Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Ukrayna’lı “Motor Sich” firması Ağır Sınıf Tarruz Helikopter motoru için sözleşme imzaladı. Ukrayna’lı “Motor Sich” firması ile yapılan anlaşma kapsamında 14 adet motor tedarik edilecek.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Sözleşmesi ile geliştirilecek helikopter için çalışmalar devam ediyor. Mevcut ATAK helikopterinin yaklaşık iki katı kalkış ağırlığına sahip olacak Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri için önemli bir eşik daha tamamlandı.
2023 yılında uçuşu gerçekleştirilecek Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri için TUSAŞ ve Motor Sich firması arasında yapılan anlaşmada 14 adet motor tedarik edilecek.
2025’e kadar toplam 14 adet motor teslimatının yapılması planlanırken, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’ne ait olacak motorların ilk teslimatının 2 adet olacak şekilde Eylül 2022’de yapılması planlanıyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Söz verdiğimiz gibi 2023 yılında uçuşunu gerçekleştirecek Ağır Sınıf Taarruz helikopterimiz için önemli ve kritik bir aşamayı daha tamamladık. 2019 yılında Savunma Sanayii Başkanımız öncülüğünde imzaladığımız projeyi aradan 2 yıl sonra yeni bir sözleşme ile harekete geçirdik. İnşallah, Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında 2023’e TUSAŞ olarak iddialı bir giriş yapacağız. Neredeyse tüm projelerimizin uçuş yapacağı bir yıl olacak.” ifadelerini kullandı.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi,TSK’nın bu alandaki ihtiyacına yönelik olarak Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde 22 Şubat 2019 tarihinde başlatıldı.
Projeyle yüksek miktarda faydalı yük taşıyabilen, zorlayıcı çevresel etmenlere dayanıklı, ileri teknoloji hedef takip ve görüntüleme, elektronik harp, seyrüsefer, haberleşme ve silah sistemleriyle donatılmış, yüksek manevra kabiliyetine ve performansına sahip, etkin ve caydırıcı bir taarruz helikopterinin tasarlanarak üretilmesi planlanıyor.
Projeyle ayrıca yerli sistem kullanımının azami seviyeye çıkarılması, tedarik güvenliği ve ihracat serbestliğinin sağlanması hedefleniyor.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi’nin yurt dışı bağımlılığın azaltılmasında, mevcut yurt içi projelerde edinilen bilgi birikimi ile yerli, milli ve yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesinde ve TSK’nın etkinliğinin artırılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.
Geliştirilecek helikopter, mevcut Atak helikopterinin yaklaşık 2 katı kalkış ağırlığına sahip olacak ve bu alanda dünyada sadece iki örneği bulunan en üst sınıf taarruz helikopterleri arasında yerini alacak.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin ilk uçuşunun 2023 yılında yapılması planlanıyor.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri teknik özellikleri:
-10 ton sınıfı
– 2 adet Turboşaft motor
– 1200 kilogramdan fazla faydalı yük
– Tandem kokpit
– Yüksek irtifa ve yüksek sıcaklık şartlarında görev
– Çevresel etmenlere dayanıklı
– Yüksek ileri hız limiti
– Gelişmiş elektronik harp ve karşı tedbir sistemleri
– Yüksek kalibreli top, yeni nesil 2,75 inç roket, uzun menzilli ve farklı güdüm sistemlerine sahip tanksavar füzeleri ile havadan havaya füze sistemleri
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi