Amerikan Hava kuvvetlerinin ‘yeni nesil muharip hava gücü programı’ ile ortaya çıkan 6. Nesil muharip uçakların yapay zekâ yardımcı pilot sistemi barındırmaları bekleniyor. İnsan pilotların hangi görevleri icra edeceği veya icra etmesi gerektiği ile görevin hangi durumlarda yapay zekaya bırakılması gerektiği daha büyük bir soru olarak değerlendiriliyor.
Breaking Defense sitesinde yer alan haberde, yakın gelecekte ‘skyborg’ gibi nispeten daha düşük maliyetli drone veya hava araçlarının yapay zekâ pilotları tarafından tek başlarına kolaylıkla uçurulabileceği ifade edildi. Ancak haberin devamında ABD Hava Kuvvetleri’nin Satın Alma, Teknoloji ve Lojistik Sekreter Yardımcısı olan Dr. Will Roper’ın “ancak bütün bu tek başına uçuş gerçekleştirecek yapay zekâ pilotları anti-yapay zekâ tekniklerine karşı savunmasız olacak” dediği aktarıldı. Bu durumun sebebi olarak mevcut yapay zekâ sistemlerinin satrançta olduğu gibi bir dizi kuralın üzerinden ilerlemesi, ancak harp içerisinde mutlak mantıksal kuralların olmasına gerek olmadığı gösterildi. Roper, bu durumun yapay zekaya sahip hava araçlarının ‘karşı önlem’ sistemlerine kurban olacağı anlamına geldiğini, ancak düşük maliyetli drone sistemlerini vurulma tehlikesinin yüksek olduğu alanlara göndermenin bu sistemlerin geliştirilme sebeplerinin başlıcalarından olduğunu ifade etti. Bu tür hava araçlarının kullanılmasının temel amacının ise pilotları ve yüksek kaliteli uçakları korumak olduğu aktarıldı.
Roper, bir sonraki adım olarak ise yapay zekâ pilotlarının uçuşa hazır olduklarını nasıl onaylanacağının geldiğini ifade etti. Sonrasında Roper “Yapay zekâ pilotlarının uygunluğunu onaylamak için bir işlem sürecine sahip olmalıyız, bugün insanları eğitmek ve donatmak için bir işlem sürecimiz bulunuyor, işte şimdi bunu yapay zekâ için yapmalıyız” dedi. Buna ek olarak Hava Kuvvetlerinin yapay zekanın karşı önlem sistemlerine karşı dayanıklılığının nasıl arttırılabileceği üzerinde çalıştığını belirtti.
Değinilen önemli konulardan biri de scramjetler oldu. Roper, scramjetler üzerinde yapılan araştırma ve geliştirmelerin hipersonik seyir füzelerini güçlendirmesi gerektiğini, ayrıca bu gelişmenin “daha ucuz ve daha ufak” hipersonik seyir füzeleri ortaya çıkarması ile F-15EX gibi çokça silah taşıyabilen muharip uçakların bu füzelerle uyumluluğunu sağlayacağını ifade etti. Araştırmanın ilerleyişi, geçtiğimiz ay ABD Savunma Bakanlığı ile Avustralya arasındaki çift taraflı Southern Cross Integrated Flight Research Experiment (SCIFiRE) projesinin, hava soluyan hipersonik silahların prototiplerini ortaklaşa geliştirmek için tasarlanan projenin, başlatılma sebebi olarak değerlendirildi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi