Uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte, bu güçlere savaş zamanında yardım eden tercümanların durumu son günlerde konuşulur oldu.
Şarkul Avsat’ın haberine göre Danimarka, Afganistan’a gönderdiği askerlerine yardım eden Afganları tahliye edeceğini açıklarken İsveç’ten kendi ordusuna çalışmış 15 çevirmenin Afganistan’dan tahliyesine itiraz geldi.
Afganistan’daki dış güçlere zamanında yardım eden ve iş birliği yapan birçok Afgan, yabancı güçlerin bir bir çekilmesiyle ülkenin yüzde 80’ini ele geçirdiğini iddia eden Taliban’ın tehdidiyle başbaşa kaldı.
ABD, bu kişiler için hazırlıklarının sürdürürken gözler diğer ülkelere çevrildi. Danimarka, ordusu için çalışmış Afganları tahliye edeceklerini açıkladı. Konuyla ilgili Berlingske gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod “Afganistan’da özelikle tehdit edilen çalışanları kısa süre içinde tahliye etmeye ve sığınma işlemlerini Afganistan’dan Danimarka’ya taşımaya hazırız.” dedi. Tahliyenin nasıl gerçekleşeceği hakkında bilgi vermeyen Kofod, Danimarka’nın kimseyi muallakta bırakmayacağını ifade etti.
Afganistan’da asker bulunduran diğer bir ülke olan İsveç’ten ise şaşırtıcı bir yanıt geldi. Göçmen kurulunun ret kararını vermesinin ardından İsveç hükümeti de 15 civarında Afgan çevirmene yardım etmeyeceğini açıkladı. İsveç hükümetinin sırt döndüğü Afgan çevirmenlerden biri İsveç Radyosu’na yaptığı konuşmada, “İsveç ordusuna hizmet ettik, askerlerle cephede birlikte çalıştık. Gece gündüz omuz omuzaydık. Ödülü de işte bu oldu.” dedi.
İsveç’in verdiği bu karara karşı sesler de yükseldi. Sağcı parti Ilımlı Birlik, sığınmacı kotası sisteminde İsveç ordusu ile iş birliği yapmış Afgan çevirmenlerle çalışanlara öncelik verilmesi için göçmen kuruluna çağrı yaptı. Sosyal Demokrat Partili Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johansson ise hükümetin bireysel dosyalara müdahalesinin anayasanın ihlali anlamına gelebileceğini söylerken, Savunma Bakanı Peter Hultqvist de kendisine destek çıktı. Bunun üzerine kamuoyunda daha önce 9 bin Afgan’a göçmen kurulunun reddetmesine rağmen oturma izni verildiği hatırlatıldı.
Gazeteci Fredrik Johansson, İsveç göç politikalarının tutarlılığı ve itibarıyla ilgili söyleme “İsveç geçmişte sığınma hakkı tanınmayan 9 bin Afgan’ın İsveç’te kalmaları için birçok kez kuralları değiştirdi ya da esnetti. Burada uluslararası görevdeki İsveç ordusunun çabalarına önemli katkıda bulunmuş 10’dan fazla kişiden söz ediyoruz.” diye itirazda bulundu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi