıyor.
LWPT, Ay keşfi sırasında karşılaşılan enerji sorunlarına çözüm olarak görülse de Ekim 2024’te Journal of Deep Space Exploration (JDSE) dergisinde yayımlanan bir makalede de ifade edildiği gibi kimi uzmanlar bahse konu teknoloji hususunda verimlilik, iletim menzilleri, görünürlük ve operasyonel zorluklar gibi sorunların üstesinden gelinmesi gerektiğini belirtiyor. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) da 1990’larda ve 2000’lerde gezegen yüzeylerindeki uzay araçlarına lazerle enerji sağlama üzerine çalışmalar yaptığını unutmamak gerekiyor.
LWPT, Çin’in ILRS projesine destek olabilir
LWPT’nin Çin’in Ay keşif hedeflerini destekleyerek bu alandaki çalışmalarını önemli ölçüde genişletebileceği değerlendiriliyor. Çin, Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) olarak adlandırılan bir Ay üssü kurmayı planlıyor. Bu hedef doğrultusunda ön hazırlık misyonları olan Chang’e-7 ve Chang’e-8, sırasıyla 2026 ve 2028 yıllarında fırlatılacak. Çoklu uzay araçlarından oluşacak bu görevler, Ay’ın güney kutbuna iniş yaparak kaynakların mevcut durumunu inceleyecek, sürekli gölgede kalan kraterlerde su buzu arayacak ve yerinde kaynak kullanımı (ISRU) teknolojilerini test edecek.
Kaynak: SpaceNews