ABD’den Suudi Arabistan’a MIDS-LTV onayı

Yemen’deki İran destekli Husi güçlerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’a yönelik balistik füzeler ve kamikaze insansız hava araçları ile düzenlediği saldırıların artış göstermesi, bu iki ülkenin savunma harcamalarında patlamaya sebep oldu.

Suudi Arabistan’ın bir süre önce ABD Savunma Bakanlığı’ndan talep ettiği Çok Fonksiyonlu Bilgi Dağıtım Sistemi’nin (MIDS-LTV), ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığı belirtildi.

Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı’nın (DSCA) ABD Kongresine satışla ilgili verdiği bilgide, Çok Fonksiyonlu Bilgi Dağıtım Sistemi’nin (MIDS-LTV) Suudi Arabistan’a 23.7 milyon dolar değerinde olduğunu vurguladı. Terminal sistemlerinin, halihazırda Suudi Arabistan topraklarında konuşlu bulunan Terminal Yüksek İrtifa Bölgesel Savunma (THAAD) Sistem’lerine entegre edileceği ifade edildi.

THAAD ilk kez kullanıldı

21 Ocak’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nde görevli ABD güçleri, Abu Dabi’nin 30 km güneyinde yer alan Al Dhafra Hava Üssü’nde konuşlu Terminal Yüksek İrtifa Bölgesel Savunma (THAAD) sistemini ilk kez operasyonel anlamda bir düşman balistik füzesini hedef almak için kullandı. 

Buna göre THAAD, Yemen’deki İran destekli Husi güçlerin BAE’ye yönelik fırlattığı orta menzilli balistik füzeyi imha etti. Husiler balistik füzelerin dışında kamikaze İHA’lar ve seyir füzeleri de kullanmış ve saldırılarda 3 sivil hayatını kaybederken 6 sivil yaralanmıştı.

THAAD, kısa, orta ve uzun menzilli balistik füzelere karşı koymak için 1990’lı yıllarda tasarlandı. 2000 yılında ABD ordusu ve Lockheed Martin arasında imzalanan geliştirme anlaşmasının ardından sistem şimdiki haline büründü. 200 km+ menzile ve 150 km+ irtifaya sahip olan THAAD sisteminin temel amacı balistik füzelerin imhasını gerçekleştirmek.

ABD, Suudi Arabistan’a silah satışna devam edecek

8 Aralık 2021’de ABD Senatosu yapılan bir oylama ile gelişmiş havadan havaya güdümlü füze sistemlerinin ve diğer ağır silahların Suudi Arabistan’a satışının engellenmesini öngören yasayı 67’ye 30 oyla reddetmişti. Suudi Arabistan’a söz konusu silahların satışına onay verdiğini açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı, belirlenen mühimmatın satış bedelinin 650 milyon dolar değerinde olduğunu ve bu füzelerin Suudi Arabistan’ın F-15 ve Eurofighter Typhoon savaş uçakları için verileceğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan Kraliyet Silahlı Kuvvetleri 2021’de 190 milyar riyal olan savunma bütçesini yüzde 10 azaltarak 2022’de 171 milyar riyal (46 milyar dolar) olarak belirledi. Azalıştaki en önemli etkenlerin Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-15S savaş uçaklarının F-15A standartına yükseltilmesi ve İspanyol Navantia tersanesinden sipariş edilen korvetlerin tamamlanması olarak gösteriliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.