Ukrayna MiG-29’u ADM-160 MALD taşırken görüntülendi!
Ukrayna tarafından Rusya’ya kullanılan ADM-160 MALD sahte hedef mühimmatı ilk defa Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait bir uçak üzerinde görüntülendi.
İlk defa 2023 yılının kasım ayında Luhansk kentine gerçekleştirilen Ukrayna saldırısı sırasında kullanılan ve kalıntıları bulunan ADM-160 MALD mühimmatı Rus hava savunma sistemlerini yanıltmak ve füzelerini boşa harcamalarını sağlamak amacıyla Rusya’ya karşı gerçekleştirilen hava saldırıları sırasında Ukrayna tarafından sıkça kullanıldı.
Ukrayna’ya şimdiye kadar sadece sahte hedef olarak görev yapabilen ADM-160B MALD versiyonun verildiği üzerinde duruluyor.
Özellikle Birleşik Krallık ve Fransa tarafından Ukrayna’ya sağlanan Storm Shadow / SCALP EG seyir füzesi saldırılarını desteklemek amacıyla kullanıldığı belirtilen ADM-160 MALD mühimmatının seyir füzeleri ve savaş uçaklarının radar izlerini taklit etmesi sayesinde Rus hava savunma sistemlerinin dikkatini saldırıyı gerçekleştiren asıl unsurlardan uzaklaştırdığı ifade ediliyor.
Mühimmatın aynı zamanda Rus hava savunma sistemlerinin yerlerini ortaya çıkarmalarını sağlayarak ABD tarafından Ukrayna’ya verilen AGM-88 HARM anti-radyasyon füzeleri ile bu sistemlere taarruz edilmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Sosyal medyada yayınlanan fotoğrafta Ukrayna Hava Kuvvetlerinin 114’üncü Taktik Havacılık Tugayı’na ait MiG-29 savaş uçağı tarafından iki adet ADM-160 MALD mühimmatının taşındığı görülüyor.
Küçük bir turbojet motorla donatılmış mühimmat, hedef alanlar üzerinde gezinmek de dahil olmak üzere önceden programlanmış rotalarda uçarak Rus hava savunma sistemlerinin dikkatini dağıtmak ve Ukrayna tarafından gerçekleştirilecek saldırıların önünü açmayı hedefliyor.
ADM-160 MALD Minyatür Havadan Ateşlenen Tuzak Mühimmatı
ADM-160 Minyatür Havadan Ateşlenen Tuzak Mühimmatı, uçakların ve füzelerin uçuş profillerini ile radar imzalarını kopyalayabilen, düşmanın entegre hava savunmasını karıştırırken dikkati onlardan uzaklaştırabilen, düşük maliyetli, harcanabilir, havadan fırlatılan, programlanabilir bir tuzak mühimmatıdır.
150 lbf itki gücündeki Pratt & Whitney TJ-150 turbojet motorla donatılan mühimmatın yaklaşık 900 km menzile sahip olduğu ve önceden programlanmış yol noktaları sayesinde hedef bölge üzerinde uzun süre görev yapabileceği ifade ediliyor. Raytheon tarafından üretilen mühimmat GPS ve INS navigasyon sistemleriyle görev yapıyor.
ADM-160B MALD versiyonu savaş uçakları ve seyir füzelerinin radar imzalarını taklit ederek sahte hedef olarak görev yapabilirken, geliştirilen en son versiyon olan ADM-160C MALD-J ise sahip olduğu karıştırma ekipmanları sayesinde hava savunma sistemlerine karşı elektronik harp uygulayarak karıştırma yapabiliyor.