ABD, Ukrayna’ya uzun menzilli seyir füzeleri sağlamak için anlaşmaya yakın!
ABD’nin Ukrayna’ya tedarik edilen F-16 savaş uçaklarında ve Ukrayna Hava Kuvvetleri envanterindeki Su-24, Su-27 ve MiG-29 uçaklarında kullanılmak üzere AGM-158 JASSM seyir füzeleri sağlamaya yakın olduğu iddia edildi.
Reuters’a açıklamalarda bulunan ve isimlerinin gizli kalmasını isteyen üç üst düzey ABD’li yetkiliye göre, ABD ve Ukrayna arasında AGM-158 JASSM seyir füzeleri için yürütülen pazarlıklar sonuçlanmaya yakın.
ABD, Ukrayna’ya Rusya’nın derinliklerine ulaşabilen AGM-158 JASSM uzun menzilli seyir füzeleri verme konusunda anlaşmaya hazır olduğunu belirten yetkililer, herhangi bir sevkiyat öncesinde ABD’nin teknik sorunları çözmesi nedeniyle Kiev’in birkaç ay beklemesi gerekebileceğini söyledi.
AGM-158 JASSM füzelerinin Sovyet yapımı uçaklara entegrasyonu için çalışmalar sürüyor
Yetkililere göre, Rusya’nın derinliklerindeki hedeflere ulaşabilecek AGM-158 JASSM uzun menzilli seyir füzelerinin önümüzdeki sonbaharda açıklanacak yeni bir silah paketine dahil edilmesi bekleniyor ancak ABD hükümeti tarafından henüz nihai bir karar verilmedi.
Yetkililer, AGM-158 JASSM füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmesinin, Biden yönetiminin önemli bir endişesi olan, Rusya’nın daha büyük bir bölümünü hassas güdümlü mühimmatların menziline sokarak çatışmanın stratejik dengesini önemli ölçüde değiştirebileceğini söyledi.
Askeri kaynaklara göre, Ukrayna’nın mevcut envanterindeki diğer füzelerin çoğundan daha uzağa erişebilen AGM-158 JASSM seyir füzelerinin konuşlandırılmasının, Rus hava araçları ve ikmal depolarının cephe hattından yüzlerce kilometre geriye taşınmasını gerektirebilir.
ABD’li yetkililerden biri, AGM-158 JASSM füzelerinin Ukrayna’nın envanterindeki Batılı olmayan savaş uçaklarıyla çalıştırılabilir hale getirilmesi için çabalar olduğunu söyledi.
Ukrayna’nın doğu cephesinde Rus güçlerinin yoğun baskısı altında kalmaya devam etmesiyle birlikte daha fazla silaha ve daha güçlü silahlara olan ihtiyacı artıyor.
Ukrayna – Rusya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte cephe derinliklerinde bulunan Rus hedeflerine yönelik saldırı gerçekleştirme ihtiyacı duyan Ukrayna, bu kapsamda savaşın başında taktik balistik füzeler, savaş uçakları, taarruz helikopterleri ve Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla Rusya Federasyonu topraklarında ve Kırım’da bulunan Rus hedeflerine karşı saldırılar gerçekleştirmesine rağmen hem Ukrayna Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu savaş uçağı ve taarruz helikopteri sayısının az olması hem de Rusya karşısında aleyhlerine olan güç asimetrisi nedeniyle bu saldırılar giderek momentumunu kaybetti.
Düşman derinliklerine saldırı düzenleyebilecek uzun menzilli güdümlü sistemlerden savaşın başında yoksun olan Ukrayna bu nedenle sivil ve askeri insansız hava araçlarından dönüştürülmüş Kamikaze İnsansız Hava araçlarıyla Rus hedeflerine saldırılar düzenleme yoluna yöneldi.
İlk başlarda internet üzerinden de temin edilebilen sivil insansız hava araçlarını patlayıcı ile silahlandırarak kullanan Ukrayna daha sonra daha gelişmiş askeri kullanım amaçlı insansız hava araçlarını bu amaçla kullanmaya başladı.
