Alman Savunma Bakanı’ndan zorunlu askerlik açıklaması!
Savunma Bakanı Boris Pistorius , ABD’ye gerçekleştirildiği çalışma ziyareti sırasında savunma harcamaları ve zorunlu askerlik hizmetine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, perşembe günü Washington’da yaptığı konuşmada hem Almanya’nın hem de ABD’nin savunmaya harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) oranının yüzde 3 seviyesine çıkarılması ulaşması çağrısında bulundu ve aynı zamanda zorunlu askerliğin yeniden getirilmesine yönelik desteğini belirtti.
Amerikan-Alman Enstitüsü’nde konuşma gerçekleştirilen Pistorius, zorunlu askerlik hizmetinin geri getirilmesine yönelik desteğinden bahsetti. Açıklamasında, “Almanya’nın bir tür zorunlu askerliğe ihtiyacı olduğuna ikna oldum. Askerimizin ulusal ya da kolektif savunma durumunda kalıcı gücünü sağlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullanırken bu hizmetin nasıl bir yolla sağlanması gerektiğini ise belirtmedi.
Boris Pistorius ayrıca Almanya’nın zorunlu askerlik hizmetini askıya alarak hata yaptığını sözlerine ekledi. Almanya zorunlu askerlik hizmetini 2011 yılında resmen sona erdirmişti.
Almanya savunma harcamalarını artırıyor
Konuşmasının devamında Ukrayna – Rusya Savaşı’nın ardından Almanya’nın askeri harcamalarını artırdığını söyleyen Pistorius, ileriye dönük hedeflerinin NATO’nun belirlediği yüzde 2 oranı olmadığını belirterek müttefik ülkelere yüzde 3 oranını hedeflemeleri çağrısında bulundu.
Üretim kapasitesi sorunlarına da dikkat çeken Pistorius, henüz çözülemeyen sorunlar olduğunu belirterek, “Ne Almanya’da, ne ABD’de, ne de dünyanın diğer ülkelerinde savunma sanayi sektörü ihtiyacımız olan mühimmatı, füzeleri, vb. savunma sistemlerini üretebilecek düzeyde değil. Bu sorunu çözmek için sanayilerimizi senkronize etmemiz gerekiyor. Daha fazla paraya ihtiyacımız var, buna hiç şüphe yok ve yüzde 3’e, hatta daha fazlasına ulaşmayı tercih edeceğimizi düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.
Henüz bu hedef ulaşma konusunda potansiyel engellerin olduğunu da belirten Pistorius, yüzde 3’lük hedefe ne zaman ulaşılmasının hedeflendiğine dair bir tarih vermekten kaçındı.
Polonya ile beraber Ukrayna için çokuluslu bir zırhlı araç tedarik koalisyonuna ve Fransa ile entegre bir hava ve füze savunma sistemi koalisyonuna da liderlik ettiklerini belirten Pistorius, her iki girişimin de Ukrayna’ya yeni ekipman teslimatını hızlandırmak ve daha iyi koordine etmek için tasarlandığını ifade etti.
Ukrayna’ya bugüne kadar Leopard 1 ve Leopard 2 ana muharebe tankları, Marder zırhlı muharebe araçları, IRIS-T ve Patriot hava savunma sistemleri, Stinger ve Strela MANPADS, 155 mm topçu mühimmatları ve daha birçok askeri ekipmanın da dahil olduğu 7,5 milyar dolar değerinde yardımda bulunduklarını belirten Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna için ABD’den 3 adet M142 HIMARS sistemi tedarik etmek için de adım attıklarını belirtti.
ABD ile savunma sanayi alanında derin bağlara sahip olduklarını söyleyen Pistorius, şu anda ABD’’li savunma sanayi üreticileriyle aralarında Lockheed Martin F-35A beşinci nesil savaş uçakları, Boeing CH-47F Chinook ağır yük helikopterleri ve Boeing P-8A Poseidon deniz karakol ucalarının da yer aldığı toplamda 23 milyar dolar değerinde 380 savunma projesinin yürütüldüğünü belirtti.