ABD ordusu, bir süredir 2040’lı yıllar itibariyle yeni bir füze sistemine geçmeyi hedefliyor ve bu yönde çalışmalar yürütüyordu. Bu yeni füzelerin, hipersonik hızlara ulaşacağını, daha manevra kabiliyeti kazanacağını ve yanıltıcı hedefler ile elektronik harp sistemlerine karşı önlemler barındıracağını öngörüyordu.
Ülkenin önemli savunma sistemlerinden olan, Entegre Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin son aşaması olacağı belirtilen bu yeni sistemden artık vazgeçildiği belli oldu. Bunun yerine Tuğgeneral Frank Lozano, planın iptal edilmesinin ardından mevcut Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) füzesini geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. Bu karar değişikliğinin altında yatan nedenin PAC-3 MSE’nin Ukrayna’daki başarısı olduğu belirtiliyor. Füze, Rusya’nın hipersonik Kh-47M2 Killjoy balistik füzelerini başarıyla imha etti. Bilindiği gibi Patriot Hava Savunma Sistemi, Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen ve dünya çapında kullanılan bir hava savunma sistemidir.
ABD Ordusu, ayrıca THAAD (Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi) ve Patriot sistemlerinin entegrasyonu üzerinde de çalışıyor. Bu entegrasyon sayesinde iki sistem arasında daha güçlü bir iş birliği sağlanarak, savaş alanında daha geniş bir savunma imkanı elde edilecek. Lozano bu noktada: ‘’Bu girişim, THAAD sistemi ile Patriot sistemi arasında daha sıkı bir bağ kurulmasını sağlayacak. Bu da daha sıkı bağ sayesinde savaş alanını çok daha verimli bir şekilde yönetebilme imkânı verecek” dedi.
Sözlerinin devamında Lozano: ‘’Belirli bir hedefe karşı bir THAAD önleyici füze fırlatabilir ve yedek olarak bir PAC-3 önleyici füze fırlatabilirsiniz. Bu da çok zorlayıcı bir tehdit karşısında iki önleyici füze avantajından yararlanabileceğiniz savaş alanını açar. Böylece her iki önleyici füze ailesinin cephanelik derinliğini koruyabilirsiniz’’ diye ekledi.
Füze Savunma Ajansı, son yıllarda Hint-Pasifik bölgesindeki acil bir operasyonel ihtiyaca yanıt olarak bazı Patriot ve THAAD entegrasyonu çalışmaları yaptı. Örneğin ajans, erken THAAD radar verileri üzerinden bir PAC-3 MSE fırlatmayı başardı. MDA, THAAD MSE entegrasyonu ve uzaktan fırlatma yeteneklerini kodlayarak THAAD yazılım güncellemesine dâhil etmeyi planlıyor. Ancak Entegre Savaş Komuta Sistemi (IBCS) entegrasyonu olmadan, Patriot ve THAAD eşleştirmesi hâlâ sınırlı bir kapsamda kalıyor.
IBCS (Integrated Battle Command System), Entegre Savaş Komuta Sistemi anlamına gelir ve ABD Ordusu’nun geliştirdiği bir komuta ve kontrol sistemidir. IBCS, çeşitli hava ve füze savunma sistemlerini tek bir ağ üzerinde birleştirerek, farklı sensörler ve silah sistemleri arasında gerçek zamanlı veri paylaşımını sağlar. Bu sistem, farklı kaynaklardan gelen tehdit bilgilerini toplayarak, savaş alanında daha geniş bir görünürlük ve daha etkin bir savunma sağlamak için kullanılır.
IBCS’nin temel amacı, savunma sistemlerinin birbirleriyle uyum içinde çalışmasını sağlayarak tehditlere daha hızlı ve etkili bir yanıt verilmesini mümkün kılmaktır. Örneğin, Patriot ve THAAD gibi farklı füze savunma sistemlerinin aynı ağ üzerinden koordinasyon içinde çalışmasını sağlayarak, geniş kapsamlı bir hava ve füze savunma ağı oluşturur.
Bu noktada Lozano: ‘’THAAD IBCS entegrasyonunu gerçekleştirebilirsek, Patriot ve Dolaylı Ateş Koruma Kabiliyeti (IFPC) mimarisi içerisindeki tüm bu tehditlere karşı daha homojen, kesintisiz, ağ tabanlı bir mimari sağlayan tüm entegre yetenekleri devreye sokar” dedi. IFPC (Indirect Fire Protection Capability), Dolaylı Ateş Koruma Yeteneği anlamına gelir ve ABD Ordusu’nun, farklı hava tehditlerine (örneğin, roketler, havanlar, insansız hava araçları, seyir füzeleri) karşı koruma sağlamak için geliştirdiği bir savunma sistemidir. IFPC, bu tür tehditlere karşı geniş çaplı koruma sunarak, savaş alanındaki askeri birlikleri ve kritik altyapıları korumayı hedefler.
IFPC, sensörler, önleyici füze sistemleri ve komuta-kontrol yapılarının entegre bir şekilde çalışmasıyla, çok katmanlı bir savunma sağlar. ABD Ordusu, Patriot ve THAAD sistemlerinin yanında IFPC’yi de kullanarak, hava savunma yeteneklerini tamamlamayı amaçlıyor.