ABD ordusu bu yılın başlarında, ABD donanması ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği uçuş klipleri ve belirlenen hedef bölgeyle temasını içeren hipersonik füze testinin yeni bir videosunu yayınladı. “Flight Experiment 2” olarak adlandırılan bu test atışı, seviye bakımından karadan ve denizaltılar tarafından fırlatılan füzelerin üstüne çıkacak olan ortak hipersonik takviye-kayma (boost-glide) araçlarının geliştirilmesi amacını güdüyor.
Satın Alma, Lojistik ve Teknoloji Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Hipersonik, Yönlendirilmiş Enerji, Mekan ve Hızlı Satın Alma Direktörü Korgeneral L. Neil Thurgood, videoyu ilk olarak Ağustos’taki sanal kısa tanıtımda gösterdi. Generalin sunumu, devam eden COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen yıllık Uzay ve Füze Savunması (SMD) Sempozyumu’nun bir parçasıydı.
Video, 19 Mart 2020 tarihinde Havai’deki Kuai şehrinde bulunan Pasifik Füze Fırlatma Tesisi’ndeki (Pacific Missile Range Facility) platformda bekleyen test füzesinin görüntüleri ile başlıyor. Daha sonra füze fırlatılıyor. Tanıtımda görülen füzenin uçuş videosu zaten daha önceden yayınlanmıştı. Ordu ve donanma yetkilileri o sırada bu görüntülerin Ekim 2017’de Ohio sınıfı bir denizaltıdan ateşlenen, başarılı geçen ve “Flight Experiment 1” adını alan bir prototip testine ait olduğunu açıklamışlardı.
Korgeneral Thurgood görüntüleri anlatırken, füzenin tam hızı hakkında herhangi bir bilgi vermese de “Platformdan oldukça hızlı bir şekilde yükseliyor.” dedi.
Ordu ve donanmanın Ortak Hipersonik Kayar Gövde (C-HGB) de dahil olmak üzere geliştirdiği hipersonik takviye – kayma araçları, kendi başlarına iticilere sahip değiller ve genel olarak onları optimum hız ve irtifaya yükseltmek için roket güçlendiriciler kullanılır. Bu aşamadan sonra araçlar, vurulmalarını engelleyen değişkenlik içeren bir yörünge boyunca, atmosfer içinde hipersonik hızda hedeflerine doğru kayarlar. Ayrıca araçlar yanal olarak da manevra yapabilme kabiliyetine sahiptirler.
Bu hipersonik hızlı süzülme araçları, geleneksel balistik füzelerle ve hatta manevra kabiliyetine sahip tasarımlarla kıyaslandıklarında öngörülemeyen bir uçuş imkanı sağlar. Bu da sahip oldukları aşırı hızla birleştiğinde bir rakibin bu silahlara karşı savunma yapmasını, kendisini yeniden konumlandırmasını veya vurmadan önce başka bir yere saklanmasını çok zor bir hale getirir. Geçmiş War Zone sayılarında, C-HGB’nin gelişimi ve hipersonik silahların sahip oldukları genel özellikler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Video daha sonra C-HGB’nin gerçek uçuşunun bir bölümünü göstermeye devam ediyor. Korgeneral Thurgood tanıtımda bunun “çok uzun bir uçuş olmadığını” belirtti.
Ordu Flight Experiment 2 sırasında C-HGB’nin ne kadar hızlı uçtuğunu veya ne kadar yol katettiğini henüz açıklamadı. Ancak Pentagon daha önce bu silahın, ordu ve donanmanın “yüzlerce hatta binlerce mil ötedeki hedefleri vurmasına” izin vereceğini ve silahın mach 17 hızına çıkabileceğini açıklamıştı.
Thurgood’un sunduğu video takviye-kayma aracının hedefine ulaşması ve onu vurmasıyla sona eriyor. Korgeneral videonun son kısmına gelindiğinde “Bu da diğer uçtaki patlama” dedi. Bunun gerçek bir patlayıcı savaş başlığının patlaması mı yoksa sadece hipersonik hızda hedef bölgeye çarpan aracın kinetik etkisi mi olduğu ise bilinmiyor.
Subay “silahın gizli ayrıntılarına” giremeyeceğini, ancak silahın “gidilmek istenen mesafeden çok daha fazlasını efektif bir şekilde vurduğunu” ekledi. Aviation Week Savunma Editörü ve The War Zone’un yakın arkadaşı Steve Trimble, Başkan Trump’ın haziran ayında West Point’teki açılış konuşması sırasında ordu-donanma silahı hakkında konuşurken, silahın “merkez noktasından sadece 14 inçlik bir sapma ile hedefi vurabileceğini” söylediğini belirtti. Ayrıca Trump bu silaha “süper düper füze” adını da vermiş.
C-HGB’nin bir sonraki uçuş testinin ne zaman olacağı belli değil. Ordu 2022 yılında tam teşekküllü bir kara sisteminin testini yapmayı ve silahla donatılmış ilk birimin de ertesi yıl operasyonel kapasiteye ulaşması için çalışıyor. Donanma ise silahı ilk olarak 2020’lerin sonuna doğru hizmete girmesi beklenen Block V Virginia sınıfı denizaltılarında kullanmayı planlıyor.
Hava Kuvvetleri, daha önce havadan fırlatılan büyük bir füzeye entegre edilmiş bir C-HGB geliştirme programının parçasıydı ancak ordu bu programı 2021 Mali Yılı için yaptığı son bütçe tasarısında süresiz olarak rafa kaldırmayı planladığını duyurdu. Bu program yerine geçmiş War Zone sayılarında özelliklerine erişebileceğiniz ve en erken 2021’de B-52 savaş uçaklarında hizmete girebilecek olan başka bir hipersonik hızlı-kayma aracı tasarımı olan AGM-183A Havadan Fırlatılan Hızlı Tepki Silahı’na (ARRW) odaklanılacak.
Ordu ve donanma her halükarda ilk operasyonel hipersonik silahlara sahip olacak güçler olma yolunda ilerleme kaydetmeye devam ediyorlar.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi