2024 yılında Washington’dan Kiev’e 7,8 milyar dolar doğrudan bütçe yardımı gelecek!
2022 yılından beri Rusya işgali sebebiyle ekonomik açıdan ve askeri açıdan zorlanan Ukrayna, devlet memurlarının maaşlarını ödeyemez hale geldi.
Askeri açıdan sürekli yeni silah sistemleri ve alınan “borçlarla” cephede ayakta kalabilen Kiev hükümetinin mali açıdan yardımına da ABD öncülüğünde Dünya Bankası yetişti.
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Dünya Bankası aracılığıyla ABD’den 3,9 milyar dolarlık bir hibe aldığını söyledi.
Şmıhal, ABD yardımının kamu sektörü maaşlarına ve sosyal yardıma harcanacağını belirterek “Bu, 2024 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen doğrudan bütçe desteğinin ilk dilimi. Ukrayna bu yıl ABD’den toplamda 7,8 milyar dolar doğrudan bütçe yardımı alacak ve bu da bu mali dönemi güvenle geçmemizi sağlayacak” şeklinde konuştu.
Resmi hükümet sayfasında yapılan açıklamada, söz konusu fonların öğretmenler, devlet acil durum servisi personeli ve diğer kamu çalışanlarının maaşlarının yanı sıra yerinden edilmiş kişiler, düşük gelirli aileler ve engellilere yönelik yardımlara yönlendirileceği açıklandı.
Maliye Bakanı Serhiy Marchenko yaptığı açıklamada, “ABD Hükümeti’ne dayanışması için minnettarım. 3,9 milyar ABD doları tutarındaki geri ödemesiz mali yardım, Rusya Federasyonu’nun geniş çaplı saldırganlığına direnme çabalarında Ukrayna Devlet Bütçesini desteklemek için son derece önemli bir katkıdır.” ifadelerinin devamında hibenin Ukrayna Hükümeti’nin borç yükünü artırmadan öncelikli sosyal ve insani harcamaları karşılamasına yardımcı olacağını belirtti.
Resmi açıklamanın yer aldığı yazıda Bakanlık, Şubat 2022’den bu yana ABD’nin Kiev yönetimine yaklaşık olarak 27 milyar dolar tutarında mali yardımın tamamının “hibe edildiği” açıklandı.
Ukrayna’nın 2024 yılı mali açıdan sorunlu
Ocak ayında Birinci Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı olarak görev yapan Yulia Sviridenko, Financial Times’a verdiği röportajda, Kiev’in Batı yardımı almaması halinde 10 milyon emeklinin ve 2 milyon memurun maaşlarını ertelemeyi planladıklarını ifade etmişti.
Sviridenko’ya göre, Batılı ülkelerden maddi yardım gelmemesi durumunda Ukrayna’nın savunma ve borç hizmetlerine öncelik vermesi gerekiyordu. Bu sebeple bazı ödemelerin yapılamayacağını ve ertelenmesinin planlandığını belirten Sviridenko, sosyal sektörlere yetersiz finansman sağlanması konusunda büyük bir risk bulunduğunu da sözlerine eklemişti.
Financial Times tarafından ortaya atılan bir haberde, Kiev hükümetinin harcamalarındaki ciddi kesintilerin ve hızla yükselen enflasyonun Ukrayna ekonomisine geri dönülemez zararlar vereceği ve vergi tabanını zayıflatacağı, bunun da ülkeyi dış desteğe daha da bağımlı hale getireceği belirtilmişti.
Habere göre, Kiev’in 2024 bütçesinde 41 milyar dolarlık bir açık yer alıyor ve bu açığın Batı’dan alınacak finansal destekle kapatılması planlanıyordu. Buna göre, Kiev’in Avrupa Birliği’nden 18 milyar dolar, Amerika Birleşik Devletleri’nden 8,5 milyar dolar, IMF’den 5,4 milyar dolar ve kalan tutar içinse İngiltere ve diğer bankalardan yardım almayı beklediği yazılmıştı.
Daha önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ekonomisinin dış mali destekler olmadan var olamayacağını söylemişti. Putin, bütçenin dışarıdan dengeli göründüğünü ve makroekonomik göstergelerin uyumlu olduğunu, ancak bunun her ay milyarlarca dolarlık yardımlar sayesinde yapıldığını vurgulamıştı.