ABD ve Japonya ortak hipersonik füze önleyicisi geliştirecek!
ABD ve Japonya, uçuşun süzülme aşamasındaki hipersonik tehditleri etkisiz hale getirmek için tasarlanan bir füze savunma sistemini birlikte geliştirmek üzere 15 Mayıs 2024 tarihinde iş birliği anlaşması imzaladı.
ABD Füze Savunma Ajansı (MDA) ve Japonya Savunma bakanlığı tarafından 15 Mayıs Çarşamba günü yapılan açıklamada, hipersonik süzülme araçlarını uçuşlarının süzülme aşamasında imha etmek için tasarlanacak Süzülme Aşaması Önleyicisi (GPI) savunma sistemini iki ülkenin ortak olarak geliştirme kararı aldığı duyuruldu.
İki ülke yaklaşık bir yıldır proje ortaklığı konusunda görüşmeler yürütüyordu. ABD Füze Savunma Ajansı tarafından başlatılan Süzülme Aşaması Önleyicisi projesi ile hipersonik tehditlerin önlenmesi amaçlanıyor. Raytheon ve Northrop Grumman şirketlerinin yarıştığı projede ilk sistemlerin 2030’lu yılların ortasında operasyonel hale gelmesi öngörülüyor.
Geliştirilecek önleyici füzelerin AEGIS Savaş Yönetim Sistemi ve Aegis Balistik Füze Savunma sistemi donanımlı savaş gemilerinde bulunan dikey atış sistemlerinde ateşlenebilecek şekilde tasarlanacağı ve hipersonik tehditleri tespit, takip ve teşhis ederek müdahale edebilen güncellenmiş Baseline 9 AEGIS Savaş Yönetim sistemine ile entegre edileceği belirtiliyor.
Hipersonik Süzülme Araçlarının ses hızının beş katından daha hızlı hareket edebilmesi ve uçuş sırasında manevra yapabilmesi nedeniyle, uçuşunun süzülme aşamasında imha edilmesinin zorluğunun vurgulandığı açıklamada, bu tehditleri imha edebilecek bir sistemin geliştirmenin teknolojik olarak zorlu bir meydan okuma olduğu belirtildi.
ABD Füze Savunma Ajansı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “ABD ve Japonya, Süzülme Aşaması Önleyicisinin geliştirilmesi konusunda bir anlaşmaya vararak, iki ülke arasında uzun süredir devam eden füze savunma iş birliğini geliştirirken, bölgesel caydırıcılıklarını da güçlendirecek.” ifadesine yer verildi.
Füze Savunma Ajansı’nın ABD Savunma Bakanlığı için Süzülme Aşaması Önleyicisinin geliştirilmesine liderlik etmeye devam edeceği, anlaşmanın bir parçası olarak Japonya’nın roket motorlarının ve Süzülme Aşaması Önleyicisinin tahrik bileşenlerinin geliştirilmesine öncülük edeceği belirtildi.
Japonya Savunma Bakanlığı ise açıklamasında, Japonya’nın hipersonik füze tehditlerine karşı önleme yeteneklerin güçlendirilmesinin önemi vurgulanırken, son yıllarda Japonya çevresindeki ülkelerin hipersonik silah teknolojilerine ciddi yatırım yaptığı ifade edildi.
2040 yılına kadar 24 adet hipersonik füze önleyicisinin alınması planlanıyor
ABD Füze Savunma Ajansı direktörü Amiral Jon Hill, Japonya ile ortak olarak geliştirilen SM-3 Blok IIA projesindeki başar
ılı sonucun Japonya ile bu ortaklığın kurulmasında önemli bir destek faktörü olduğunu söyledi. İmzalanan iş birliği anlaşması kapsamında ilk Süzülme Aşaması Önleyicisinin 2030’ların ortasından itibaren operasyonel hale geleceği belirtilse de 2024 mali yılı savunma tasarısına göre ABD Füze Savunma Ajansı 2029 yılının sonuna kadar ilk operasyonel yeteneğe ulaşacak sistemleri sahada konuşlandırmayı öngörüyor.
Amiral Jon Hill 2040 yılına kadar en az 24 adet Süzülme Aşaması Önleyicisinin teslim edilmesinin planlandığını belirtti.