ABD ve Çin arasındaki gerginlikler iş dünyasının farklı noktalarında tezahür edebiliyor. Trump yönetiminin başladığı 2016 yılından bu yana ABD-Çin ilişkileri siyasi, ticari ve teknolojik sahada olmak üzere çok yönlü hamleler etrafında şekilleniyor.
China Daily’nin haberine göre Çarşamba günü, ABD’deki Çinli işletmecileri temsil eden Çin Genel Ticaret Odası’nın (CGCC) sponsorluğunda çevrimiçi bir etkinlik düzenlendi. Toplantıya katılan konuşmacılar, ABD ve Çin arasında yaşanan gerginliklerin yeni bir “soğuk savaşa” sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
CGCC’nin başkanı ve Bank of China’nın CEO’su Xu Chen, “ABD’deki Çinli işletmelerin karşılaştıkları zorluklar, CGCC’nin çalışmasına katılan insanların yüzde 70 veya 80’inin devam eden ABD-Çin ticaret savaşından olumsuz etkilendiği anlamına geliyor. Çin’e karşı yürütülen agresif ekonomik faaliyetler, ABD-Çin ilişkilerinin tarihi bir düşüşte olduğu anlamına geliyor. Pandemi ve ABD seçimleri sonrası dünyada ne olacağı belirsiz. Bu, iki ülkeyi yeni bir soğuk savaş yoluna sokuyor.” dedi.
ABD-Çin ticari gerginliğinin geçmişi
İlk olarak Trump, Çin’i haksız ticaret uygulamaları ve fikri mülkiyet (IP) hırsızlığı ile suçlamıştı. Trump 2017’de göreve geldikten sonra, Çin mallarına 360 milyar dolardan fazla gümrük vergisi getirdi. Çin’in bu duruma karşı misillemesi ise ABD ürünlerinde 110 milyar dolarlık gümrük tarifesi uygulamak oldu.
2018’de ise ABD 3 farklı tarife daha uyguladı ve Eylül 2019’da bu tarifelerin 4’üncüsü getirildi. Pekin ABD’nin bu hamlelerine, ABD ürünlerine yüzde 5 ve 25 arasında değişen gümrük vergisi tarifeleriyle karşılık verdi. Şubat ayında ateşkes mahiyetinde bir anlaşma imzalandı ve ticaret görüşmeleri Ağustos’ta yeniden başladı.
“Amerikalılar Çin’in yükselişini engelleyemeyecek”
Etkinliğe katılan eski ABD Senatörü ve Çin Büyükelçisi Max Baucus konuşmasında, “Bu gerginlik dönemi iki yıldan fazla sürmeyecek. Çünkü birbirimize ihtiyacımız var. Çin’in bundan çok uzun olmayan bir süre sonra ABD’den daha büyük bir ekonomisi olacak. Bugün çok sayıda Amerikalı Çin’in yükselişini durdurmak istiyor. Bu olmayacak.” dedi.
Baucus, “ABD-Çin ilişkileri serbest düşüşte. Çin son 40 yılda çok büyüdü, Dünya Ticaret Örgütü’ne dahil olmasının yanı sıra daha fazla fikri mülkiyet koruması ve daha fazla hukuk üstünlüğü gibi Batı uygulamalarını da getirdi.” ifadelerini de konuşmasına ekledi.
Etkinliğe katılan konuşmacılar, 3 Kasım ABD seçimlerinde kim kazanırsa kazansın kötüleşen ABD-Çin ilişkilerini iyileştirmek için bir strateji tasarlanması gerektiğini savundu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi