ABD ve Almanya tarafından Rus topraklarını vurma yetkisi Ukrayna’ya verildi!
NATO üyesi ülkeler verdikleri silahlarla Kiev’in Rusya’nın içlerini vurmasına kısıtlamaları kaldırıyor.
ABD ve Almanya, hibe ettikleri silahlarla Ukrayna’nın Rus güçlerinin ilerlediği Harkov civarında resmi Rusya topraklarını hedef almasına izin verdi.
Kiev yönetiminin kaybetmesi kaçınılmaz görünen savaşın daha fazla uzaması ve büyümesini sağlayacak şekilde Batı tedariki silahlarla Rusya’nın içlerini vurmasına izin veren müttefiklere ABD ve Almanya da katıldı.
Daha önce Britanya, Hollanda, İsveç, üç Baltık ülkesi, Finlandiya, Danimarka ve Fransa tedarik ettikleri silahların Kiev tarafından nerelerde kullanılacağına dair kısıtlamaları kaldırmış veya gevşetmişti. Son olarak Almanya ve ABD’nin Kiev’e verdikleri silahlarını Rusya topraklarına karşı kullanma izni verdiği belirtildi.
Washington’dan Kiev yönetimine izin çıktı
ABD medyasına konuşan Başkan Joe Biden yönetiminden yetkililer, Biden’ın Kiev yönetimine Amerikan mühimmatıyla Rusya topraklarına saldırma izni verdiğini, ama bunları Rusya’nın ilerlediği Harkov’a yakın sınırdaki hedefleri vurmak için kullanma kısıtlaması getirdiğini söyledi.
ABD menşeili haber ajansı Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, “Başkan ekibine, Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan silahları Harkov’da karşı ateş amacıyla kullanabilmesinin sağlanması talimatını verdi. Böylece Ukrayna, kendilerine saldıran veya saldırmaya hazırlanan Rus kuvvetlerine karşılık verebilir” ifadelerini kullandı.
İsmi verilmeyen yetkili, Rus kuvvetlerinin ilerleme kaydetmesi nedeniyle Kiev’in son birkaç hafta içinde Washington’dan politikasını değiştirme talebinde bulunduğunu belirtti.
Buna göre artık Harkov sınırından Rusya’nın batısındaki Rus kuvvetleri, mühimmat depoları ve lojistik merkezleri ABD’nin Ukrayna’ya verdiği top ve füzelerle hedef alınabilecek.
Verilen silahların Rusya’nın daha iç bölgelerinde ya da başka yerlerinde kullanılmayacağını söyleyen ABD’li yetkililere bakılırsa, 300 km menzilli Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) Harkov için verilen izne dahil değil. Fakat Moskova yönetiminin önceki açıklamalarında ATACMS gibi Amerikan silahlarının, sivil hedefler dahil olmak üzere Rusya içindeki saldırılarda zaten başından beri kullanıldığı iddia edilmişti.
ABD ardından Almanya’dan da Ukrayna’ya izin çıktı
Berlin yönetimi 31 Mayıs Cuma günü yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin uluslararası hukuka uygun olarak, Rusya’nın içinden Ukrayna’nın kuzey sınır bölgesi Harkov şehrine yönelik saldırılara karşı kendini savunmak için Berlin tarafından tedarik edilen silahları kullanabileceğini bildirdi.
Söz konusu politika değişikliği, Washington’ın Kiev’e, Rus askeri varlıklarına yönelik Amerikan silahlarıyla karşılık vermesi için yeşil ışık yakmasından bir gün sonra geldi.
Alman hükümetinden yapılan açıklamada, Rusya’nın son haftalarda Harkov bölgesine Rusya sınırının hemen ötesindeki bölgelerden saldırılar hazırladığı, koordine ettiği ve gerçekleştirdiği, Kiev’in bölgeyi savunma hakkına sahip olduğu belirtildi.
Alman Hükümet Sözcüsü konuya ilişkin, “Ukrayna’nın bu saldırılara karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğuna ve bunun uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığına inanıyoruz. Ukrayna, bunu yapmak için, bizim tarafımızdan tedarik edilenler dahil, uluslararası yasal yükümlülüklerine uygun olarak bu amaçla tedarik edilen silahları da kullanabilir.” açıklamasında bulundu.
NATO’dan Rus topraklarını vurma izinlerine destek
ABD ve Almanya’nın Kiev yönetimine verdikleri izinlerin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın yeni cepheler açtığını ve bu durumun aciliyet kazandığını ifade ederken, “Şimdi yine kuzeyden Harkiv bölgesine saldırdılar. Ve ön cephedeki sınır çizgisi aşağı yukarı aynı. Ukrayna’yı Rusya içinden üslenen toplarla füzelerle vuruyorlar ve elbette Ukrayna’nın da kendini savunmak için karşılık verebilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Stoltenberg, Kiev yönetiminin saldırıları püskürtmek için gelişmiş silahlar kullanmasının önemine değindi ve “Bu saldırıları püskürtmek için gelişmiş silahlar kullanmalarına izin verilmezse Ukrayna’nın kendini savunması çok zorlaşır.” diye vurguladı.
Genel Sekreter, NATO müttefiklerinin savaş başladığından beri Zelenski hükümetine destek sağladığını belirterek, “Örneğin İngiltere, ‘Storm Shadow’ seyir füzelerini uzun süredir herhangi bir kısıtlama olmaksızın sağlamaktadır. Yani bu durum uzun zamandır böyle. NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya destek sağladığı uzun zaman diliminde bu durum söz konusudur.” dedi.
Ayrıca, Kiev’in saldırılara karşılık verememesinin makul olmadığını kaydeden Stoltenberg, “Ukrayna’nın karşılık vermemesi gerektiğini düşünmek elbette hiçbir şekilde makul değil çünkü Ukrayna da Rusya’nın içinden kendilerine fırlatılan füze ve topları vurarak topraklarını savunabilmeli.” ifadelerini kullandı.
Moskova’dan tepki
ABD ve Almanya’nın Kiev’e, Rus toprakları içindeki askeri hedeflere karşı kendi verdikleri silahları kullanma izni vermesine Moskova’dan tepki geldi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, NATO’yu ve ABD’yi “gerilimi yeni bir seviyeye yükseltmekle” suçladı ve “Bu anlamsız savaşın sürmesi için Ukrayna’yı provoke etmek adına tüm yolları deniyorlar” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, NATO’nun daha fazla müdahil olmasının savaşın diğer ülkelere sıçramasına neden olabileceği uyarısında bulunmuş ve ülkesinin nükleer gücüne atıfta bulunarak Batılı ülkelerin politikalarını gevşetmelerinin “ciddi sonuçlar” doğurabileceğini söylemişti.