Trump yönetimi, Temmuz 2019’da Türkiye’nin çok uluslu F-35 programına katılımını yasakladı. Ancak ABD Savunma Bakanlığı Satın Alım Müsteşarı Ellen Lord, ABD’nin F-35 üretimini sürdürmesi için Türk yapımı parçaları satın almaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
Lord, Türk fabrikalarının şu anda F-35’in orta gövdesi, kokpit görüntüleme sistemleri ve diğer bileşenleri için 900’den fazla parça ürettiğini ve bu parçaların alımının kesilmesi halinde üretimin yavaşlayacağını ve yaklaşık 1 milyar dolarlık yenileme maliyeti ile sonuçlanacağını belirtti. Ancak Lord sözlerine, ‘‘Türkiye’yi F-35 programından tamamen çıkarmak için kararlıyız ve satın aldığımız parçaların büyük bir kısmı yıl sonuna kadar çıkacak’’ diyerek devam etti. Yine de bu durum kafalarda soru işreti yarattı.
ABD Savunma Bakanlığı’nın şiddetli itirazlarına rağmen, NATO müttefiki Türkiye Temmuz 2019’un başlarında, S-400 gelişmiş hava savunma sistemini 2,5 milyar dolarlık bir maliyetle Rusya’dan almaya başladı. Bunun üzerine aynı ay içerisinde Beyaz Saray, Türkiye’nin F-35 programından resmen çıkarıldığını açıkladı. Dönemin Beyaz Saray sözcüsü Stephanie Grisham, ‘‘Ne yazık ki, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararı, F-35 ile olan ilişkisini sürdürmesini imkansız kılıyor’’ dedi.
Türk pilotların F-35’te eğitimlerine devam etmesi de yasaklandı. Türkiye, yaklaşık 100 adet F-35 savaş jeti almayı planlıyordu. Ancak Türkiye’nin halen yedek parça üremeye devam ediyor olması programa tekrar dahil edilmesi konusundaki tezleri güçlendiriyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi