ABD F-35’leri Norveç füzelerini taşıyacak!
ABD Hava Kuvvetleri, JSM (Müşterek Taarruz Füzesi) seyir füzeleri tedarikine ilişkin ilk sözleşmeyi Kongsberg Defence ile imzaladı.
Norveç yapımı füzelerin tedariki ile ABD Hava Kuvvetleri daha uzun menzilli ve daha gelişmiş AGM-158C Uzun Menzilli Gemisavar Füzesi (LRASM) F-35’lere entegre edilerek envantere girinceye kadar geçici bir gemi karşıtı füze yeteneği sağlamayı amaçlıyor.
ABD Savunma Bakanlığı tarafından 31 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açıklamada, ABD Hava Kuvvetlerinin, Norveç’in Kongsberg Defence şirketi ile 141 milyon dolar değerinde Müşterek Taarruz Füzesi üretimi Lot 1 sözleşmesi imzaladığı duyuruldu.
Sözleşmenin, ABD Hava Kuvvetleri için Müşterek Taarruz Füzelerinin üretimini, füze konteynırlarını ve ilgili test ekipmanlarının tedarikini içerdiği ifade edildi.
Tedarik edilecek füze sayısı belirtilmezken, üretimin Norveç’in Kongsberg kentinde gerçekleştirileceği ve 31 Ağustos 2026 tarihine kadar teslimatların tamamlanmasının beklenildiği açıklandı.
ABD Hava Kuvvetleri tarafından daha önce yapılan açıklamada, Lot 1 üretim sözleşmesi kapsamında 48 Müşterek Taarruz Füzesi satın almasının planlandığını ve toplamda 268 füze alınabileceğini açıklamıştı.
Müşterek Taarruz Füzelerinin asıl amacının su üstü hedeflerine karşı taarruz etmek olduğu belirtilse de füzeler karadaki hedeflere de saldırabilecek. Müşterek Taarruz Füzesi, AGM-158C Uzun Menzilli Gemisavar Füzesinin aksine F-35 Lightning II savaş uçaklarının dahili silah bölmelerine sığabilecek ve böylece uçakların mümkün olduğunca gizli kalarak bu silahları kullanmasına olanak tanıyacak.
Füzelerin F-35A modeli dışında F-35B, F-35C ve F-16 savaş uçaklarına da entegrasyon çalışmalarının sürdüğü, halihazırda Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından yürütülen entegrasyon çalışmalarından ABD Hava Kuvvetlerinin de yararlanacağı belirtildi.
Füzenin ilerleyen süreçte ABD Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri envanterinde bulunan F-35 ve F/A-18E/F savaş uçakları tarafından da kullanılabileceği ifade edildi.
ABD Hava Kuvvetleri yaptığı açıklamada, Müşterek Taarruz Füzesi satın alımının daha büyük AGM-158C Uzun Menzilli Gemisavar Füzesinin F-35A’ya gelecekte planlanan entegrasyonuna bir köprü olduğunu söyledi. Müşterek Taarruz Füzesinin ayrıca AGM-158C füzesinde olmayan kara saldırı yeteneğini de bünyesinde barındırdığı vurgulandı.
Müşterek Taarruz Füzesi
Kongsberg’in ABD savunma sanayii şirketi Raytheon ile iş birliği içinde geliştirdiği Müşterek Taarruz Füzesi, denizden ve karadan fırlatılan NSM (Deniz Taarruz Füzesi) füzesinin boyutları büyütülmüş ve havadan fırlatılan bir türevidir. 550+ km maksimum menzile sahip füze 416 kg ağırlığındadır.
120 kg ağırlığında bir harp başlığı taşıyan füze hedef bölgeye ulaşmak için GPS, INS veya arazi haritalamasını kullanabilir, uçuşun terminal aşamasında kendisine çok hassas hedefleme yeteneği sağlayan bir kızılötesi görüntüleme arayıcısına da sahiptir.
İki yönlü veri bağına sahip füze uçuş sırasında güncel hedefleme bilgileri veya yeni hedefe ait bilgiler ile güncellenebilir.
Müşterek Taarruz Füzesi ABD Hava Kuvvetleri dışında halihazırda Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri ve Finlandiya Hava Kuvvetleri tarafından sipariş edilmiş durumda.