Gök Vatan’ın yılmaz bekçisi AKINCI TİHA, uçuş görevlerini aralıksız sürdürüyor.
Kısa bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren BAYKAR Savunma üretimi AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) görev uçuşlarına devam ediyor.
Milli Savunma Bakanlığı resmi sosyal medya hesabı, AKINCI TİHA’nın uçuş görevi görüntülerini içeren videolu bir paylaşımda bulundu.
MSB tarafından yapılan paylaşımda, “Kısa süre önce Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine giren ve gücümüze güç katan Akıncı TİHA görev uçuşlarına devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.
Kısa süre önce Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine giren ve gücümüze güç katan Akıncı TİHA görev uçuşlarına devam ediyor. ????????#AkıncıTİHA pic.twitter.com/6LTPpqJo6s
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) February 13, 2022
Videoda, AKINCI TİHA’nın Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili Harp Başlığına sahip MAM-L Mini Akıllı Mühimmat taşıması dikkat çeken detaylardan biri oldu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Taarruzi İnsansız Hava Aracı’ Projesi kapsamında Baykar Savunma tarafından geliştirilen AKINCI TİHA’lar, Aralık 2021’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmişti. Kabul faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben TSK envanterine dahil edilen AKINCI TİHA’lar, Batman 14. İnsansız Uçak Sistemleri Üs Meydan Komutanlığı’nda görevlerine başladı.
BAYKAR Savunma, şu ana kadar en az 3 adet AKINCI TİHA’yı TSK’ya teslim etti.
AKINCI TİHA
İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan AKINCI TİHA, testlerin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı’nda ilk uçuş testini yaptı. AKINCI TİHA-Taarruzi İnsansız Hava Aracı yerli ve millî bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırdı. 38.039 feet (11.594 metre) yüksekliğe çıkan AKINCI, 25 saat 46 dakika havada kaldı.
AKINCI TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar AKINCI 1.350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle hava-hava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83 SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak. AKINCI TİHA Türkiye’ye İHA ile hava-hava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi