AKINCI’ya yerli motor geliyor

İnsansız teknolojiler konusunda Türkiye’nin en önemli girişimlerinden olan AKINCI TİHA için yerli motor geliştirme çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Baykar Savunma tarafından yerli ve özgün olarak geliştirilen AKINCI TİHA’nın motor tedariki Ukrayna’dan yapılıyordu.

24 Şubat’tan bu yana Rusya’nın işgali altında olan Ukrayna’nın ise birçok savunma sanayii tesisi Rusya tarafından vuruldu.

Ukrayna’da devam eden savaş durumu ve belirsizlik ise akıllara, AKINCI’nın yeni versiyonlarının nasıl uçacağı ve üretiminde aksama olup olmayacağı sorularını getirdi.

Bu konuya açıklık getiren Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, şu anda üretimi aksatmayacak kadar motor tedarikinin yapıldığını açıkladı.

CNN Türk canlı yayınına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Demir AKINCI ile ilgili,

“Ukrayna’dan AKINCI’nın motoru vardı, epeyce tedarik yapılmış durumda. AKINCI’da kullanabileceğimiz düzeyde bir milli motorumuzun çalışmaları da bitti bitecek.” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Taarruzi İnsansız Hava Aracı’ Projesi kapsamında Baykar Savunma tarafından geliştirilen AKINCI TİHA’lar, Aralık 2021’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmişti. Kabul faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben TSK envanterine dahil edilen AKINCI TİHA’lar, Batman 14. İnsansız Uçak Sistemleri Üs Meydan Komutanlığı’nda görevlerine başladı.

Baykar Savunma, şu ana kadar en az 3 adet AKINCI TİHA’yı TSK’ya teslim etti.

Ayrıca Baykar tarafından üretilen AKINCI TİHA şu ana kadar iki ülkeye ihraç edildi.

AKINCI TİHA

İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan AKINCI TİHA, testlerin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı’nda ilk uçuş testini yaptı. AKINCI TİHA-Taarruzi İnsansız Hava Aracı yerli ve millî bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırdı. 38.039 feet (11.594 metre) yüksekliğe çıkan AKINCI, 25 saat 46 dakika havada kaldı.

AKINCI TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar AKINCI 1.350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle hava-hava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83 SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak. AKINCI TİHA Türkiye’ye İHA ile hava-hava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.