2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle başlayan Rusya-Ukrayna gerginliği 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya top yekün bir hareket başlatması ile birlikte konvansiyonel bir savaşa dönüştü.
Ukrayna’nın Donbass bölgesinde yer alan ayrılıkçı şehirler Donetsk ve Lugansk’ı cumhuriyet olarak tanıyan Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e kadar uzanan bir işgal girişimi başlattı.
Sivil yerleşim alanlarını da bombalayan ve Ukrayna’nın tamamını abluka altına almaya çalışan Rusya karşısında birçok Avrupa ülkesi de Ukrayna’ya askeri destek vereceklerini açıkladı.
Rusya’nın karşısında Ukrayna’ya açıkça destek olacağını belirten Almanya ise birçok askeri platform ve mühimmatı Ukrayna’ya göndereceğini açıkladı.
Bu mühimmat yardımlarından biri de Strela-2 MANPADS füzesiydi.
Ukrayna’ya 2 bin 700 adet Strela-2 MANDPAS füzesi gönderen Almanya, bu füzelerin 700 adedinin çalışmadığının açıklanması ile zor bir duruma düştü.
Geçmişte Doğu Alman Ulusal Halk Ordusu’na (NVA) envanterinde bulunan Strela-2 MANPADS füzelerinin 35 yıllık olduğu ve 700 adedinin çalışmadığı Alman Spiegel dergisinde yayınlanan bir haberde kamuoyuna paylaşıldı.
Haberde Ukrayna’ya gönderilmesi planlanan Rus yapımı Strela uçaksavar füzelerinin 35 yıllık ve Doğu Alman Ulusal Halk Ordusu’na (NVA) ait olduğu, ayrıca yapılan ilk kontrollerde füzelerin çalışır durumda olmadığının tespit edildiği belirtildi.
Spiegel dergisinde yer alan haberde bu durumun Federal hükümet için büyük bir utanç olduğu vurgulandı.
Mühimmatın ateşleme mekanizmalarının oksitlendiği ve füzelerde çatlamaların bulunduğu kaydedildi. Haberde, çalışmayan ve çürümeye terk edilen füzelerin Ukrayna’ya gönderilmesi “Federal hükümet için büyük bir utanç” ifadeleri ile nitelendirildi.
Uçaksavar füzelerinin roketlerinin bulunduğu ahşap sandıkların ise çürümüş halde bulunduğu, mühimmatın yer aldığı depoya askerlerin koruyucu ekipmanlarla girmesine izin verildiği belirtildi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi