AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı envantere girmeye hazırlanıyor.
BAYKAR Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, 2021 yılında envantere girmesi beklenen AKINCI PT-3’ün videosunu resmi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.
BAYKAR CTO’su Selçuk Bayraktar resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “AKINCI PT-3… Yuvadan uçmadan önce evde son selfie…” ifadelerini kullandı.
#AKINCI PT-3…
Yuvadan uçmadan önce evde son selfie… #MilliTeknolojiHamlesi pic.twitter.com/ok1L1X0BMn
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) January 21, 2021
AKINCI TİHA’nın envantere girişini dört gözle bekleyen savunma sanayii takipçileri Selçuk Bayraktar’ın tweetine büyük ilgi gösterdi.
AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı
AKINCI TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/SİHA’lardan ayrılıyor. Bayraktar Akıncı 1350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle hava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83. SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak.
AKINCI TİHA Türkiye’ye İHA ile hava-hava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak. AKINCI TİHA ilerleyen yıllarda hava savunma için de kullanılabilir.
AKINCI’nın teslimatı 2021 yılında başlayacak. AKINCI TİHA’nın AESA radarının 2021 yılında ASELSAN tarafından BAYKAR’a teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca AKINCI için elektronik harp podu da çalışılıyor.
AKINCI TİHA’nın genel özellikleri
Bayraktar TB2’den daha uzun ve daha geniş olan AKINCI TİHA, kendine özgü büklümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip ve çok sayıda milli akıllı mühimmatı taşıyabiliyor. AKINCI ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel faktörlerin daha farkında. Bu sayede kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunuyor.
Bayraktar TB2 gibi AKINCI da kendi sınıfında lider olmayı hedefliyor. Ayrıca AKINCI, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edebiliyor. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş ve faydalı yüklerle görev yapıyor. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan AKINCI ile havadan bombardıman da icra edilebiliyor. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılan AKINCI TİHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek.
Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatıldı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi