Alman Federal Ordusu ve Airbus arasında anlaşma

Alman Federal Ordusu’nun Ekipman, Bilgi Teknolojisi ve Hizmet İçi Destek Ofisi (BAAINBw) ve Airbus, Almanya’nın Afganistan ve Mali’de kullandığı İsrail üretimi Heron 1 insansız hava araçlarıyla alakalı yeni bir hizmet sözleşmesi anlaşması imzaladı.

Afganistan’daki Heron 1 operasyonlarının süresi Mart 2020’de Haziran 2020/Mayıs 2021 dönemini kapsayacak şekilde genişletildi. Heron 1’ler şimdiye kadar 4.100’den fazla operasyonel uçuşla 46.000’den fazla uçuş saatini başarıyla kaydetmişti. Yine bu yıl Mart ayında Alman Hava Kuvvetleri, Afganistan’daki Heron 1 operasyonlarında 10 yıllık kilometre taşını geçti. İlk operasyonel uçuş 17 Mart 2010’da yapılmıştı.

Mali’de de Heron 1 operasyonlar Ağustos 2020/Temmuz 2021 dönemini kapsayacak şekilde genişletildi (Ağustos 2021/Temmuz 2022 uzatma opsiyonu ile). Heron 1’ler Mali’de 1200’den fazla operasyonel uçuşta 11.500’den fazla uçuş saati kaydetmişti. Heron sistemlerinin Mali’deki ilk uçuşu Temmuz 2016’da imzalanan hizmet sözleşmesinin ardından 1 Kasım 2016’da gerçekleşmişti.

Heron 1’in hem Afganistan hem de Mali’deki Alman Silahlı Kuvvetleri için gerçekleştirdiği operasyonlarını toplayacak olursak, Alman Hava Kuvvetleri’nin İHA sistemleri 57.500’den fazla başarılı operasyon saatini geride bırakmış oluyor.

Her iki konuşlanma bölgesi de Alman Ordusu ve Alman Savunma Sanayii arasındaki ortak bir model kullanılarak yönetiliyor. Heron 1 sistemlerinin sağlanması, bakımı ve onarımı merkezi Bremen’de olan Airbus Savunma ve Uzay depaetmanının sorumluluğunda.

Airbus UAS’ın %99 hazır olduğunu bildirdi

İsrail şirketi IAI (Israel Aerospace Industries) tarafından üretilen Heron 1 planlanan operasyonlar üzerinde gözlem sağlamak amacıyla uzun süre havada kalabilen, silahsız ve MALE sınıfı bir orta irtifa hava aracı olarak biliniyor.

Heron 1’in kanat açıklığı 16.6 metre, maksimum görev süresi ise 24 saatten fazla. Heron sistemlerinin askeri görevleri içinde havadan bubi tuzaklarını tespit etmek, konvoylara ve devriyelere eşlik etmek, çatışma durumlarında sahadaki güçlere anlık istihbarat sağlayarak yardımcı olmak, rotaları keşif ve gözetlemek, harekat planlarını takip etmek, uzun süreli gözetlemeler yapmak ve askeri kampları korumak gibi detaylı bir yelpaze bulunuyor. Ayrıca sistemler insani yardım misyonlarını desteklemek için de kullanılır.

Temmuz 2018’de Berlin’de Airbus Savunma ve Uzay ve BAAINBw arasında imzalanan kullanım anlaşmasına göre halihazırda Afganistan ve Mali’de Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından konuşlandırılan Heron 1 sistemleri yerlerini yine IAI üretimi olan Heron TP sistemlerine bırakacak. Heron 1’lerin Heron TP’ler ile değiştirilmesi iki yıllık bir kurulum süresi sonucunda gerçekleşecek, ardından TP’lerin yedi yıl sürecek bir operasyonellik süresi olacak, böylece yerli ve Avrupalı bir MALE UAS geliştirilinceye kadar oluşması muhtemel boşluk doldurulacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.