ABD silahlı kuvvetleri yeni modern zırhlı araçlar için çalışıyor!
XM30 olarak tanımlanan ve yenilikçi olarak kabul edilen bu paletli platformun, Bradley’in akabinde yapılan en kapsamlı yükseltmelere sahip olduğu dile getiriliyor.
1980’li yılların başında hizmete giren M2 Bradley, yaklaşık 40 yıldır güçlü bir piyade muharebe aracı olarak hizmet verdi. Ana özellikleri sebebiyle birliklerin savaş alanına intikal etmesinde ve intikal eden birliklerin desteklenmesinde çok önemli bir rol oynadı. Ancak savaş alanlarındaki gelişmeler, askeri teknolojiler açısından daha gelişmiş parçalardan oluşan yeni bir aracın üretilmesini zorunlu hale getirdi.
Bu bağlamda XM30, tıpkı öncülü Bradley gibi keşif odaklı paletli bir araç olarak tasarlandı. Kullanacak mürettabat için gelişmiş koruma, taşıma ve ateş gücü yetenekleri bakımından yeterli olması hedefleniyor. Henüz ayrıntılı tasarım sonuçlanmamış olsa da temel özelliklerin ana hatları ortaya çıkmaya başladı. Bu özellikler arasında; iki operatör için yeterli bir alan, altı personel kapasitesi, 50 mm’lik bir top, uzaktan kontrollü bir taret ve güdümlü tanksavar füzeleri yer alıyor. XM30’un ana silahlarının, son teknoloji sensor ve atış kontrol sistemlerini bünyesinde bulundurduğu belirtiliyor.
Amerika’nın Ordu Tedarik, Lojistik ve Teknolojiden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı Ofisi, yayınlanan raporla birlikte “Yakın dövüşte XM30, düşmanın kabiliyetinin ötesindeki bir seviyede, hedefleri tespit edip yok ederek ekiplere manevra yapma kabiliyeti sağlayacak” dedi.
Şu anda proje, General Dynamics Land Systems ve American Rheinmetall Tools liderliğindeki bir şirketler birliğinin, sözleşme için yarıştığı sıkı bir değerlendirme ve rekabete sahne oluyor. Daha önce Rheinmetall ile Raytheon arasındaki ortak girişim, LYNX KF41’in güncel bir varyantını sunarken, General Dynamics Land Systems, Griffin III’ün gelişmiş bir varyantını sundu ama her iki tarafın aracı da diskalifiye edildi. ABD Ordusu da programı daha az katı yönergelerle yeniden başlatmaya karar verdi.
Dünya üzerinde ABD Ordusu gibi yeni nesil piyade savaş aracı üretme eğilimi de gözle görülüyor. Bu maksatla tasarlanan araçlardan bir tanesi, Güney Kore’de Doosan tarafından geliştirilen K-21, Çin’de Norinco tarafından geliştirilen Type-19, Rus Kurganets-25 ve Türk Otokar Tulpar ve Kaplan YN-ZMA olarak gösterilebilir. Avrupa ülkeleri yeni nesil piyade savaş araçları tedarik etmek için son 3 yıl içinde çalışmalar yürütüyor.
Editör : SavunmaTR Editör Birimi