Pyongyang, Kim Jong-un liderliğinde atom bombası ve balistik füze programlarına yönelik tehlikeli çalışmaları nedeniyle çok sayıda uluslararası yaptırım altında. Ancak dünyanın diplomatik odağı Kuzey Kore’nin nükleer emelleri üzerindeyken, Kuzey Kore sessiz ve istikrarlı bir şekilde siber kabiliyetlerini geliştiriyor.
Borneo Bullettin’in haberine göre, binlerce iyi eğitimli bilgisayar korsanından oluşan Kuzey Kore’nin Hacker ordusu en az balistik füzeleri kadar insanlığa tehdit oluşturmaktadır. Seul Ulusal Güvenlik ve Strateji Enstitüsü tarafından yapılan analize göre, Kuzey Kore’nin nükleer ve askeri programları dünya için uzun vadeli tehditler arz ederken; siber saldırganlığı anlık ve gerçekçidir.
Pyongyang’ın siber savaşa ilişkin kapasitesi ilk kez 2014 yılında lider Kim’i hicveden The Röportaj filminin intikamı olarak Sony Pictures Entertainment’ın Hack’lenmesiyle görünür hale geldi. Saldırı ile çok sayıda gizli belge ifşa olurken yayınlanmamış bazı filmler de çevrimiçi olarak sızdırıldı. O tarihten beri Kuzey Kore, Bangladeş Merkez Bankası’ndan 81 milyon dolarlık vurgunun yanı sıra 150 farklı ülkede 300 bin bilgisayara ulaştığı tahmin edilen WannaCry küresel fidye yazılımı gibi gibi bir dizi yüksek düzeyli siber saldırıdan sorumlu tutuldu.
Washington, 2021 Yılı Tehditleri Değerlendirme Raporunda, Kuzey Kore’nin ABD genelinde bazı kritik altyapı ağlarında geçici kesintilere neden olacak uzmanlığa eriştiğini kabul etti. Raporda Kore ile ilgili olarak ayrıca, ‘’büyüyen bir casusluk, hırsızlık ve saldırganlık tehdidi oluşturuyor’’ değerlendirmesinde bulunuldu.
Kuzey Koreli Hackerlar tarafından çalınan milyarlarca doların nükleer silah teknolojilerine yatırım olarak kullanıldığı düşünülürken; Bureau 121 olarak bilinen 6 bin kişilik siber savaş birimiyle Pyongyang, yeni nesil tekno savaşlara hazır olduğu izlenimini veriyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi