Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Almanya’nın Batı Afrika ülkesinin askeri rejimiyle ilişkilerde “güven” eksikliği nedeniyle artık Nijer’le askeri işbirliği yapamayacağını ifade etti.
Almanya, 6 Temmuz’da Nijer’deki hava üssündeki operasyonları sonlandıracağını ve kalan askeri birliklerini 31 Ağustos’a kadar ülkeden çekeceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Baerbock, “Devam etmek mümkün değildi çünkü daha önce var olan güven kayboldu” ifadelerini kullandı.
Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara ile düzenlediği ortak basın toplantısında Baerbock, “aynı zamanda insani yardımları da durdurmadık çünkü Nijer halkı olanlardan sorumlu değil” dedi.
Nijer, Temmuz 2023’te dönemin Devlet Başkanı Muhammed Bazum’un bir askeri darbeyle devrilmesinden bu yana askeri yönetim tarafından idare ediliyor, Bazum ise o tarihten beri tutuklu. Göreve gelen askeri yönetim, Rusya’yla ilişkilerini güçlendirerek “geleneksel müttefikler” olarak ön plana çıkan Fransa ve ABD başta olmak üzere geri kalan Batılı ülkelere sırtını döndü.
Mayıs ayının sonunda Almanya ve Nijer, Alman ordusunun başkent Niamey’deki hava üssünü Ağustos ayı sonuna kadar işletmeye devam etmesine izin veren geçici bir anlaşmaya varmıştı. Almanya Savunma Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin ülkedeki askeri misyonunu 30 Haziran’a kadar sona erdireceğini açıklamasından kısa bir süre sonra, Almanya’nın Nijer’in başkenti Niamey’deki askeri hava taşımacılığı merkezini şimdilik açık tutacağını duyurdu.
Almanya’nın şu anda Niamey’de 90 kadar askeri bulunuyor. Alman birlikleri, parlamentonun geçen yıl Mayıs ayında nihai onayını vermesinin ardından Nijer’deki küçük bir AB eğitim misyonunun parçası olarak görev yaptı.
Ancak bu anlaşmanın uzatılmasına yönelik müzakereler, özellikle üs personelinin misyon dokunulmazlığından yararlanamayacak olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. Bununla birlikte Almanya, Niamey’deki üssü 2013’ten bu yana, Birleşmiş Milletler barışı koruma misyonu MINUSMA’nın bir parçası olarak görev yapan komşu Mali’deki kuvvetleri için bir tedarik merkezi olarak kullanıyor.
2017 yılında Berlin, özel kuvvetler ve terörle mücadele birimlerinin sınır ötesi suçlarla ve Sahel’in Agadez bölgesinde kaçakçılıkla mücadele etmek amacıyla kullanması için Nijer’e 100 adet askeri kamyon, 115 motosiklet ve 55 uydu telefonu tedarik etmişti.