Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Washington Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ülkelerinin ABD hükümetiyle daha önce satın almak istediği F-35 savaş uçağı ve diğer savunma ekipmanlarını içinde barından bir anlaşma yaptığı ifade edildi.
Anlaşma bedelinin 23 milyar dolar olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bu savunma paketinin içinde 10,4 milyar dolarlık 50 adet F-35 tipi savaş uçağı, 2,97 milyar dolarlık 18 adet MQ-9B tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve 10 milyar dolarlık farklı mühimmatın yer aldığı kaydedildi.
Açıklamada, anlaşma metninde söz konusu savunma paketinin teslimi için tahmini bir takvimin yer aldığı aktarılırken belirli bir tarih verilmedi.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, 20 Ocak’taki görevinin son gönünde BAE’ye F-35 tipi savaş uçağı satışına onay veren bir anlaşma imzaladığı belirtilmişti.
ABD Başkanı Joe Biden ise söz konusu anlaşmayı gözden geçireceğini söylemişti.
ABD’nin Orta Doğu’daki önemli müttefiklerinden olan BAE, uzun bir süredir Washington’dan F-35 satın almak istiyordu.
BAE’nin bu talebinin önü, İsrail ile ilişkilerini Kasım 2020’de bir anlaşma ile normalleştirmesinin ardından açılmıştı.
F-35’in özellikleri
Programın tamamı askeri tarih içerisindeki en pahalı silah sistemi olarak değerlendiriliyor. Söz konusu program, 2015 yılına ait tahmini bir maliyete göre, motoru veya elektronik parçaları olmadan jet başına 78 milyon sterlin olarak belirlendi.
Jet 15,6 metre toplam uzunluğa, 10,7 metre kanat açıklığına ve 4,36 metre yüksekliğe sahip. En yüksek hızı 1,6 Mach, yani ses hızının 1,6 katı. Jetin kokpit kısmının arkasına monte edilmiş bir kaldırma fanı, jetin kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) kabiliyetlerini sağlıyor. Tek koltuklu, tek motorlu ve bütünleşik sensörlere sahip muhrip uçaklar Kraliyet Donanması’nın Queen Elizabeth sınıfı uçak gemilerinden görevler ve operasyonlar yürütecek.
Önceki nesil savaş uçaklarından farklı olarak Lightning jetleri, silahlarını uçak içinde taşıyacak, hava sürtünmesini ve radar izini azaltacak şekilde tasarlandı. Görev tipine bağlı olarak, F-35B genel silahlanması 25 mm top, hava füzeleri için iki yuva ve 450 kg’a kadar bombalar için iki yuva şeklinde.
Jetin kendisi birçok farklı şirket tarafından yapılmıştır. Ana yüklenici Lockheed Martin’dir, BAE şirketiyle birlikte uçak iskeletinin yaklaşık 15 parçası ve Rolls-Royce şirketiyle de kaldırma fanı yapıldı.
F-35’in sorunları
Jetleri yapan ana yüklenici Amerikan şirketi olan Lockheed Martin, uçağın gizlilik yeteneklerini “benzeri görülmemiş” olarak tanımlıyor. Tasarımının sonucu olarak, gelişmiş malzemeleri ve diğer özellikleri onu “düşman radarı tarafından neredeyse tespit edilemez” kılıyor.
Bununla birlikte üretici, son teknoloji iletişim sistemlerinin eski uçaklarla bağlantı kuramadığını doğruladı. Bu durum Kraliyet Hava Kuvvetleri F-35 pilotlarının, Birleşik Krallık Typhoon muharip uçaklarıyla iletişim kurabilmek amacıyla sistemlerini eski sistemlerle değiştirmek zorunda olduklarının ve bunun da gizlilik yeteneklerinin kaybedilmesi anlamına geldiği ifade ediliyor. Ve bu da nihayetinde uçakların düşman kuvvetleri tarafından tespit edilecekleri anlamına geliyor. Bu teknolojik sorunlardan dolayı, bunların beş yıla kadar gecikmelere ve ek maliyetlere sebep olabileceği düşünülüyor.
Bazı pilotlar ve savunma uzmanları Lightning jetlerinin harcanan masrafın hakkını verdiğini belirtip uçaklara hayran olurken bazıları ise bu fikirlere katılmıyor.
2015 yılında bir test pilotu it dalaşı sırasında F-35’in gerekli manevrayı gerçekleştiremeyip 40 yaşında bir F-16 jetini vuramadığını ortaya çıkardı. Bu jet F-35 ile değiştirilecek jetlerden biriydi.
Kraliyet Hava Kuvvetleri Filosu Lideri Andy Edgell, uçağı şu sözlerle savundu: “Bu inanılmaz, inanılmaz derecede güçlü bir uçak. Uçağın itme gücünden değil savaş alanına getirdiği kabiliyetlerden bahsediyorum, inanılmaz derecede güçlü. Üzücü olan şey ise tüm detayları paylaşamam… Sanırım birçok eleştirmen çok çabuk yatıştırılacak.”
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi