ABD’den Ukrayna’ya uzun vadeli destek mesajı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya askeri desteği uzun vadeli şekilde sürdüreceklerini belirterek “Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarını desteklemek üzere kendimizi gelecek aylar ve yıllar için konumlandırıyoruz.” dedi.

Austin, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında Brüksel’de NATO karargahında düzenlenen ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katıldığı Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı’nın başlangıcında konuşma yaptı.

“Rusya savaşı, Ukrayna ise kendini savunmayı seçti ve bunu muazzam yapıyor.” diyen Austin, Rusya’nın Ukrayna’yı kısa sürede “fethedeceğini”, Ukrayna’nın karşı koyamayacağını, dünyanın ise olan biteni izleyeceğini sandığını belirtti.

Austin, “Bütün bu varsayımların ne kadar yanlış olduğunu görmek için muharebe alanına ve bu salona bakın.” diye konuştu.

Birçok ülkenin Ukrayna ordusuna destek verdiğini, bunun muharebe alanında gözle görülür fark yarattığını ifade eden Austin, şunları dile getirdi:

“Ukrayna güçleri savaşın dinamiklerini değiştirdi ve yüzlerce yerleşimi Rus işgalinden kurtardı, binlerce kilometrekarelik alanı geri aldı. Bu zafer Ukrayna askerlerine aittir ancak temas grubunun güvenlik yardımı, verdiği eğitim ve bütün bunları idame çabaları hayati önem taşımaktadır.”

Konuşmasında “uzun vadeli” terimini 5 kez kullanan Austin, Ukrayna’ya “uzun vadeli” destek vermeleri gerektiğini kaydederek “Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerini bugünün acil ihtiyaçlarına göre ve uzun vadeli şekilde güçlendireceğiz.” diye konuştu.

Austin, bu kapsamda ABD’nin geçen hafta 1,1 milyar dolarlık askeri yardım taahhüdünde bulunduğunu, bunun 18 HIMARS roket sistemi, mühimmat, yüzlerce araç, onlarca radar ve insansız hava araçları içerdiğini hatırlattı ve savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana ABD yardımının 16,8 milyar doları bulduğunu söyledi.

“Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarını desteklemek üzere kendimizi gelecek aylar ve yıllar için konumlandırıyoruz.” diyen Austin, Ukrayna Savunma Temas Grubu’nun Ukrayna’nın kendini savunmasını “uzun vadede” desteklemeyi sürdüreceğini dile getirdi.

İlk günden bu yana Rusya-Ukrayna savaşı

24 Şubat 2022 tarihinden bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşının boyutu değişmeye başladı.

Savaşın başladığı günden itibaren Batılı ülkelerin yoğun desteğini alan Ukrayna, Rusya’ya karşı başarılı bir direniş sergilemişti.

Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğinde bulundu.

Silah ve mühimmat desteğinin yanı sıra Batılı ülkeler Ukrayna’yı doktinel olarak da destekledi ve Ukrayna direnişinin sürdürülebilir olmasını sağladı.

Ukrayna ordusu birçok bölgede Rus birliklerine karşı önemli başarılar kazanırken bu durum Rusya’nın saldırgan tutumunun artmasını da beraberinde getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu ilhak etmesi

Rusya sahadaki saldırgan tutumunu siyasi zemine de taşıyarak Ukrayna’nın doğusunda bulunan bölgeleri ilhak ettiğini ve kendi topraklarına kattığını açıkladı.

Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini ilhak ettiğini duyuran Rusya’ya Ukrayna’nın tepkisi de sert oldu.

Rusya’nın bu hukuksuz eylemini kesinlikle tanımadıklarını söyleyen Ukrayna tarafı, bu bölgeleri geri almak için operasyonlara başladı.

Ukrayna’nın ilhak cevabı

Donetsk bölgesinde bulunan Liman şehrini ele geçiren Ukrayna tarafı farklı bölgelerde de operasyonlarına devam etti.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da bulunan Kerç Köprüsü’ne saldırı düzenleyen Ukrayna tarafı; stratejik öneme sahip bu köprüye ciddi bir hasar verdi.

Ukrayna’nın bu hareketi üzerine Rusya tarafı da büyük çaplı saldırılarını tekrar başlattı.

Başkent Kiev, Zaporijya ve Dnipro şehir merkezlerine eş zamanlı saldırılar düzenleyen Rusya, savaşın çapını tekrar genişletmiş oldu.

Bu saldırılarda birçok sivil hayatını kaybetti ve yine birçok sivil yaralandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.