Amerika’da gerçekleştirilen ve birçok ülkenin katıldığı Bamboo Eagle tatbikatında, Çin ile Pasifik’te gerçekleşebilecek olası bir savaşa yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. Tatbikatta ABD’nin Çin’in oldukça gerisinde kaldığı bir konu olan kargo İHA’lara yönelik bir gösterim gerçekleştirildi. Gösterimde, özel bir şirket tarafından otonom görev yapabilecek şekilde insansızlaştırılan Cessna 208B Grand Caravan uçağı uçuş gerçekleştirdi.
Pasifik’te gerçekleşebilecek olası bir ABD-Çin savaşında, ABD’nin müttefikleriyle lojistik sorununu pilotlarını tehlikeye atmadan çözebilmesi için insansız kargo uçağı geliştirilmesine başlandı. Autonomy Prime ismi verilen proje kapsamında Reliable Robotics ve Xwing firmaları, Cessna uçağını otonom bir şekilde askeri lojistik için kullanmak üzere insansız hâle getirmekle görevlendirildi. Projenin faz 2 ve faz 3 aşamaları için tatbikatlarda gösterimler düzenleniyor. Son olarak Bamboo Eagle tatbikatında denenen uçaklar kargo görevlerini başarıyla yerine getirdiler.
Xwing Cessna 208B İHA
Xwing’in geliştirdiği otonom uçuş sisteminin 2020’den beri Cessna ile uçuş yaptığı, 250 otonom uçuş yaparak 500 saatten fazla uçuş süresine ulaştığı belirtiliyor. Bu zamana kadar yapılan testlerden elde edilen sonuca göre; uçağın üreticisi tarafından paylaşılan 1500 kilogram yük ile 550 kilometre menzildeki uçuşun, 550 kilogram yük ile 2100 kilometre menzile çıkarılabileceği belirlendi. Olası bir savaş durumunda uzağındaki müttefikleriyle lojistiği sağlayabilmeyi hedefleyen ABD Ordusu, bu uçakları en verimli uçuş rotasıyla pilotların hayatını tehlikeye atmadan uçurarak kullanacak.
Xwing kurucusu ve Teknik Genel Müdürü Maxime Gariel, “Yer kontrol istasyonundaki kişi uçağı uçurmuyor. Sadece hedefi seçiyor ve kuleyle konuşuyor.” diyerek uçağı kontrol için uçuş becerilerinin gerekli olmadığını ifade etti.
Çin’in kargo İHA’lar üzerine hızla gelişmesine karşın ABD’de çeşitli projelerle bu alanda ilerlemeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda Çinli Tengden firması, 2000 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip İHA’sının ilk uçuşunu yaptığını açıklamıştı. Çin, sıfırdan bir İHA geliştirirken ABD’nin hazırda bulunan uçakları otonomlaştırması da dikkat çekti. Bir anda çıkabilecek bir karışıklığa karşın, ABD’nin ekstra bir üretme eforunun yerine elde olan uçakları insansız hâle getirerek kullanmasını, Çin’in gerisinde kalmışlığa yorumlayabiliriz. Çin’in seri üretim kapasitesinin yanında, eldeki sivil uçakları askerileştirerek yetişmeye çalışılıyor denilebilir.