Rusya’ya ait hava üsleri, limanlar, savaş gemileri, komuta merkezleri, cephanelikler ve endüstriyel tesisleri hedef alan bu saldırlar giderek artan bir tempoda gerçekleşmeye başladı.
Saldırılarda kullanılan araçlar Rus hava savunması tarafından çoğunlukla önlense de düşük maliyetleri sebebiyle çok sayıda üretilebilen araçların sürü halinde ve koordineli şekilde kullanılması sayesinde Rusya içlerinde 1.500 km derinliklere kadar başarılı saldırılar gerçekleştirildi.
Rus petrol endüstrisini hedef alan Ukrayna rafineri ve üretim tesislerini hedef alan başarılı saldırılar ile Rusya’nın petrol üretimini ciddi şekilde düşürmeyi başardı, Rus hava üslerini hedef alan saldırılarda ise çok sayıda hava aracı imha edildi.
Kırım’da bulunan Rus Karadeniz Filosu hedeflerine Kamikaze İnsansız Deniz Araçları ile koordineli şekilde gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda gemiye doğrudan ve dolaylı olarak hasar verildi.
Volodimir Zelenski tarafından 24 Ağustos 2024 Bağımsızlık Günü konuşmasında yapılan açıklamada, Rusya’nın iki buçuk yıldır süren savaş boyunca Ukrayna’ topraklarını 43 binden fazla füze, roket ve bomba ile vurduğu belirtilirken, bu saldırılara karşı koymak için en iyi yöntemin bu saldırıların gerçekleştiği Rusya topraklarındaki hava üsleri ve askeri üslerin vurulması olduğu ifade edildi.
Zelenski konuşmasında, “Bununla mücadele etmenin en etkili yollarından biri, bu silahları taşıyan Rus uçaklarını, yani askeri havaalanlarını vurmaktır.” dedi.
Birleşik Krallık ve Fransa’nın, Ukrayna’ya verilen SCALP EG / Stormshadow seyir füzelerinin Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermediği açıklanmış, Almanya’nın da Ukrayna’ya benzer sebeplerle seyir füzesi vermek istemediği ortaya çıkmıştı.
ABD, Ruysa topraklarından Ukrayna’ya gerçekleştirilen saldırılara karşı ABD yapımı pek çok silahın Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermesine rağmen MGM-140 ATACMS taktik balistik füzelerinin Rusya Federasyonu topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermemişti.
ABD daha önce Rusya’nın Harkiv bölgesine gerçekleştirdiği saldırılara cevap olarak Ukrayna’nın bu saldırıların gerçekleştirildiği Rusya topraklarına ABD yapımı silahlarla saldırmasına izin vermiş ancak bu iznin MGM-140 ATACMS taktik balistik füzelerini kapsamadığını belirtmişti.
Rusya, Ukrayna’ya verilen silahlara dair tüm kısıtlamaların kaldırılacağına inanıyor
Moskova’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, Washington’un Ukrayna’ya bağışlanan silahlar üzerindeki tüm kısıtlamaları yakında kaldıracağına inanmak için nedenleri olduğunu söyledi.
Rus diplomat, ABD’nin, Kiev’in düşman topraklarına yönelik saldırılarda Amerikan yapımı silahları kullanmasına izin vermeyi reddetmesini “kışkırtma” olarak nitelendirdi.
ABD hükümetinin, mevcut kısıtlamaların tamamını fazla düşünmeden kaldırma kararının zeminini hazırladığını iddia etti.
Antonov, Başkan Joe Biden hükümetine atıfta bulunarak, “Mevcut yönetim, bir eliyle arkasında hançer tutan, diğer eliyle de bir eliyle bir hançer tutan bir kişi gibi davranıyor” dedi.
Ayrıca iki askeri süper güç arasında ciddi bir diyaloğun ancak Washington’un Rusya’ya yönelik “düşmanca politikasını”, Ukrayna’ya desteğini ve Moskova’ya uyguladığı yaptırımları sona erdirmesi halinde gerçekleşebileceğini söyledi.