Yönetim yetkilileri, ABD’yi yapay zeka ve kuantum teknolojilerinde küresel olarak rekabetçi tutmayı hedeflediklerini söyledi. Beyaz Saray Çarşamba günü devlet müessesindeki kurumların ve onların özel sektör ortaklarının önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka ve kuantum bilimlerine odaklanan 12 yeni araştırma enstitüsü kurmak için 1 milyar dolardan fazla taahhütte bulunduklarını açıklayacak.
Yönetim yetkilileri, planın ABD’nin AI (artificial intelligence) ve kuantum teknolojilerinde küresel olarak rekabetçi kalmasını sağlamak için tasarlandığını söyledi.
Ulusal Bilim Vakfı (The National Science Foundation) ve ABD Tarım Bakanlığı (U.S. Departement Of Agriculture) da olmak üzere diğer devlet kurumları, yapay zekaya odaklanan 7 enstitüye 140 milyon dolar yatırım yapacak. Enerji Bakanlığı (The Energy Departement) ise kuantum hesaplamayı içeren kuantum bilimlerine odaklanan beş enstitüye 625 milyon dolar yatırım yapacak.
DOE’nin yatırımı, bir kısmı International Business Machine Corp., Microsoft Corp. ve diğer şirketlerden teknoloji şirketleri bağışları şeklinde olan 300 milyon dolarlık özel katkılarla eşleşecek.
Haberler, Trump yönetiminin yapay zeka ve kuantum bilimi için 2021 savunma dışı bütçede yaklaşık %30 daha fazla harcama önerisinin hemen ardından geliyor.
ABD Baş Teknoloji Sorumlusu Michael Kratsios, ‘‘ABD yapay zeka ve kuantum alanında dünyaya liderlik etmeye devam etmesi kesinlikle zorunludur. Amerikan ekonomik refahının ve ulusal güvenliğinin geleceği, bugün bu son teknolojilere nasıl yatırım yaptığımız, araştırma yaptığımız, geliştirdiğimiz ve uyguladığımızla şekillenecek.’’ dedi.
Yapay zeka enstitüleri, teknolojilerin hassas tarım, hava durumu tahmini gibi alanlarda nasıl kullanılabileceğini araştıracak. Enstitüler, ülke çapındaki üniversiteler tarafından ağırlanacak: the University of Oklahoma, the University of Texas at Austin, University of Colorado, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of California, Davis, ve the Massachusetts Institute of Technology.
Kuantum enstitüleri, kuantum hesaplama ve ağ oluşturma gibi alanlara odaklanacak.
Enstitülerin hedefleri arasında, özel sektörün yatırım yapma olasılığının düşük olduğu, ancak yönetimin, ülkenin rekabetçi konumu için önemli gördüğü alanlarda araştırmalar yürütmektedir. Örneğin, yapay zeka enstitülerinden biri, yeni biyoaktif bileşiklerin keşfini ve üretimini ilerletebilecek yapay zeka destekli araçlar geliştirmek için çalışacak.
Enstitüler ayrıca yapay zeka alanındaki yeni nesil uzmanlar için bir eğitim alanı olarak hizmet verecek ve Beyaz Saray bunları sektördeki çeşitliliği teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi