Yeni Nesil Hava Hakimiyeti projesi maliyet artışı sorunları yaşıyor!
ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, ABD Hava Kuvvetleri’nin yeni nesil gelişmiş bir savaş uçağı programı olan Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) projesinin yaşadığı sorunlara ve projenin geleceğine dair açıklamalarda bulundu.
Frank Kendall 28 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Yeni Nesil Hava Hakimiyeti projesi konsept tasarımı sürecinin devam ettiğini ve Hava Kuvvetlerinin konsept tasarımı değerlendirdiğini söyledi.
Kendall konuşmasında, “Yeni Nesil Hava Hakimiyeti sistem ailesi konsepti canlı ve iyi durumda. Yeni Nesil Hava Hakimiyeti platform tasarım konseptini inceliyoruz ve bunun doğru konsept olup olmadığını, daha az maliyetli bir şey yapıp orada bazı tavizler verip veremeyeceğimize bakıyoruz.” dedi.
Yeni Nesil Hava Hakimiyeti projesi kapsamında üretilecek uçağın 2030’larda F-22 Raptor savaş uçağı filosunun yerini alması amaçlanıyor. Uçuş koşulları değiştikçe en verimli konfigürasyona geçebilen uyarlanabilir motorlara sahip mürettebatlı altıncı nesil bir savaş uçağını içeren proje oldukça gizli yürütülmekte.
Proje kapsamında geliştirilecek olan uçağın otonom insansız savaş uçaklarıyla müşterek görevler gerçekleştirebileceği ve uydularla ve diğer uçaklarla bağlantı kurma yeteneğini geliştiren son teknoloji sensörler, silahlar ve teknoloji gibi diğer yeni sistemleri de barındıracağı belirtiliyor.
Ancak böyle bir sistemin maliyetinin bütçe kısıtlamaları nedeniyle sorunlar yaşayan ABD Hava Kuvvetleri tarafından karşılanıp karşılanamayacağı akıllarda soru işretlerine neden oldu.
Haziran ayındaki bir Hava ve Uzay Kuvvetleri Derneği etkinliğinde konuşan ABD Hava Kuvvetleri Komutanı General David Allvin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti projesinin geleceğine dair belirsizliklerin olduğunu ve Hava Kuvvetlerinin projenin devam edip etmeyeceğini incelediğini söylemişti.
Yeni Nesil Hava Hakimiyeti uçağının maliyeti 300 milyon doları geçebilir
Frank Kendall ayrıca geçtiğimiz günlerde yaptığı bir başka açıklamada Hava Kuvvetlerinin, rekabet eden önceliklerin artması nedeniyle 2026 mali yılı harcama planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kaldığını ve baskın hava gücü sağlamak için gerekli sistem karışımını belirlemesi gerektiğini söyledi.
ABD Savunma Bakanlığında katıldığı bir toplantıda konuşan Kendall, tek bir Yeni Nesil Hava Hakimiyeti uçağın F-35 Lightning II savaş uçağının yaklaşık üç katı kadar maliyetli olmasının beklendiğini söyledi. Frank Kendall konuşmasında, “Çok pahalı bir platform, kabaca bir F-35’in maliyetinin üç katı ve biz bunu ancak az sayıda karşılayabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 80 milyon ila 100 milyon dolar maliyete sahip olan F-35’lerle kıyaslandığında Yeni Nesil Hava Hakimiyeti uçaklarının birim maliyetinin 300 milyon doları aşması bekleniyor. ABD Hava Kuvvetleri’nin yeni nesil gelişmiş bir savaş uçağı üretme programından vazgeçmediğini belirten Kendall, maliyetleri kontrol altına almak ve planlanan insansız hava aracı kanat adamlarını daha iyi entegre etmek için yeniden tasarlanması gerektiğini söyledi.
Sekreter Frank Kendall ayrıca, yenilenen savaş uçağı platformunun, fiyatını düşük tutmak amacıyla başlangıçta amaçlananlardan daha az karmaşık, daha küçük bir motorla üretilebileceğini söyledi.