2008 yılından sonra ilk kez Sahra Altı Afrika’dan bir ülke ABD’yi ziyaret etti.
ABD, Kenya Devlet Başkanı William Ruto’nun Washington DC’ye yaptığı ziyaret sırasında Kenya’yı Sahra Altı Afrika’daki ilk ‘NATO dışı müttefik’ olarak belirlemeyi gündeme aldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Kongre’ye Kenya’nın yeni statüsü hakkında bilgi verecek.
Şu ana kadar aralarında İsrail, Brezilya ve Filipinler’in de bulunduğu 18 ülke NATO dışı müttefik olarak belirlenmişti. Kenya’nın bu yeni statüsü, Doğu Afrika ülkesini ABD’nin kıtada yürüttüğü terörle mücadele operasyonlarında uzun süredir iş birliği yaptığı bir bölgesel ortaktan küresel ölçekte etkiye sahip bir aktöre taşıyabilir.
Kenya, bu statüyü alan ilk Sahra Altı Afrika ülkesi olacak. Bununla beraber bu statü, Devlet Başkanı Ruto’nun Çarşamba günü başlayan ABD ziyaretinde geldi. Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden ile ikili görüşmeleri de kapsayan ziyaret üç gün sürecek.
Ruto’nun ziyareti, Biden yönetiminin devlet başkanları nezdinde ev sahipliği yaptığı altıncı ziyaret olma özelliğini taşıyor. Bunun yanında bu ziyaret, 2008’den yana bir Afrika devlet başkanının ABD’ye yaptığı ilk ziyaret oldu.
Nairobi-Washington Vizyonu olarak adlandırılan görüşmeler, Çin’in kıtadaki angajmanlarını artırdığı bir döneme denk geliyor. Bu doğrultuda ABD, bölge ülkelerine ekonomik ve askeri anlamda daha iyi bir ortak olabileceğini göstermeye çalışıyor. Öyle ki geçtiğimiz yıl, Afrika’nın siyasi yapısı oldukça kırılgan ve istikrarsız bir atmosfere tanıklık etti. ABD’nin kıtadaki rakipleri olarak görülen Çin ve Rusya, önemli ölçüde nüfuz alanı kazandı. Özellikle Sahel bölgesinde gerçekleşen askeri darbeler ve akabinde değişen iktidarlar, farklı alanlarda iki ülkeye esneklik kazandırdı.
Diğer taraftan Kenya, Somali merkezli Eş-Şebab terör örgütü tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Bu noktada terörle mücadele stratejilerinde keskin bir dönüşüme giden Kenya için ABD, güçlü bir uluslararası aktör olarak öne çıkıyor. Son dönemde ABD’nin Nijer’de çekilme sürecine girmesi ve bölgede artan batı karşıtlığı, ABD’yi Kenya ile mevcut angajmanlarını artırma yoluna itebilir.