24 Şubat 2022 tarihinden bu yana süregelen Rusya-Ukrayna savaşının en kritik bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk’ta Rus yanlısı ayrılıkçılar referanduma gidiyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin en önemli sebebi olan Donetsk ve Luhansk bölgeleri, zengin yeraltı kaynakları ve gelişmiş sanayii üretim kapasitesi il ön plana çıkıyor.
Sovyetler Birliği döneminde Sovyet ülkeleri arasında en önemli üretim altyapısına sahip olan Ukrayna’nın doğusunda bulunan bölge, özellikle savunma sanayii üretimi açısından oldukça önemli.
Sovyetler Birliği döneminde Kızıl ordunun zırhlı araç ihtiyacı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bulunan fabrikalardan sağlanıyordu.
Rusya Federasyonu ise Sovyetler Birliği’nin mirası olarak gördüğü bu bölgenin ele geçirilmesi için Ukrayna’ya savaş açtı.
Devam eden savaşta iki taraf adına çok ağır kayıplar yaşanırken Batılı ülkelerin desteğini arkasına alan Ukrayna, Rusya’nın işgal girişimine direnişini sürdürüyor.
Başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteği vererek sıcak çatışmaları devam ettiriyor.
Bunun yanı sıra Ukrayna ordusuna doktrinel destek sağlayan Batılı ülkeler, Ukrayna’nın direnişinin sürdürülebilir olmasını sağlıyor.
Rusya tarafı ise tüm askeri gücünü Ukrayna üzerinde kullanırken, savaşın ana sebebi olarak gösterdiği Donetsk ve Luhansk bölgelerinin kendilerine bağlanması için yeni bir adım atıyor.
Askeri harekatını siyasi zeminde de temellendirmek isteyen Rusya, Donetsk ve Luhansk’ta bulunan ayrılık yanlısı yönetimlerin tamamen Rusya’ya bağlanması için referandum yapmasını sağladı.
Genel tabirle Donbas bölgesi olarak bilinen bölgeden Rusya yanlısı bir hükümet bulunuyor ve bu hükümet bölgenin Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanmasını istiyor.
Donbas’ta ülkenin her iki yönetimin sözde halk konseylerinden yapılan açıklamada, her iki bölgenin Rusya Federasyonu’na katılması için 23 Eylül’den 27 Eylül’e kadar halk oylaması yapılacağı ifade edildi.
Ukrayna’da Rus ordusunun kontrolü altındaki Herson bölgesindeki sözde yönetim de 23-27 Eylül’de bölgenin Rusya’ya katılması için referandum yapılacağını açıkladı. Zaporijya bölgesinde de sözde yönetim, yakın bir zamanda bölgenin Rusya’ya katılması için referandum düzenlenebileceğini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiya devlet kanalına yaptığı açıklamada, “Özel askeri operasyonun en başından itibaren ve ondan önceki dönemde, halkların kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik ve mevcut durum, bu halkların, kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor.” diye konuştu.
Rusya, 2014’te Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki meydan olaylarıyla Kırım’ı yasa dışı ilhak etmişti. Bunun ardından ayrılıkçılar, Rus etnik nüfusunun çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde yönetimler ilan etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat’ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı’nda imzalamıştı.
Putin, 24 Şubat sabahın erken saatlerinde “Donbas’taki insanları korumak üzere özel askeri operasyon” başlattıklarını duyurmuştu. Böylece Rusya-Ukrayna savaşını başlamıştı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi