AKINCI TİHA’ya farklı özellikler kazandırılmaya devam ediliyor.
BAYKAR tarafından üretilen AKINCI İHA platformlarında kullanılmak üzere, Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan AKINCI İHA Projesi Geniş Bant Uydu Haberleşme Sistemi Projesi sözleşmesi kapsamında Hava Uydu Haberleşme Terminalleri ve Taşınabilir Uydu Haberleşme Sistemlerinin teslimatları altı ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.
ASELSAN tarafından yerli imkânlarla özgün olarak tasarlanıp geliştirilen Hava Uydu Haberleşme Terminali ve Taşınabilir Uydu Haberleşme Merkezleri ile, BAYKAR tarafından geliştirilen AKINCI İnsansız Hava Araçlarına görüş ötesi haberleşme kabiliyeti kazandırıldı.
Bu kabiliyet sayesinde AKINCI İHA, istenilen bölgedeki yer kontrol istasyonu üzerinden kontrol edilebilecek.
AKINCI TİHA
İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan AKINCI TİHA, testlerin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı’nda ilk uçuş testini yaptı. AKINCI TİHA-Taarruzi İnsansız Hava Aracı yerli ve millî bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırdı. 38.039 feet (11.594 metre) yüksekliğe çıkan AKINCI, 25 saat 46 dakika havada kaldı.
AKINCI TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar AKINCI 1.350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle hava-hava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83 SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak. AKINCI TİHA Türkiye’ye İHA ile hava-hava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi